C# Çalışan Kodların İşlem Süresini Bulmak, yazımız ile c sharp eğitim setine devam ediyoruz. Bu yazımda bu eğitim seti için filler sayılabilecek ama performans ölçme işlemleri için kullanılabilen bazı kodlardan bahsedeceğim. Başlıkta da belirttiğim gibi, bir kod bloğunun, atıyorum bir for döngüsünün işlemlerini kaç saniyede bitirdiğini bulabileceğimiz bir işlemdir. Çok önemli bir konu olmadığı için bu dersi yeşil olarak işaretledim. C Sharp Çalışan Kodların İşlem Süresini Bulmak nasıl oluyor bir görelim.
C Sharp Çalışan Kodların İşlem Süresini Bulmak
Bu işlemi System.Diagnostics namespace ‘inde bulunan Stopwatch sınıfı ile yapmaktayız. Kullanımı da çok basittir. Takip etmek istediğimiz kodların bir başlangıcına iki satır de bitişine bir satır kod yazarak aralarında kalan kodların çalışma süresini buluyoruz.
Dilerseniz kodlar üzerinde gösterelim.
using System.Diagnostics; // // // Stopwatch watch = new Stopwatch(); watch.Start(); // kodlarımızı buraya yazıyoruz. watch.Stop(); // Bir DevExpress nesnesi olan listBoxControl' a süreyi yazıyoruz. listBoxControl1.Items.Add(watch.Elapsed.Milliseconds);
Gördüğünüz gibi hepsi bu kadar.
Stopwatch watch = new Stopwatch();
İle yeni bir stopwatch nesnesi oluşturuyoruz.
watch.Start();
İle izlemeyi başlatıp,
watch.Stop()
İle izlemeyi bitiriyoruz. Elde ettiğimiz bu izleme üzerinden Elapsed özelliği ile istediğimiz zaman biriminde süreyi alıyoruz.
watch.Elapsed.Milliseconds
Elde edebileceğimiz zaman birimleri aşağıdaki gibidir.
// MiliSaniye listBoxControl1.Items.Add(watch.Elapsed.Milliseconds); //Saniye listBoxControl1.Items.Add(watch.Elapsed.Seconds); //Tick listBoxControl1.Items.Add(watch.Elapsed.Ticks); //Dakika listBoxControl1.Items.Add(watch.Elapsed.Minutes); //Saat listBoxControl1.Items.Add(watch.Elapsed.Hours); //Gün listBoxControl1.Items.Add(watch.Elapsed.Days);
Yukarıdaki zaman dilimlerinin çıktıları aşağıdaki görselde olduğu gibidir.
NOT: Bu kodları genelde sqlden veri çekme yaptığımız kodlarda kullanırız. SQL’den gelen veriler ne kadar hızlı geldiğini bilmemiz faydalıdır. Bu hıza göre projemize mi müdahale edeceğiz yoksa sql’deki tablolar üzerinde bir takım işlemler mi yapacağız onu kararlaştırmamızı sağlar. Bu açıdan faydalıdır. Projelerimizi hazırlarken biraz birazda olsa performans açısından faydalı olabilecek şekilde yazmaya özen gösterin. Projeleriniz büyüdüğünde ekstradan performans düzenlemeleri yapmanıza gerek kalmayacaktır. Mesela, tanımladığınız ama kullanmadığınız değişkenler varsa onları silin.
C sharp Çalışan Kodların İşlem Süresini Bulmak , yazımıda bu kadar dostlar. İşlem çok basit olduğundan ve kullanım amacı belli olduğundan ders çok kısa oldu. Dediğimiz gibi çok önemli olmasa bile profesyonel projelerde yani çok büyük projelerde gerek olabilmektedir. Çünkü proje büyüdükçei proje performansına da dikkat emek gerekiyor.
C Sharp Eğitim Seti ve ERP Programlama ders listesi için tıklayınız.
Takipte ve Sağlıcakla kalın. ;)