Yapay Zeka Programlama Dilleri – Popüler, yazım ile yapay zeka konulu yazılarıma devam ediyorum. Yakın zamanda yapay zeka konusuna giriş yapacağım için hem kendim için biraz hazırlık hemde meraklılarına bir nebze olsun faydalı olabilmek için bu yazı serisine başladım.
Yapay Zeka Programlama Dilleri – Popüler
Yapay zeka programlama dilleri arasında yapay zeka ile hiç uğraşmamış kişilerin de en azından adını duymuş olabileceği bir kaç programlama dili de yer alıyor. Bu programlama dilleri ise şöyledir. Python, Lisp, ProLog, C++ ve Java…
Şimdi bu dilleri de biraz inceleyelim.
Python
Python, yapay zeka programlama en çok tercih edilen programlama dilidir. Kolay ve hatasız kodlanması popülerliğinin ana sebepleri arasında. Ek olarak Python programlama dili ile sadece yapay zeka değil bir çok platforma uygun uygulamalar yazılabilmektedir. Elbette kaynak bulma şansımızda çok fazladır. Çok tercih edilen bir dil olduğundan doğal olarak zibille kaynak var.
Her sektör, her uygulama türü için özel olarak geliştirilmiş kütüphaneler sayesinde öğrenmesi de kolaydır. Matematiksel işlemler için Numpy, ileri derecede programlama için Scpiy, yapay zeka işlemleri için kullanılan Pybrain gibi onlarca kütüphaneye sahiptir.
Lisp
En eski programlama dillerinden birisidir. bu kadar eski olmasına rağmen yine de yapay zeka programlama da tercih edilenler arasında yerini alabilmiştir. Lisp’in ana amaçlarından biri bilgisayar sistemleri için matematiksel gösterimler yapabilmektir. Çözülmesi gereken soruna uyum sağlama esnekliği sebebi ile makina öğrenmesi konularında tercih ediyorlar. Makina öğrenmesi ile yapay zeka iç içe olduklarından dolayısıyla yapay zeka işlemlerinde de kullanılıyor.
Ek olarak mükemmel prototipleme ve sembolik ifadeleri destekliyor olması tercih sebeplerinden birisi…
ProLog
Yapay zeka programlama ile uğraşan yazılımcıların bir diğer gözdesi de Prolog programla dilidir. Kullanım kolaylığı ve rahatlığı açısından Lisp’e yakındır. Yazılımların ilişkiler ile ifade edildiği bildirime dayalı bir programlama dilidir. Kurulan bu ilişkiler arasında sorgular çalıştırarak çalıştığından yapay zeka programlarında çok tercih edilmektedir.
Desen eşleştirme, otomatik geri izleme ve ağaç veri tabanlı yapılandırma gibi mekanizmalar da sunabilecek yetenektedir. Bu özelliklerini bir çatı altında topladığımızda aslında ne kadar harika bir programlama adili olduğunu gözler önüne seriyor.
C++
C programlama dilinin oğlu, C# programlama dilinin babası olarak da tabir edebiliriz. (C# aynı zamanda C++++ anlamına geliyor ;) Dört + birleşip # simgesinin oluşturmuş oluyor. :) ) C++ programlama dili genellikle oyun programlamada kullanılıyor. Yıllardır eskimeyen bu dil yapay zeka konularında da hat sahfada kullanım alanı elde ediyor. C++ ile sadece yazılıma değil donanıma da müdahele edebildiğimizden uygulamaların çok daha hızlı olmasını sağlayabiliriz. Yapay sinir ağları gibi istatistiksel tekniklerin kullanıldığı uygulamalar için C++ bu yönüyle çok daha uygun hale geliyor.
Java
Lisp ve Prplog programlama dilleri gibi üst düzey olmayan ve Ptyhon ve C++ kadar hızlı çalışmasa da yapay zeka konularında kullanılan başka bir popüler programla dilidir. Arama algoritmaları, sinir ağları kullanması ve taşınabilirliği de yine kolaylık sağlayan özelliklerinden birkaç tanesi.
Yukarıda bahsedilen programla dillerinin yanı sıra AIML (Artificial Intelligence Make-up Language), IPL, Pop-11, Wolfram, Haskell gibi yine yapay zeka programlamaya uygun ama bahsettiklerimiz kadar popüler olmayan dillerde vardır.
Geniş açıdan bakıldığında aslında her programla dilinin kendine has avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Burada hangi dili seçmek istediğimiz bizim tercihimize kalıyor. Örnek olarak ben python programlama dilini öğrenmeye başlayacağım. Ptyhon diline baktığımızda masaüstü uygulamaları, web uygulamaları, mobil uygulamalar, oyunlar ve yapay zeka konularında geliştirmeler yapabiliyoruz. Benim tercih etme sebebim birazda bu. Elbette python bütün alanlar üstün değil. Ancak yine de bu alanlarda birşeyler yapabiliyoruz.
Yapay Zeka Programlama Dilleri – Popüler yazımda bu kadar arkadaşlar. Diğer yazılarım da görüşmek üzere..
Yapay zeka konulu diğer yazılarım için tıklayabilirsiniz.
Takipte ve Sağlıcakla Kalın. ;)