İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnternet

E-Ticaret Müşteri Cayma Hakkı

E-Ticaret Müşteri Cayma Hakkı
+ - 0

E-Ticaret Müşteri Cayma Hakkı , şüphesiz internet alışverişlerinde en önemli konulardan birisidir. Belkide en önemlisidir. İnternet üzerinden hiç yapmadık desek en az bir kere alışveriş yapmışızdır. Ancak bu alışveriş yöntemindeki haklarınızı ne kadar biliyorsunuz?. Bu konu üzerine E-Ticaret Müşteri Cayma Hakkı ‘nı anlatan bir yazının bilgilendirici olacağını düşündüm.

 

E-Ticaret Müşteri Cayma Hakkı

E- Ticarette sadece ürünü satıp parayı almaktan ibaret değildir. Yeri gelir müşteri vazgeçer ve parasını geri ister. Ürün kusursuz olsa da bile üründen vazgeçip parasını talep edebilir. Müşterilerinin haklarını ve site sahiplerinin haklarınızı bilirseniz mağdur olmazsınız bu durumu bir örnek ile açıklayalım.

Örneğin: Bir e-ticaret sitesinden bir ürün aldınız ve ürün elinize ulaştı, e-ticaret sitesinin sahibini aradınız ve üründen vazgeçtiğinizi bildirerek para iadesini istediniz. Site sahini, ürünü aldınız artık vazgeçme hakkınız yok diyemez, müşteri hiçbir gerekçe göstermeden ürün kusurlu veya kusursuz olsa dahi vazgeçme hakkını kullanabilir.

Bu durumda site sahibini bunu kabul etmekten başka şansınız yoktur..

e-ticaret-810x456

Yapılması gereken işlemler 

Site sahipleri, ürünü iade eden müşteriye yazılı bir açıklama ile 10 gün içerisinde paranın hangi hesaba yatacağını ve ürünü hangi kargo veya taşıma şirketi ile iade alacağını bildiren bir yazılı belge ulaştırmak zorundadır. Ürün iadesi yapılır iken kargo ücreti veya diğer bütün ödemeler site sahibine aittir.

 

Müşterinin Cayma Hakları

  1. Kişiye özel ürünlerde 
    Kişiye özel isim, logo basılı bir elbise, kurumsal kimlik, cd, reklam tabelası, iç çamaşırı, kitap derği son kullanım tarihi olan ve renk boyut ebat gibi sadece alıcıya özel olan ürünlerde müşterinin cayma hakkı yoktur.
  2. 1. maddeyi devre dışı bırakan cayma hakkı ise ürünün gizli veya açık bir şekilde kusurlu olmasıdır bu durumda müşteri cayma hakkını kullanabilir. Ürün ne olursa olsun (satılması yasaklı, alkol, uyuşturucu madde, cinsel içerikli dergi ve CD.. gibi ürünler satışı yasak olduğu için legal yollar ile satılan hiçbir ürün iade hakkı gibi bir durum yoktur. )
  3. Açık ayıplı ürünler: Müşteri bu ürünler gözle görünür ve belli olacak şekilde bir kusuru var ise ürün değişimi para iadesi veya indirim hakkı isteyebilir.
  4. Kapalı veya gizli ayıplı ürünler: Bu durum ise genellikle satıcının yalan söylemesi veya bilerek yanlış veya aynı görüntüye sahip düşük performanslı bir ürün göndermesi ile meydana gelir. Örnek: Bir bilgisayar firması sitesinde bir bilgisayar tanıtımı yaparak açık bir şekilde özelliklerini yazdığı ürünü satıyor. Gönderilen fatura ile alınan ürünün özelliklerinin farklı olduğunu bir yıl sonra fark ediyorsunuz.  Müşteri bu durumda ürünü yetkili servise göndererek gerekli yazıyı teknik servisten alarak site sahibinden ürünün para iadesini isteyebilir.
  5. Cayma hakkının, ürün kusurlu veya kişiye özel değil ise cayma hakkı teslim alındıktan sonra 7 gün ile sınırlıdır. Ama bu durum bazı istisnayı durumlarda değişebilir. Örneğin: Bir konser bileti alındı. Konser biletinin tarihi belli ve konser kesin gerçekleşecek bileti satın alındığında konserin gerçekleşmesine 3 gün var ise bu üründen cayma hakkı 7 gün değil 3 gündür.

Cayma hakkında anlaşmazlıklar.

Eğer böyle bir durum gerçekleşti veya satıcı cayma hakkınızı bildirdiğiniz halde 10 gün içerisinde para iadesi yapmıyor veya ürün değişimi gerçekleştirmiyor ise tüketici haklarına basit bir dilekçe ile başvuru yapılabilir.

 

Ters İbraz Nedir.

Bir ürün aldınız ama ürün elinize ulaşmadı (ürünün alıcıya iletilmesi gereken maksimum yasal zorunluluk 30 gündür)

 

Bu süre dolduğu sürede site sahibi sizi dikkate almıyor ve paranızı iade alamıyorsanız alışveriş yaptınız bankayı arayarak ters ibraz hakkında bulanabilirsiniz bankanın firma ile yaptığı yazışmalar sonunda haklı bulunur iseniz. Para direk hesabınıza onun hesabından alınarak sizin hesabınıza aktarılır.


E-Ticaret Müşteri Cayma Hakkı , yazımızda bu kadar dostlar. E-ticaret alışverişlerinde cayma haklarınızı bilmelisiniz. Aksi takdirde mağdur olabilirsiniz.

İnternet kategorisindeki diğer yazılarım için tıklayabilirsiniz.

Sağlıcakla ve takipte kalın. ?

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)