İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

Visual Studio Overload Metod Ayarlama ve Kullanma

Visual Studio Overload Metod Ayarlama ve Kullanma
Visual Studio Overload Metod Ayarlama ve Kullanma
+ - 0

Visual Studio Overload Metod Ayarlama ve Kullanma, yazım ile c sharp eğitimlerimize devam ediyoruz. Overload Metod dediğimiz şey adları aynı olan ancak farklı parametreler alan metodlardır. Önceki yazımda olduğu gibi MessageBox.Show sınıfı üzerinden örnek verelim. MessageBox hakkındaki ayrıntılı yazıma göz attığınızda birden fazla kullanım şekli görürsünüz. Sadece yazı, yazı ve başlık, yazı başlık ikon gibi. Sadece yazı yazdığınızda da kullanım doğru olur, ikinci parametreyi yani başlığı verdiğinizde de doğru olur. İşte buna overload metod yani aşırı yüklenmiş metod denir. Visual Studio Overload Metod Ayarlama ve Kullanma nasıl oluyor görelim.

 

Visual Studio Overload Metod Ayarlama ve Kullanma

 

Aldığı iki sayıyı toplayan ve int olarak dönüş veren bir metod yazalım.

        int Topla(int _int1, int _int2)
        {
            return _int1 + _int2;
        }

Şimdi, bu metodun çalışabilmesi için sadece int türünde değer göndermemiz gerekmektedir. Peki elimizde double türünde değişkenler varsa ne yapacağız? Başka bir metod mu tanımlayacağız?. Teknik olarak evet!. Elimizde iki metod olacak ama tek metod gibi davranacak.

Kodlarımızı düzenleyelim.

        int Topla(int _int1, int _int2)
        {
            return _int1 + _int2;
        }

        double Topla(double _double1, double _double)
        {
            return _double1 + _double;
        }

        float Topla(float _float1, float _float2)
        {
            return _float1 + _float2;
        }

        string Topla(string _string1, string _string2)
        {
            return _string1 + _string2;
        }

NOT: String burada işin espirisi. ;) Teknik olarak toplama operatörü string’lerde de çalışır. Ancak iki string değeri yan yana ekler. ;)

Dikkatinizi metod isimlerine çekmek istiyorum. Tüm metodların adları aynıdır. Normal şartlarda aynı isimde iki değişken, metod, nesne vs. olamaz. Kaldı ki yukarıdaki metodlarımızda aslında birer değişkendir.

Şimdi bunun faydası nedir onu görelim. Aşağıdaki ekran görüntülerini iyi inceleyin.

c# overload method

c# overload method same parameter types

c# overload methods

c# overload method new

Ekran görüntülerine dikkat ettiyseniz, ekrana gelen baloncukta 1 Of 4 , 2 Of 4, 3 Of 4, 4 Of 4 yazıyor. Buradaki 4 bu metodun toplam dört adet aşırı yüklemesi yani overload’ı olduğunu 1,2,3 ve 4 ise ilgili aşırı yüklemenin kaçıncı sırada olduğunu gösteriyor. Bu sıra önemli değil. Dikkat ettiyseniz verdiğimiz sırada değil alfabetik sıralanmışlar.

Bu çıkan baloncukta ne yazdığının da pek önemi yok. Topla( yazdığınız da içerisine iki string göndersenizde, iki tane int göndersenizde metod başarı ile çalışacaktır. Burada tüm metodlarda iki değişken verdik ancak birine iki, diğerine on parametre verebilirsiniz.  Yine sorunsuz çalışacaktır. Teknik olarak dört, mantıksal olarak tek metodumuz var. Yani duruma göre davranan metod gibi düşünün. :D

Bu şekilde kullanmanız da bir sorun çıkarmayacaktır.

c# overload method return type


Visual Studio Overload Metod Ayarlama ve Kullanma , yazım da bu kadar dostlar. Diğer yazılarımda görüşmek üzere…

C Sharp Eğitim Seti ve ERP Programlama ders listesi için tıklayınız. 

Takipte ve Sağlıcakla Kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)