İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. SQL

SQL Mathematical Functions – Matematiksel Fonksiyonlar

SQL Mathematical Functions – Matematiksel Fonksiyonlar
+ - 0

SQL Mathematical Functions – Matematiksel Fonksiyonlar , dersi ile sql eğitim setimize devam ediyorum. Bu bölümde de kullanmadığım bir çok fonksiyon var. Önceki derslerimde olduğu gibi bildiklerimi ve anlayabildiklerimi açıklayacağım. SQL Mathematical Functions – Matematiksel Fonksiyonlar dersimize geçelim.

 

SQL Mathematical Functions – Matematiksel Fonksiyonlar

1 – SQL ABS() 

Sayısal değerlerin pozitif değerlerini verir. Sayı negatif olsa bile pozitif olarak getirir.

SELECT abs(Kasa_Giren_Tutar) from [ALINAN_ADISYON]

 

2 – SQL CEILING()

Ondalıklı sayıları kendinden sonraki en küçük tam sayıya yuvarlar. Yani her zaman yukarı yuvarlar.

SELECT CEILING(23.2)

Sonuç 24

 

3 – SQL FLOOR()

Ondalıklı sayıları kendinden önceki en büyük tam sayıya yuvarlar. Yani her zaman aşağı yuvarlar.

SELECT FLOOR(23.9)

Sonuç : 23

 

4 – SQL PI()

Tam pi sayısını verir.

SELECT PI()

Sonuç :  3,14159265358979

 

5 – SQL RAND()

Random sayı üretir. Bir parametre almaz ise her zaman 0 ile 1 arasında bir sayı üretir. Parametere gönderildiğinde radon sayı bir kere üretilir ve seed yani parametresi değişene kadar farklı sayı üretmez. (Bu mantığı pek anlamadım ama neyse.)

select RAND(10),RAND(),RAND()

Aynı sorguda parametreli ve parametresiz rand kullandığınızda hiçbiri değişmeyecektir. Yani parametre almayan rand için her seferinde değişmesini bekleriz ancak  onlarda bir kere aldıkları sayıyı, parametre alan rand yüzünden değiştirmezler.

 

6 – SQL ROUND()

Ondalıklı sayıları yuvarlama işleminde kullanılan bir fonksiyondur. Round 2 parametre alır. İlk parametresi yuvarlanacak sayıdır. İlinci parametresi göz ardı edilecek ondalık kısmı temsil eder.

select ROUND(28.6564,0)

Burada  ikinci parametremiz 0 olduğundan ondalıklı kısım yok sayılacaktır ve sayı normal bir şekilde yukarı yuvarlanacaktır. Bu sorgudan aldığımız sonuç : 29.0000 olacaktır. Sayımız virgülden sonra 4 basamaklı olduğundan, göz ardı edilen ondalık kısım için 0 yazıyor.

select ROUND(28.6564,2)

Sonuç : 28.6600

7 – SQL SQRT()

Sayısal değerlerin karekökünü alır.

SELECT SQRT(9)

Sonuç : 3

 

8 – SQL SQUARE()

Sayısal değerlerin karesini alır

SELECT SQUARE(3)

Sonuç : 9

Bildiğim fonksiyonlar bunlardı dostlar. Burada en çok kullandığım fonkiyon Round() fonksiyonu. Diğerlerini neredeyse hiç kullanmadım.


SQL Mathematical Functions – Matematiksel Fonksiyonlar , dersimiz de bu kadardı dostlar. Diğer derslerimizde görüşmek üzere.

Microsoft SQL Server & T-SQL Eğitim Seti ders listesi için tıklayınız. Buraya tıklayarak github proeme ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla ve Takipte Kalın. ?

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)