İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Programlama

Buna İhtiyacın Olmayacak! – YAGNI

Buna İhtiyacın Olmayacak! – YAGNI
Buna-İhtiyacın-Olmayacak!---YAGNI
+ - 0

Merhaba. Bu yazımızda Buna İhtiyacın Olmayacak! – YAGNI  konusunu inceleyeceğiz. Yazılımcılar arasında sık görülen bir davranıştır ancak genellikle yazılımcılar bu davranışlarının farkında değildir. Bu yazı sizde öyleyseniz bazı şeyleri fark etmenizi sağlayacaktır.

 

Buna İhtiyacın Olmayacak! – YAGNI

Buna İhtiyacın Olmayacak! – YAGNI ifadesi “You Aren’t Gonna Need It” ifadesinin Türkçesidir. Yazının devamında YAGNI olarak kullanacağım. Yazılımcılar arasında sık görülen bir davranıştır ancak genellikle yazılımcılar bu davranışlarının farkında değildir. Bu yazı sizde öyleyseniz bazı şeyleri fark etmenizi sağlayacaktır.

 

Buna İhtiyacın Olmayacak! – YAGNI Nedir? (“You Aren’t Gonna Need It” )

Buna İhtiyacın Olmayacak! – YAGNI, bir programcının gerekli görülene kadar işlevsellik eklememesi gerektiğini belirten aşırı programlamadan (XP) ortaya çıkan bir ilkedir. Yani sonra kullanırım diye bir kod eklemeyin demek istiyor. İfadenin diğer biçimleri arasında “You aren’t going to need it” (YAGTNI) ve “You ain’t gonna need it” yer alır.

XP’nin kurucu ortaklarından biri olan Ron Jeffries, felsefeyi şöyle açıkladı: “Bir şeyleri her zaman gerçekten ihtiyaç duyduğunuzda uygulayın, ihtiyaç [olacağını] öngördüğünüzde değil.” John Carmack, “Gelecekteki gereksinimler / uygulamalar için mimarinin ne kadar nadiren net pozitif çıktığını takdir etmek, daha az deneyimli geliştiriciler için zordur” diye yazdı.

Daha sonra lazım olur diye eklediğimiz ama eklediğimiz anda ihtiyacımız olmayan bir şeyleri projeye eklemek bu felsefeye terstir. Çünkü bu sonra kullanılmak üzere eklenen kodlar çok nadir olarak kullanılır. Dürüst bir şekilde düşündüğümüzde, bu düşüncenin doğru olduğunu anlıyorum. Çünkü bende daha önceleri bunu yapıyordum. Yeni bir projeye başladığımda eski projemde hazırladığım sınıfların hepsini yeni projeye entegre ediyordum. Ama aslında yeni projede neredeyse hiç birine ihtiyaç duymuyordum.

 

YAGNI, “işe yarayabilecek en basit şeyi yap” yani “do the simplest thing that could possibly work” (DTSTTCPW) XP uygulamasının arkasındaki ilkedir. Sürekli yeniden düzenleme, sürekli otomatikleştirilmiş birim testi ve sürekli entegrasyon gibi diğer bazı uygulamalarla birlikte kullanılması amaçlanmıştır. Sürekli yeniden düzenleme yapılmadan kullanıldığında, teknik borç olarak bilinen düzensiz koda ve büyük yeniden işleme yol açabilir. YAGNI‘nin destekleyici uygulamalara bağlılığı, XP’nin orijinal tanımının bir parçasıdır.

 

Daha önce instagram profilimde paylaşmış olduğum bu DRY Code WET Code postu, tam olarak bu felsefeyi destekleyecektir.

 


Buna İhtiyacın Olmayacak! – YAGNI konusu bu kadardı arkadaşlar. Günümüzde yazılımcılar arasında çok sık rastladığımız ihtiyaç olmayan kodları yazmak veya bir yerden kopyalama davranışının yapılmamasına dair felsefi bir yaklaşımdır.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Üretim ve Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi konulu tüm yazılarım için tıklayabilirsiniz. Daha fazla Felsefi ve Kültür kategorisinden yazı görmek isterseniz bu bağlantılara tıklayabilirsiniz.

Discord sunucuma katılmayı unutmayın. :D

Teknoloji ve Kodla kalın ve ihtiyacınız olmayan kodları yazmayın

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)