1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

C Sharp Nedir? C Sharp İle Neler Yapılabilir?


+ - 0

C Sharp Nedir? C Sharp İle Neler Yapılabilir?

1950 yıllardan başlayarak günümüze kadar uzanan yazılım sektöründe her geçen gün yeni bir şey duyabiliriz. Çünkü tarih boyunca insanlar her işleri daha kolay hale getirmenin yollarını aramaktadır. Tabi ne kadar kolaylaşırsa kolaylaşsın asla yetmeyecektir. Bugüne kadar pek çok programlama dilleri geliştirilmiştir. Bazıları kaybolup gitse de bazıları da daha yeni olsa da programlama dilleri sürekli gelişim ve değişim içerisindedir.Birçok yazılımın kendine has kullanım şekilleri ve alanları vardır. Bu programlama dillerinden en bilinen ve en çok kullanılanlar ilk olarak tüm platformlarda çalışabilen Java ikincisi ise .net kütüphanesi ile entegre edilerek tüm dillerle ortak platformda programlanabilir ve kolay kodlama yapısı ile C Sharp ‘tır.

C Sharp Diline Giriş

C Sharp Anders Heljsberg  ve ekibi tarafından,  Microsoft’un  .NET platformu için geliştirilen nesne yönelimli  bir programlama dilidir.  C Sharp dili güçlü nesne yaklaşımlı (object-oriented)  yapısı ile Microsoft .NET platformunun temelini oluşturur.

C Sharp yapısı itibari ile daha kolay, esnek ve taşınabilir olması bakımından da ön plana çıkmaktadır.  Bu yüzden 4 tane + işaretinin birleşimi olarak diyez işareti (#) ile ifade edilir.

c-sharp-nedir

C# , şu anda yazılım sektöründe en çok kullanılan programlama dilleri arasındadır. C ve C++ etkileşimi ile türetilmiştir. C# nesne yönelimli bir programlama dilidir. Nesne yönelimli programlama ise kısaca, kullanılacak nesnelerin önceden sınıflar halinde tanımlanmış olmalarıdır. Tanımlanan bu nesneler geliştirme esnasında kullanılmaktadır. Bu şekildeki programlamaya da nesne yönelimli programla denmektedir.

C Sharp programlama dili Microsoft tarafından tarafından geliştirilmiştir. C# , C++ ve Visual Basic dillerindeki tutarsızlıklar yüzünden geliştirilmişti. Ama kısa sürede nesne yönelimli dillerde gelişmiş programlama dilleri arasında yerini almıştır.

 

C Sharp dilinin genel özellikleri

  • Basit ve genel amaçlı bir dil
  • Platformdan bağımsız bir dil
  • Kullanımı kolay modern bir dil
  • % 100 Nesneye yönelik programlama dili
  • Çok uzun soluklu ve gelecek için uygulamalar için uygun ve sağlam bir dil
  • Programların belleğini çok daha verimli kullanan bir dil

 

.NET Framework Nedir?

C# ve .Net Framework bazı kişiler tarafından tek bir kavram olarak algılanmaktadır. Fakat bu iki kavram birbirlerinden tamamen farklı amaçlar için geliştirilmiştir. C#, nesne yönelimli bir programlama diliyken .Net Framework ise C# için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Aslında C# dili, Microsoft tarafından .Net platformu için kod geliştirmek amaçlı tasarlanmış ve C# içerisindeki tüm kütüphaneler .Net platformu içinde tanımlanmış kütüphanelerdir.

.Net Platformu da Javaya benzer bir mantığı izleyerek yazılan kodları çalışır hale getirmektedir.

 

c# nedir kısaca

 

C Sharp ile neler yapılabilir?

Hemen hemen hayal edebileceğiniz her türlü programı yapabilirsiniz. Ne tür uygulamalar olduğuna gelin bakalım.

  • Konsol Uygulamaları,  (CMD) ekranında çalışan programlardır.

c-sharp-console-uygulaması

  • Windows Form Uygulamaları,  (GUI, Graphical User Interface) Windows Form uygulamaları bilgisayarda çalışacak grafik arayüzlü programları geliştirmek amacı ile kullanılmaktadır.

csharp-windows-form-uygulama-ekranı

  • Web Form Uygulamaları, web da çalışan uygulamalardır. ASP.Net ile webform yada mvc tabanlı uygulamalar geliştirilebilir.

asp-net-uygulaması

  • Mobil Programlama, Windows Phone işletim sistemleri için uygulama geliştirme kısmıdır.

 

  • Web Servisleri, Veri iletimi için kullanılan sistemlerdir. ARka planda çalışır veri alır ve gönderir.
  • DLL yazma, İlk olarak DLL nedir? diye soranlara DLL hakkında bilgi vereceğim. Sonrasında ise DLL’i açıklayacağım. DLL: Dinamic Link Library ifadesinin kısaltılmasıdır. yani dinamik kütüphaneler oluşturmak için kullandığımız yapıdır.

 

Yazımız bu kadar dostlar. C# ve Programlama hakkındaki yazılarım devam edecektir.

Programlama hakkındaki diğer yazılarım için tıklayınız.

C# hakkındaki diğer yazılarım için tıklayınız.

Sağlıcakla ve takipte kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)