İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Anime - Manga

Anime? O Da Ne?

Anime? O Da Ne?
+ - 0

Anime? O da ne? İlk yazımdan herkese selamlar.. Bu yazımda animeler hakkında genel bilgiler vermeye çalıştım.

Animeler hakkında diğer yazılarım için tıklayın. 

Japonya’da çağdaş animenin babası olarak kabul edilen Osamu Tezuka genç yaşlarında 8mm’lik kamerası ile küçük animasyonlar çekmeye başlamıştır. Bu videolarında Walt Disney ve Max Fleischer eserlerinden örnekler almıştı. Osamu’nun izinden yürüyen diğer sanatçılarında yapıtları ile günümüzdeki anime denen film türü ortaya çıkmıştır. Anime tarihi, 1900’lü yılların başlarında Japon film yapım şirketlerinin Fransa, Ameraika, Almanya ve Rusya’daki animasyon tekniklerini keşfetmesi ile başlamıştır.

 

Bu dönemlerde, Amerika’da filmler ve şovlar için büyük bütçeler mevcut iken  Japonya’da filmlere alternatif hikayeler sunabilen animasyonlar oldukça rağbet görmüştür. Ancak Japonya’da da bu animasyonlar küçük bir piyasa, bütçe, yer ve aktörlük sıkıntılarını yaşanıyordu. Batılı aktörlere benzeyen aktörler bulmak aşırı zordu. Bu yüzden batılı hikayelerde Japon aktörlerin oynamasını imkansızlaşıyordu. Bu sebeple animasyonlardaki karakterler de Japonlar’a benzememektedir.

 

1970’li yılların manga çizimleri de büyük ilgiler görmüştür ki hala da görmektedir. Örn One Piece Mangası durmadan satış rekorları kırmaktadır. Bir süre sonra bu mangaların animasyon versiyonları çıkarılmaya başlanmıştır. Özellikle Osamu Tezuka bir efsane haline gelmiş ve “Manga Tanrısı” olarak anılmaya başlanmıştır. Eserlerin ve diğer sanatçılarında etkisi ile bir çok tür ortaya çıkmıştır. Bu türlerde günümüzdeki anime sanatının mutlak karakteristiklerini ve yöntemlerini oluşturmuştur.

İlk zamanlardan beri devam eden ve hala türleri çıkarılan mecha tarzı anime ve mangaları çıkarılmıştır. Mecha tarzına hayat veren isim ise yine Osamu Tezuka’dır. İlk çıkarılan mecha animesi ise Go Nagai’dir. Mecha türü animeler Yosiyuki Tomino’nunda katkısıyla bir devrim yaşamıştır. Gundam ve Macross gibi efsane animeler 80’lerin klasikleri arasına girmiş kült yapımlardır ki mecha türü hala Japonlar tarafından beğeni ile izlenmektedir.

anime indir

1980’lerde animeler Japonya’da ana sektör haline gelmiş ve devasa bir piyasaya erişmiştir. 2000’lerde ise anime ve mangalar diğer ülkeler tarafından da farkedilmiş ve dünya çapında kendine fanatikler bulmuştur. Tüm bunlardan sonra anime ve manga tüm dünyada büyük bir popülarite elde etmiş ve bu sektörde bir dünya devi olmuştur. Bu günlerde animemanga dendiğinde akla direk Japonya gelmektedir.

 

Diğer Çizgi Romanlardan – Dizilerden Farkı nedir?

Mangaları diğer çizgi romanlarından ayıran ana özellikleri siyah beyaz olması ve okunmaya sağdan başlanmasıdır.

Animeler konusunda ise; animeler bir çizim sanatıdır. Yani izlediğimiz tüm animeler sahne sahne çizerler tarafından çizilir, animatörler sayesinde de hareketlendirilir. Ayrıca en büyük özelliği, her yaşa hitap edebilmesidir. Çocuklardan gençlere, gençlerden yetişkinlere kara her yaşa hitap eder. Anime topluluklarında şu sözü sık sık görebilirsiniz. “Animede kan var kan. :D”

 

Görsel Özellikleri nedir?

Animelerde kocaman gözleri ve uzun bacakları olan karakterler vardır. Japonlar’ın boy ve göz komplekslerinden dolayı olduğunu düşünseler de işin aslında çizimlerin batılı çizimlerden örnek alınmasından dolayıdır. Biraz geçmişe doğru gidersek (bkz. Bambi) ilk Walt Disney filmlerindeki karakterlerin büyük gözleri ve uzun bacakları vardır.  Bu sebeple animelerdeki uzun bacak ve büyük gözler komplekslerden değil Walt Disney etkilerindendir. Ancak şu konuda anlaşalım, Walt Disney filmleri anime değillerdir.

Ve bittabi her animede büyük göz ve uzun bacak yoktur.  Bu karakter tiplemelerini komplekslere bağlamak bir Aristo Mantığı çıkarımından başka birşey değildir. Yani şöyle ki; “Biber acıdır. Hayatta acıdır. O zaman biber hayattır.”  :D

Tabi bu kadar şey söyledik ama bu Japonların hiçbirinde boy takıntısı olmadığı anlamına gelmez kii bu bahsini verdiğimiz boy takıntısı her ülkede olan birşeydir .Yani Japonya’ya özgü değildir.

 

Son ve ek olarak Anime topluluklarında beni rahatsız eden şeylere de değinmek isterim. Bazı insanlar var ki “kanser” denilen bir kitle var. Bu kitle her anime ile dalga geçen tiplerdir. Anime izlemeyecekseniz bu kitlelere aldırmamanızı tavsiye ederim.

Animeler hakkında diğer yazılarım için tıklayın. 

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere dostlar.

Sağlıcakla kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)