İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

C# DataGridView’den Veri Okuma

C# DataGridView’den Veri Okuma
C# DataGridView'den Veri Okuma
+ - 1

Merhabalar. Selamlar. C# DataGridView’den Veri Okuma yazım ile yine karşınızdayım. Son iki aydır sadece bir tane yazı yazabildim. Bu uzun aradan sonra yazılarıma devam ediyorum. Malumunuz Corona Virüs sebebi ile elimizden geldiğinde evde kalmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Çalıştığım şirkette evden çalışma modeline geçtiğimizden dolayı evde olduğum ikinci haftanın içindeyiz.  Gün geçtikçe daha çok şirket çalışmamaya başladığından dolayı işlerin yoğunluğu azaldığı için fırsatını buldum ve yazılarıma tekrar başlamak istedim.

Bu sıkıntılı günlerde lütfen sizlerde evinizde kalmaya ve temizliğe özen gösterin.  Bana bir şey olmaz, ben gencim gibi düşüncelerle umursamamazlık yapmayın. Size bir şey olmaz belki ama sizin virüs bulaştırdığınız kişilere olabilir. Başka insanların hayatlarını mahvedebilirsiniz. Bunu vebalini düşünün.

Ölüm, sadece bir sayı veya bir olay değildir. Her ölüm istisnasız bir trajedidir. Özellikle böyle bir virüs yüzünden sevdiklerinizden uzakta ölmek daha büyük bir trajedidir. Lütfen bilinçli olalım…

C# DataGridView’den Veri Okuma

Bu yazım, bu konu hakkındaki 3. yazım olacak. Diğer iki yazımda farklı yöntemlerden bahsetmiştim. Bu yazımda ise yine farklı bir yöntemden bahsedeceğim. Diğer yazılarımın bağlantısını aşağıda görebilirsiniz.

C# DataGridView’den Veri Çekme

C# DataGridView Seçilen Satırları Textbox da Gösterme

Bu yazımda da DataGridView’de tıklanan satırdaki bilgileri textboxlara yazma konusunda olacak. Hemen yukarıdaki dersten farklı bir yöntem olacak. Bu derste direk olarak DataGridView nesnesi üzerinde yazanları alacağız.

C# DataGridView Seçilen Satırları Textbox da Gösterme

Forma eklediğimiz DataGridView’in üzerinde sağ tık yapıyoruz ve Properties (Özellikler) sayfasını açıyoruz. Üst kısımdan Eventler bölümüne gidiyoruz ve CellClick eventini bulup üzerinde çift tık yapıyoruz ve event içinde aşağıdaki kodları yazıyoruz.

private void dataGridView1_CellClick(object sender, DataGridViewCellEventArgs e)
{
    
}
if (e.RowIndex >= 0)
            {
                DataGridViewRow row = this.dataGridView1.Rows[e.RowIndex];
                textbox1.Text = row.Cells["col_1"].Value.ToString();
                textbox2.Text = row.Cells["col_2"].Value.ToString();
                textbox3.Text = row.Cells["col_3"].Value.ToString();
                textbox4.Text = row.Cells["col_4"].Value.ToString();
                textbox5.Text = row.Cells["col_5"].Value.ToString();
                textbox6.Text = row.Cells["col_6"].Value.ToString();
                textbox7.Text = row.Cells["col_7"].Value.ToString();
            }

İlk satırda, eğer grid üzerinde bir satıra tıklandı mı tıklanmadı mı kontrolü yapıyoruz.

İkindi satırımızda bir DataGridViewRow nesnesi türetiyoruz ve  ve DataGridView üzerinde tıkladığımız satırı bu türettiğimiz nesneye atamasını yapıyoruz.

Diğer satırlarda da görebileceğiniz gibi satırdaki bilgileri, DataGridView’deki kolon başlıklarına göre istediğimiz TextBox’lara yazıyoruz.

Bu noktada yukarıdaki kodlarda gördüğünüz kolon başlıklarını yazdığımız yere (col_1, col_2) kolon index numaralarını da yazabilirsiniz. (İndex’ler 0’dan başlar.)


Bu C# DataGridView’den Veri Okuma yazımda bu kadardı arkadaşlar. Kısa bir işlem olduğundan dolayı derste bu kadar kısa oldu. Diğer derslerimizde görüşmek üzere. Çok basit bir konu olduğundan dolayı Github projeme ekleme gereği duymadım.

C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız.

Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…

Sağlıcakla ve takipte kalın. ?

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)

Yorumlar (1)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.