C# Dock ve Anchor Kullanımı, yazımız ile c sharp eğitim setimize devam ediyoruz. C sharp dock ve anchor kullanımı form tasarımlarında çok önemli iki özelliktir. Çünkü projelerimiz her zaman aynı çözünürlüğe sahip bilgisayarlarda kullanılmayacak. Birinin ekranı 23 inç iken başka birisinin ekranı 18 inç olabilir. Bu gibi durumlar yazdığımız program bir ekrana sığmazken diğerinde de sağında ve altında bir dünya boşluk kalır. Bu gibi tasarım hatalarının olmaması için C sharp dock ve anchor kullanımı gereklidir.
C# Dock ve Anchor Kullanımı
Şimdi bu dock ve anchor nedir onlara bakalım.
Dock = Dock’un kelime anlamı rıhtım, limandır. Gemilerin yanaştığı yerdir.
Anchor = Anchor ise çapa demektir. Gemilerin denizde bir yerde ilerlemesini engellemek amacı ile denize bıraktıkları büyük demir kancadır.
Bu anlamlar mantıksız gelebilir ancak birazdan neden mantıklı terimler olduğunu anlayacaksınız.
Dock özellikleri arasında, Top, Right, Bottom, Left, Fill ve None parametreleri vardır. Her nesne için sadece bir tanesini seçebilirsiniz. Varsayılan olarak None gelir.
Anchor özelliklerinde ise, Left, Right, Top, Bottom her nesne için bu parametre de aktif edilebilir. Varsayılan olarak Left ve Top seçili gelir.
NOT: Dock ile Anchor aynı anda kullanılmaz. Birbirlerini pasif yaparlar.
C Sharp Dock Özelliği
Bir nesneye, (o nesne de groupbox olsun)
Dock – Right özelliği atarsanız, o nesne formun sağına yapışır.
Dock – Left özelliği atarsanız, o nesne formun soluna yapışır.
Dock – Top özelliği atarsanız, o nesne formun üstüne yapışır.
Dock – Bottom özelliği atarsanız, o nesne formun altına yapışır.
Dock – Fill özelliği atarsanız, o nesne formun dört yanına yapışır ve form ile birlikte büyük yada küçülür. Ekranı doldurur.
Diyelim ki formunuzda bir kayıt işlemi yapıyorsunuz ve yaptığınız kayıtlarıda bir gridde gösteriyorsunuz. Böyle bir ekranda mantıklı olan işlem, kayıt nesnelerinin olduğu kısmın olduğu gibi kalması, grid’in ekrana göre büyüyüp küçülmesi gerekir.Böyle bir işlem için öncelikle kayıt nesnelerini bir groupbox içine alıp Dock özelliğini Left yaparsınız. Grid’in dock özelliğini de Fill yaparsınız. Bu şekilde ekranda hiç boş yer kalmayacaktır. Bu işlemde gird, kayıt nesnelerinin olduğu groupbox’un altında kalabilir. Grid üzerinde sağ tık yaparak Bring To Front (Önce Getir) yada Send To Back(Arkaya Gönder) özelliklerini ile grid’in arkaya düşmesini engelleyebilirsiniz.
DİKKAT: Dock özelliği verildiğinde nesne bir kenara yapışır. Bu yapışmaya dock özelliğini iptal etmeden müdahale edemezsiniz.
C Sharp Anchor Özelliği
Anchor özelliği, dock özelliğinde olduğu gibi nesneyi bir kenara yapıştırmaz. Anchor özelliği genellikle textbox, combobox gibi nesnelerde kullanılır. Tüm nesneler için anchor özelliği varsayılan olarak Left ve Top olarak gelir. Left ve top aktif olduğunda formu büyütüp küçültmemizin nesneler üzerinde bir etkisi olmayacaktır. Ancak bir texbox’ın anchor özelliğine right parametresini de eklersek, formu sağa daha uzattığımızda nesne de form ile birlikte uzayacaktır. Bu textbox bir mutliline textbox ise ve anchor özelliğine bottom parametresini de eklerseniz bu textbox, formun boyutlarına göre hem sağa hemde aşağı doğru büyüyecektir.
Textbox’u forma eklediniz. Ekledikten sonra da genişliğini ayarladınız. Anchor özelliğine Right verdiniz. Sonra formu sağa doğru genişlettiğinizde textbox’un da formun boyutu ile orantılı olarak uzadığını göreceksiniz. Ancak burada dock özelliği gibi bir yapışma söz konusu değil. Formu uzattınız, nesne de uzadı ama anchor özelliği aktifken nesnenin boyutunu değiştirebilirsiniz.
EK BİLGİ: Önce formunuzun tasarımını bitirin. En sonra olarak farklı çözünürlükler için anchor right özelliğini de ekleyin.
NOT: Önce groupboxlar ile formu parçalara bölün ve dock özellikleri ile formu tam olarak doldurun. Sonra nesnelerinizi bu groupbox’lar içerisine alarak dock özelliklerini ayarlayın.(örn bu nesne grid ise groupbox içindeki iken dock özelliğini fill verebilirsiniz.) En son olarak sağa ve aşağı doğru genişlemesi gerektiğini düşündüğünüz textbox, combobox gibi nesnelerin anchor özelliklerini ayarlayın.
C sharp Dock ve Anchor Kullanımı, dersimiz de bu kadar dostlar. Bu konu hakkında bir video çekmek isterdim ancak yapandan görmek yerine kendiniz uygularsanız daha mantıklı olduğunu düşündüğümden dolay videosunu çekmedim. İlerleyen zamanlarda tüm derslerimin videosunu çekeceğimden dolayı şimdilik yazı ile idare edin. ;)
C Sharp Eğitim Seti ve ERP Programlama ders listesi için tıklayınız.
Takipte ve Sağlıcakla Kalın. ;)