Merhaba, C# İki Sayı Arasındaki Sayıların Toplamını Bulmak yazım ile C# Eğitim Seti ‘me devam ediyorum. Öğrenci kardeşlerimizden bu formatta çok soru geldiği için hızlıca bir seri olacak şekilde yazılar yazma gereği duydum. İki sayı arasındaki sayılar ile çeşitli çeşitli işlemler yapacağız. Toplamlarını bulmak ilk konumuzdu. Ek olarak bu formattaki tüm yazıları yine bir github projesi altında toplayacağım. Bunu yapmamdaki sebep de bu basit konuları yani bir kaç satırlık kodları ayrı ayrı repolara almak istemiyorum.
C# İki Sayı Arasındaki Sayıların Toplamını Bulmak
Dışarıdan girilen sayıların toplamlarını alan metot bu serinin ilk yazısıdır. Seri şeklinde bir ders olacağı için uygun bir form tasarımı yapmak istedim.
Tasarımdaki butonu görüyorsunuz ve ne yapacağımı anlamışsınızdır diye düşünüyorum. Serideki diğer dersleri buradaki gibi buttonlar ile vereceğim. Bir çok projede, bu projeyi kullanacağımız için iki kontrol metodu eklemek istiyorum. İlki sayısal değer kontrolü diğer ise listbox’a item ekleme metodu.
C# Sayısal Değer Kontrolü
double sayi1, sayi2; bool SayisalKontrolu() { bool sonuc1, sonuc2; try { sayi1 = Convert.ToDouble(txt_ilk_sayi.Text); // convert etmeyi denedik. Eğer hata verirse yani sayı girilmemiş ise // formatexception'a düşer ve sayı girilmediğini anlarız sonuc1 = true; } catch (FormatException) { MessageBox.Show("İlk sayı alanına sadace rakamlar yazabilirsiniz"); sonuc1 = false; } try { sayi2 = Convert.ToDouble(txt_ikinci_sayi.Text); // convert etmeyi denedik. Eğer hata verirse yani sayı girilmemiş ise // formatexception'a düşer ve sayı girilmediğini anlarız sonuc2 = true; } catch (FormatException) { MessageBox.Show("İkinci sayı alanına sadace rakamlar yazabilirsiniz"); sonuc2 = false; } if (sonuc1 && sonuc2) { // her iki parametre de sayı ile işleme devam edeceğiz. return true; } else { return false; } }
Burada girilen değerleri kontrol etmek için Try Catch ve format exception sınıfını kullandık.
Listbox’a İtem Ekleme
void ListeyeEkle(object ekle) { listBox1.Items.Add(ekle); }
Bu iki metodu bu serideki tüm dersler için kullanacağız. Bu sebeple önemli metotlardır. Şimdi asıl konumuza geçelim.
C# İki Sayı Arasındaki Sayıların Toplamını Bulmak
private void btn_toplam_ver_Click(object sender, EventArgs e) { if (SayisalKontrolu()) { double sonuc = 0; for (int i = Convert.ToInt32(sayi1); i <= sayi2; i++) { sonuc += i; ListeyeEkle(sonuc); } ListeyeEkle("Sonuç : " + sonuc.ToString()); } }
Kodlarımızı açıklamak gerekirse;
İlk olarak geri dönüş değeri Bool olan metodumuzu kullanarak girilen değerlerin sayısal değer olduğundan emin oluyoruz. Eğer sayılar değer girilmemiş ise sonuç false dönecek ve işleme devam etmeyecek.
Bir sonuc değişkeni tanımladık. Bu değişken ile sonucu tutacağız.
Hazırlayacağımız döngünün başlangıç değeri girilen ilk sayı olacak. Döngünün limiti de girilen ikinci sayı olacak. Yani burada ilk sayıdan başlayarak ikinci sayıya kadar git demiş oluyoruz.
Döngünün her dönüşünde de i değerini sonuç değişkenine topluyoruz. Bu sayede dışarıdan girilen iki sayı arasındaki sayıların toplamını almış oluyoruz.
Son olarak da her adımı ve sonucu listbox’a ekliyoruz.
C# İki Sayı Arasındaki Sayıların Toplamını Bulmak yazım buraya kadardı arkadaşlar. Umarım faydası olmuştur. Bu yazı serisinin devamı gelecektir. Takipte kalın. :)
Diğer yazılarımda görüşmek üzere. Umarım faydalı olmuştur. Aşağıdaki linklerden eğitim seti sayfasına ve github projesine ulaşabilirsiniz. C# Eğitim Seti sayfasına gitmek için tıklayınız. Bu yazı serisi için özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…
Bu seri için C# Eğitim Seti sayfasında yeni bir başlık daha açacağım. Eğitim seti sayfasında giden arkadaşlar oradaki başlığa giderek serinin diğer tüm derslerine ulaşabilecekler. Bu seri için video çekip çekmeme arasında kalıyorum ama bir türlü emin olamıyorum. Sanırım videolarını da çekeceğim. Eğer videolarını da çekersem yazının içerisinde üstlere bir yere videoları da eklerim.
Hazırladığım içerikleri faydalı buluyorsanız yorum atarak ve yazılımla ilgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirseniz çok mutlu olurum. Discord’a katılmayı unutmayın.
Sağlıcakla ve kodla kalın….