1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

C# İki Sayı Arasındaki Sayıların Karelerinin Toplamını Bulmak

İki sayı arasındaki sayılar ile çeşitli çeşitli işlemler yapacağız. Toplamlarının karesini bulmak ikinci konumuz.

C# İki Sayı Arasındaki Sayıların Karelerinin Toplamını Bulmak
C# İki Sayı Arasındaki Sayıların Karelerinin Toplamını Bulmak
+ - 0

Merhaba, C# İki Sayı Arasındaki Sayıların Karelerinin Toplamını Bulmak yazım ile C# Eğitim Seti ‘me devam ediyorum. Öğrenci kardeşlerimizden bu formatta çok soru geldiği için hızlıca bir seri olacak şekilde yazılar yazma gereği duydum. İki sayı arasındaki sayılar ile çeşitli çeşitli işlemler yapacağız. Toplamlarının karesini bulmak ikinci konumuz. Ek olarak bu formattaki tüm yazıları yine bir github projesi altında toplayacağım. Bunu yapmamdaki sebep de bu basit konuları yani bir kaç satırlık kodları ayrı ayrı repolara almak istemiyorum.

C# İki Sayı Arasındaki Sayıların Karelerinin Toplamını Bulmak

Buradan serinin ilk yazısına gidip önemli metotlarımıza bakabilirsiniz. Özellikle sayısal değer kontrolü metodumuz önemlidir arkadaşlar. Sitemde daha önce bu konu hakkında da çeşitli dersler yazmıştım. Arama kısmından aratıp bulabilirsiniz.

Şimdi form tasarımımızı tekrar görelim.

C#-İki-Sayı-Arasındaki-Sayıların-Karelerinin-Toplamını-Bulmak

Gördüğünüz gibi yeni bir buton ve bir textbox daha ekledim. Başlık her ne kadar kare olsa da burada ekstra bir textbox ile istenilen üsü alabileceksiniz. Yani ilk sayı ile ikinci sayı arasındaki tüm sayıların, dışarıdan girilen değer kadar üssünü alarak toplamlarını veren metodu hazırlamış olacağız.

Burada ek olarak ListeTemizle metodu da ekledim. Buttona tıkladığımızda eski işlem sonuçlarını silmesini istiyorum.

        void ListeyeEkle(object ekle)
        {
            listBox1.Items.Add(ekle);
        }

Karesini Alma Kodlarımızı görelim

        private void btn_karelerinin_toplami_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            ListeTemizle();
            if (SayisalKontrolu())
            {
                double sonuc = 0, islem = 0;
                for (int i = Convert.ToInt32(sayi1); i <= sayi2; i++)
                {
                    islem = Math.Pow(i, (Convert.ToInt16(txt_us.Text)));
                    sonuc += islem;
                    ListeyeEkle(sonuc + " - " + islem);
                }
                ListeyeEkle("Sonuç : " + sonuc.ToString());
            }
        }

Kodları açıklamak gerekirse;

Listemizi bir kere temizledik. Sayısal değer kontrolü ‘nü yaptık. Sonuç ve Islem adında iki değişken tanımladık. Islem değişkenin tek amacı math pow metodunu iki kere yazamamaktır. Başka bir amacı yok. math pow metodu, Math sınıfının bir metodur. İkinci parametreyi, ilk parametrenin üssü olarak alır ve hesabı yapar.

Islem ile hesaplanan değeri tuttuk ve sonuç değişkenine topladık. Listbox’ta islem sonuçlarını da göstermek istediğim için bu şekilde yaptım. Çıktı şu şekildedir.

C# math pow


Bu yazım buraya kadardı arkadaşlar. Umarım faydası olmuştur. Bu yazı serisinin devamı gelecektir. Takipte kalın. :)

Diğer yazılarımda görüşmek üzere. Umarım faydalı olmuştur. Aşağıdaki linklerden eğitim seti sayfasına ve github projesine ulaşabilirsiniz. C# Eğitim Seti sayfasına gitmek için tıklayınız.  Bu yazı serisi için özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…

Hazırladığım içerikleri faydalı buluyorsanız yorum atarak ve yazılımla ilgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirseniz çok mutlu olurum. Discord’a katılmayı unutmayın.

Sağlıcakla ve kodla kalın….

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)