İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji

PLC Nedir? Programlanabilir Mantık Denetleyici

PLC Nedir? Programlanabilir Mantık Denetleyici
PLC-Nedir-Programlanabilir-Mantık-Denetleyici
+ - 0

Merhaba, Bu yazımda PLC Nedir? Programlanabilir Mantık Denetleyici konusuna bakacağız. İngilizcesi Programmable logic controller ‘dır. PLC, 1960’ların sonlarında ABD’deki otomotiv endüstrisinde ortaya çıktı ve röle mantık sistemlerinin yerini alacak şekilde tasarlandı.

PLC Nedir? Programlanabilir Mantık Denetleyici

PLC Nedir?

Programlanabilir Mantık Denetleyicisi veya PLC, endüstriyel otomasyon için kullanılan sağlamlaştırılmış bir bilgisayardır. Bu kontrolörler belirli bir süreci, makine işlevini ve hatta tüm üretim hattını otomatikleştirebilir.

PLC Nedir Programlanabilir Mantık Denetleyici

PLC nasıl çalışır?

PLC, bağlı sensörlerden veya giriş cihazlarından bilgi alır, verileri işler ve önceden programlanmış parametrelere dayalı olarak çıkışları tetikler.
Giriş ve çıkışlara bağlı olarak bir PLC, makine verimliliği veya çalışma sıcaklığı gibi çalışma süresi verilerini izleyebilir ve kaydedebilir, süreçleri otomatik olarak başlatabilir ve durdurabilir, bir makine arızalanırsa alarm oluşturabilir ve daha fazlasını yapabilir. Programlanabilir Mantık Denetleyicileri, hemen hemen her uygulamaya uyarlanabilen esnek ve sağlam bir kontrol çözümüdür.

PLC’leri endüstriyel PC’lerden, mikrodenetleyicilerden ve diğer endüstriyel kontrol çözümlerinden ayıran birkaç temel özellik vardır:

  • G/Ç – PLC’nin CPU’su program verilerini depolar ve işler, ancak giriş ve çıkış modülleri PLC’yi makinenin geri kalanına bağlar ; bu G/Ç modülleri, CPU’ya bilgi sağlayan ve belirli sonuçları tetikleyen şeydir. G/Ç, analog veya dijital olabilir; giriş cihazları sensörler, anahtarlar ve sayaçlar içerebilirken çıkışlar röleler, ışıklar, valfler ve sürücüler içerebilir. Kullanıcılar, uygulamaları için doğru konfigürasyonu elde etmek için bir PLC’nin G/Ç’sini karıştırabilir ve eşleştirebilir.
  • İletişim – Giriş ve çıkış cihazlarına ek olarak, bir PLC’nin başka tür sistemlere de bağlanması gerekebilir; örneğin, kullanıcılar PLC tarafından kaydedilen uygulama verilerini birden çok bağlı cihazı izleyen bir denetleyici kontrol ve veri toplama (SCADA) sistemine aktarmak isteyebilir. PLC’ler, PLC’nin bu diğer sistemlerle iletişim kurabilmesini sağlamak için bir dizi bağlantı noktası ve iletişim protokolü sunar.
  • HMI – PLC ile gerçek zamanlı olarak etkileşimde bulunmak için, kullanıcıların bir HMI’ya veya İnsan Makine Arayüzü’ne ihtiyacı vardır. Bu operatör arayüzleri, bir metin okuma ve tuş takımı ile basit ekranlar veya tüketici elektroniğine daha çok benzeyen büyük dokunmatik ekranlı paneller olabilir, ancak her iki durumda da, kullanıcıların PLC’ye gerçek zamanlı olarak bilgi girmesini ve incelemesini sağlar.

PLC Nedir Programlanabilir Mantık Denetleyici

Gelişmiş PLC Özellikleri

Günümüzün Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (iIoT) ve Endüstri 4.0 programlanabilir kontrolörler, verileri Web tarayıcısı aracılığıyla iletmek, SQL aracılığıyla veri tabanlarına ve hatta MQTT aracılığıyla bulut verilerine bağlanmak için çağrılır.

PLC Nasıl Programlanır

Bir PLC programı genellikle bir bilgisayara yazılır ve ardından kontrolöre indirilir.
Çoğu PLC programlama yazılımı, Ladder Logic veya “C” ile programlama sunar. Ladder Logic, geleneksel programlama dilidir. Soldan sağa okunan mantığın “basamakları” ile devre şemalarını taklit eder. Her basamak, bir çıkış (bobin) ile sonuçlanan bir giriş veya bir dizi giriş (kontak) ile başlayan, PLC tarafından kontrol edilen belirli bir eylemi temsil eder. Görsel doğası nedeniyle, Ladder Logic’in uygulanması diğer birçok programlama dilinden daha kolay olabilir. “C” programlama daha yeni bir yeniliktir. Bazı PLC üreticileri, kontrol programlama yazılımı sağlar.

 

Farklı PLC türleri nelerdir?

Yukarıda açıklanan geleneksel PLC’ye ek olarak, PLC + HMI kontrolörleri de dahil olmak üzere varyasyonlar vardır.

 


PLC Nedir? Programlanabilir Mantık Denetleyici yazımda bu kadardı Diğer yazılarda görüşmek üzere.

Discord’a katılmayı unutmayın. Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)