Merhaba, C# DevExpress Genel Bilgiler yazım ile DevExpress Nesneleri ve C# Eğitim Setime devam ediyorum. Bu dersimizde DevExpress ve nesneleri hakkında bazı genel bilgiler vermeye çalışacağım.
Daha fazla nesne hakkında yazı yazacaktım ama şimdilik ara vereceğim. Diğer nesneleri daha çok kullandıkça yazacağım. En çok kullanacağımız GridControl ve GridView hakkında zaten bir çok ders olduğundan onlar hakkında özel yazılar yazmayacağım. O yüzden DevExpress için şimdilik burada duracağız.
C# DevExpress Genel Bilgiler
Biliyorsunuz ki DevExpress ücretli bir programdır ve 6 farklı paketi vardır.
- DxExprience
- WinForms
- WPF
- ASP.NET
- DevExtreme
- Universal
Gördüğünüz gibi sadece Winforms değil ASP.NET ve WPF ile çalışan versiyonları da var. Aynı zamanda sadece C# değil Visual Basic ile de kullanabiliyorsunuz. Zaten döküman sitesine girdiğinizde kodlar hem C# hemde VB ile anlatılıyor.
Eh biraz pahalı olduğunu kabul etmeliyim ancak sağladığı faydalar göz önüne alındığında verilen ücrete değebileceğini düşünüyorum. Üstelik sürekli satışını yaptığınız bir projeniz varsa kullanmamanız için bir sebep yok. Sadece DevExpress kullanarak dünyalar kadar kod yazma emeğinden bir anda kurtuluyorsunuz.
En basit örnek olarak şunu söyleyebilirim.
DevExpress GridControl kullandığınızda bir satır kod ile kullanıcının grid üzerinde yaptığı düzeni saklayabiliyorsunuz. Verilen filtreler, yapılan kolon gruplaması, kaldırılan kolonlar ve sıralamasını tek bir satır kod ile xml olarak kayıt edebiliyor ve istediğinizde tekrar geri yükleyebiliyorsunuz. Bu saydığım özellikleri bir Windows DataGridView üzerinde yapmak istediğinizi bir düşünsenize… Ne kadar kod yazmanız gerekecek…
Tamam DevExpress’i bu kadar övmek yeter :D
**
DevExpress nesnelerinin neredeyse hepsinin ortak temel özellikleri var. Bu yazıda bu özelliklerden bahsetmek istiyorum. Bu yazıdan sonra DevExpress nesneleri yazılarına biraz ara vereceğim.
C# Devepxress Appreance Property
Appreance ‘in Türkçe karşılığı Görünüm’dür. Yani bu ayarlar görünüm ayarlarıdır. Nesnelerin çeşitli durumlarına göre alacakları görünümleri ayarlayabiliriz.
Yukarıda gördüğünüz görseldeki ayarlar bir button nesnesine aittir ama neredeyse tüm giriş çıkış nesnelerinde bu özellikler yer almaktadır. Bazıları Properties ekranındaki Properties özelliğinin altında olurken bazıları dışarıdadır.
Yukarıdaki görselde TabControl’ün özelliklerindendir.
Yukarıdaki GroupControl için
Yukarıdaki PanelControl için…
Gördüğünüz gibi neredeyse he nesne için bu Appreance özelliği var. Şimdi TabControl nesnesinin Appreance özelliğinin Header kısmının altında neler varmış görelim.
Görselde gördüğünüz gibi onlarca farklı görünüm ayarımız var. Sadece bu da değil,
- Header: hiç bir etkileşim yapılmamışken alacağı görüntü
- HeaderActive: Bir başlık tıklandığında tıklanılan alacağı görüntü
- HeaderDisabled: Bir başlığın Enabled özelliği False olduğunda alacağı görüntü.
Farklı davranış durumlarına göre farklı görünümler verebiliyoruz. Bu ayarların içleri hep aynı şekilde olsa da farklı durumlarda farklı görünümler verebilmemizi sağlıyor. Bu konu ortak bir konu olduğundan dolayı ayrı bir derste işlemek istedim.
DevExpress hakkında daha fazla bilgi için tıklayabilirsiniz.
C# DevExpress Genel Bilgiler yazımda bu kadar arkadaşlar.
Bana destek olmak isterseniz, iletişim sayfamda verdiğim sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.
C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız. Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz…
Bu yazı, sitemdeki 446. yazıdır… Sağlıcakla ve takipte kalın. ;)