İlginizi Çekebilir
Dunning-Kruger-Etkisi
  1. Ana Sayfa
  2. Felsefi

“Dur bir GPT’ye sorayım!”

“Dur bir GPT’ye sorayım!”
Dur bir GPT'ye sorayım
+ - 0

“Dur bir GPT’ye sorayım!” mı?

Çevremde son zamanlarda dikkatimi çeken bir durum var. Araştırma zahmetine girmeden her şeyi yapay zekaya soranların sayısı giderek artıyor. Sanki yapay zeka mutlak doğruyu söylüyormuş gibi bir inanç yaygınlaşıyor. Bence tehlikeli bir durum bu. “Dur bir GPT’ye sorayım”cılar her geçen gün çoğalıyor ve açıkçası bu durum beni gerçekten endişelendiriyor.

Bu açıdan baktığımızda, yapay zeka gerçekten işleri daha da kötü bir noktaya mı taşıyor? Bana sorarsanız “kesinlikle”. Doğru ve yanlış bilgiye ulaşımın (kaldı ki yapay zeka sık sık hatalı cevaplar verebiliyor) bu kadar kolay olması, insanlarda derinlemesine öğrenme ve eleştirel düşünme becerilerini köreltiyor.

Hatta birkaç kişinin ChatGPT’yi adeta bir mentör gibi kullandığına şahit oldum. İlk başta inanamadım. Bir insan, bir yapay zekayı mentör olarak görecek kadar nasıl bir yanılgıya düşebilir? Mentörlük, deneyim, empati ve insani bir bakış açısı gerektirir. Deneyimli insanların fikirlerini alabilmek, gelecek ve kariyer hayallerimiz hakkında plan yapmaya destek olmaları ve bizleri doğru yolda yönlendirmeleri için mentör ararız.

 

Dur bir GPT'ye sorayım

Mentör Yapay Zeka Mı?

Üstelik bir mentör, kariyer düşüncesi aynı yolda olsa bile her insana uygun olamaz. Benzer deneyimler yaşamış bizi gerçekten anlayabilecek ve bizimle empati yapabilecek insanları mentörümüz olarak seçmemiz gerekir. Yapay zeka bu unsurlardan çok uzak. Bir yapay zeka modeli, bir insan ile nasıl empati kurabilir? Sonuçta LLM yani geniş dil modelleri sadece önceki mesajların hepsini uç uca ekleyerek, internetten öğrendiği bilgiler ile kurabildiği verisel ilişkilerin ağırlıkları üzerinden cevaplar verebilir.

Yapay zeka işleri çok hızlandıran bir araç olsa da, onu sorgusuz sualsiz bir bilgi kaynağı ve rehber olarak görmek, bireysel gelişimi ve öğrenme sürecini ciddi şekilde sekteye uğratabilir. Bilgiye ulaşmak kolaylaştıkça, onu eleştirel bir gözle değerlendirme ve farklı kaynaklardan doğrulama ihtiyacımız daha da artmalı. Çünkü her bilgiye kesinlikle doğru diyemeyiz. Günümüzde bilgi denizinde yüzüyoruz. Bu denizde lezzetli balıklarda var. Zehirli balıklarda var. Diğer insanların dışkıları yada denize boşalttığı çöpler de var. Üstelik gün geçtikçe bu çöpler inanılmaz hızlı bir şekilde artıyor. Doğru bilgiye ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Özellikle yapay zekanın yükselişe geçtiği günümüzde, insanların yapay zekayı kullandıkça ve içerik ürettikçe, yapay zekalar doğal olarak yine yapay zekaların ürettikleri doğru/yanlış bilgiler ile tekrar eğitiliyor. Kendini yiyen bir yılan gibi yapay zekalarda her geçen gün, yine yapay zekalar ile üretilmiş veriler ile tekrar eğitiliyor. Ne kadar çok yanlış ve hatalı veri ile eğitilirlerse hata yapmaya ve yanlış bilgileri doğruymuş gibi anlatmaya devam edecek.

Peki siz bu “Dur bir GPT’ye sorayım!” konusunda ne düşünüyorsunuz? Yapay zekanın bu türden yanlış kullanımları hakkında sizin de gözlemleriniz var mı? Yorumlarda düşüncelerinizi paylaşmanızdan memnuniyet duyarım.

Bu arada unutmadan şu tivit’i de şöyle usulca bırakayım. :D
https://x.com/BukulmezMustafa/status/1917000496197386388

yapayzeka ai eğitim bilgi eleştireldüşünme öğrenme

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)