İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

C# Faktoriyel Hesaplama Nasıl Yapılır?

C# Faktoriyel Hesaplama Nasıl Yapılır?
+ - 0

Merhaba, bu dersimiz de C# Faktoriyel Hesaplama Nasıl Yapılır? sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Matemetikte faktoriyel konusunu lise zamanlarında görüyoruz. (Benim zamanımda öyleydi :D Yani ben öyle hatırlıyorum. Orta okulda olabilir. :D )  Bu konu, bundan hemen önceki ve bundan sonra ekleyeceğim diğer derste aynı şekilde internette gezerken rastladığım konulardı.

C# Faktoriyel Hesaplama Nasıl Yapılır?

Öncelikle faktoriyel hesaplama formülünü hatırlayalım.

Faktoriyel Nasıl Hesaplanır?

Faktoriyel hesaplama işlemi, bir sayının 1 den kendisine kadar olan sayıların çarpımı ile yapılır. 0 sayısının faktoriyeli 1 olarak kabul edilir.  Simgesi ! işaretidir.

Örnek: 5! Faktoriyelin sonucu nedir?  Sonuç =  1 x 2 x 3 x 4 x 5 = 120

Faktoriyel hesaplama formülü hatırladıktan sonra bu Faktoriyel hesaplamayı C# ile nasıl hesaplayacağımızı görelim.

Formumuza bir buton, bir label ve bir textbox ekleyelim. Butona tıkladığımızda texbox’a yazdığımız sayının faktoriyelini hesaplayıp labele yazacağız.

  int sayi= 0;
  int sonuc = 1;
 
  sayi = Convert.ToInt32(txt_sayi.Text);
    for (int i = 1; i >= sayi; i++)
    {
      sonuc = sonuc * i;
    }
  lbl_sonuc.tet = String.Format( "{0} sayısının faktoriyeli {1}", sayi, sonuc));

Yukarıda gördüğünüz kodlarımız faktoriyeli hesaplama kodlarıdır. Formülü basit olduğundan dolayı bir for döngüsü ile soruyu çözebiliyoruz. Sonuç asla 0 olmayacağı için sonuç değişkenimizi 1 olarak ayarlıyoruz ve for döngüsündeki i  değişkenimizi de 1 ‘den başlatıyoruz.


Bu  yazımızında sonuna geldik dostlar.  Bu dersim de  C# Eğitim setindeki yerini almıştır. Matematiksel İşlemler başlığının altında bulabilirsiniz.

C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız.

Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…

Sağlıcakla ve takipte kalın. ?

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)