İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Wordpress

Wordpress Bandwidth Limit Exceed Hatası ve Çözümü

Wordpress Bandwidth Limit Exceed Hatası ve Çözümü
+ - 0

Wordpress Bandwidth Limit Exceed Hatası ve Çözümü ‘nu tek ben çekmediğimi düşünerek bu yazıyı yazma gereği duydum. Son zamanlarda günlük 300, 400 tekil hit sonucunda 2,5 GB ile 3 GB arasında bant genişliği kullanma sorunum vardı. Şuanda ise bu miktar 500+ MB’ye kadar düştü. Elbette bunun için izlediğim bir takım ayarlar dizisi var. Bu yazımda sizlerle bu adımları paylaşacağım.

Wordpress Bandwidth Limit Exceed Hatası ve Çözümü

Bant Genişliği Nedir? / Bandwidth Nedir?

Bant genişliği internet ile ilgili bir terimdir. Bant Genişliği, hosting’inizden clientlere gönderilen veri boyutunun üst sınırıdır diyebiliriz. Sitenizin erişim kotası diyebiliriz. Diyelim ki 50 GB bant genişliğiniz var. Sitenize giren her kişi bu 50 GB ‘den birazını kullanır. Sitenizi oluşturan en ufak bir harf bile bu bant genişliğinden düşer. Mesela bir yazısınıza 5 mb lik bir resim attınız. O resmi gören her ziyaretçi için bu 50 GB limitinizden 5 Mb gider. Basit bir hesapla 200 kişi bu resmi gördüğünde kotanızdan 1 GB gider.

 

Aşağıdaki adımlar asıl amacı Wordpress Bandwidth Limit Exceed Hatası ve Çözümü ‘dür. Yani bant genişliğiniz tükendiğinde alacağınız hata Bandwidth Limit Exceed Hatası ‘dır. Diğer açılardan baktığımızda bu işlemler sitemizin hızını da arttıracak püf noktalarda içeriyor. Wordpress site optimizasyon nasıl yapılır? sorusuna da bir cevap olabilir bu yazım.

Wordpress Bant Genişliği Sorunu ve Çözümü

1 – Öncelikle wordpress sitemde önceleri jetpack eklentisi kuruluydu. Bu eklenti ile yazılarımdaki görsellerin hepsini pinterest’e pinlemiştim. Bir süre sonra pinlerin sayısı arttığında deli gibi bant genişliği kullanmaya başladı. Hem siteye hit getirmiyor hemde bant genişliği yiyor. Büyük bir sıkıntıydı.

2 – Bu sorunu engellemek için hotlink protection eklentisini kurdum ama yine de kar etmedi.

3 – Hotlink Protection işlemini manuel olarak .htacces dosyası üzerinden yaptım yine de faydası olmadı.

4 – Elden bir şey gelmez diyerek hosting firmamı aradım ve ek ücret vererek bant genişliğimi 50 GB den 75GB’ye yükselttim. Bir ay sorun çıkmadı ama sonrasında yine bant genişliğim tükenmeye başladı. Ayın son bir yada iki gününde sitem kapanıyordu.

5 – Yine bant genişliği almayı düşündüm ama böyle giderse bunun sonu yok diyerek bu sorunun derinlerine inmeye başladım.

6 – Cpanel üzerinden de hotlink protection işlemi olduğunu öğrendiğimde, .htacces üzerinden yaptığım manuel işlemleri temizledim ve Cpanel üzerindeki hotlink protection’u aktifleştirdim. (zaten manuel işlemler yüzünden aktif olmuyordu.)

7 – Pinterest’e girip sitemden gelen bütün pinleri sildim. Evet, hepsini sildim. Galeri sitesi olmadığımdan pinterest’te olmam gerekmediğine kanaat getirdim ve tüm pinleri sildim.

8 – Bunların üzerine Smush adlı resim sıkıştırma eklentisini de kurdum. sitemdeki tüm resimleri sıkıştırıp boyutlarını küçülttüm. Bu eklenti sayesinde daha sonraki yüklediğim resimlerde otomatik olarak sıkıştırılıyor. Kalitesini düşürmeden boyutlarını düşürüyor yani.

9 – Bu arada Hotlink Protection eklentim hala aktif olarak duruyor. Aslında kaldırsam bile bir sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü cpanelde hotlink protection özelliği aktif durumda.

10 – Çok büyük boyutlu resim yüklenmesini engellemek için Imsanity adlı bir eklentim daha var.

11 – Tüm bunlara ek olarak bir yazı açıldığında tüm resimler bir anda yüklenmemesi amacıyla da jQuery lazy load plugin eklentisini kurdum. Bu eklenti yazılarda aşağı indikçe resimlerin yüklenmesini sağlıyor. Yani resimler sıra sıra yükleniyor.

Adımlarla neden fazla bant genişliği harcandığını ve bu harcamayı nasıl azalttığımı sizlerle de paylaştım. Umarım sizler içinde faydalı olmuştur.


Wordpress Bandwidth Limit Exceed Hatası ve Çözümü Gösterme , yazımda bu kadar dostlar.  Diğer yazılarımızda görüşmek üzere.

Diğer Wordpress yazılarım için tıklayabilirsiniz.

Takipte ve sağlıcakla kalın. ?

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)