1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

Modbus Nedir? Modbus Ne İşe Yarar?

Modbus Nedir? Modbus Ne İşe Yarar?
Modbus Nedir? Modbus Ne İşe Yarar?
+ - 0

Merhabalar, bu yazımızda Modbus Nedir Modbus Ne İşe Yarar Konusunda bakacağız. Son zamanlarda çok içli dışlı olduğum bir konu oldu. Bir müşterimiz için geliştirmeye başladığımız üretim takip sistemi projesinde, uygulamamızın, direkt olarak makinalardan veri alması yönünde bir aşama var.

Bu aşamada makinalara bağlanan loadcell’ler (yük hücreleri), lazer metre ölçerler, hareket sensörleri gibi cihazlar aracılığı ile normalde operatörün bilgisayar üzerinden manuel veya kantar gibi bağımsız cihazlardan okunan bilgiler ile üretim kaydını alıyorduk. Yani operatör çıkan ürünün kilogram bilgisi alabilmek için ürünü bilgisayara bağlı olan kantara koymak zorunda kalıyordu. Üretilen ürünün genişliği almak için normal bir metre kullanıyordu. Bu gibi, operatörlerin dışarıdan girdiği verileri de çeşitli cihazlar ile dijital yollarla alarak daha doğru ve hızlı üretim verisi elde etmeyi amaçlıyoruz.

Bu amaç içinde PLC sistemi de geliştiriliyor ve bu sistemden veri alabilmek için en önemli cihazda Modbus cihazıdır. Bu yazımda hem bu projeden hem de Modbus’dan bahsetmeye çalışacağım. Tabi takdir edersiniz ki müşterimizin işi olduğu için detay veremeyeceğim.

Modbus Nedir? Modbus Ne İşe Yarar?

Modbus Nedir?

Modbus Nedir Ne İşe Yarar, ilk aşamada Modicon (şimdi Schneider Electric) tarafından 1979’da programlanabilir mantık denetleyicileri (PLC Sistemleri) ile kullanılmak üzere yayınlanan veri iletişimi protokolüdür. Modbus, zamanla fiili bir standart iletişim protokolü haline geldi ve artık endüstriyel elektronik cihazları bağlamak için yaygınca kullanılan bir araç haline gelmiştir.

Modbus, açık kaynaklı yayınlandığı ve telifsiz yani kullanımı serbest olduğu için endüstriyel ortamlarda popülerdir. Endüstriyel uygulamaların geliştirilebilmesi için geliştirilmiştir, dağıtımı ve bakımı diğer standartlarla karşılaştırıldığında nispeten daha kolaydır.  İletilecek verinin formatına datagram (paket) boyutu dışında birkaç kısıtlama getirir.

Modbus protokolü, taşıma katmanı olarak karakter seri iletişim hatlarını (RS232, Seri Port), Ethernet’i veya İnternet protokol paketini kullanır.

Modbus protokollerinin geliştirilmesi ve güncellenmesi, devredildiği Nisan 2004 yılından beri Modbus Organizasyonu tarafından yapılmaktadır. Bu tarihten önce Schneider Electric tarafından yapılmaktaydı. Modbus Organizasyonu, geliştirilmiş bu teknolojinin sürekli kullanımını savunan ve Modbus destekli cihazların kullanıcıları ve tedarikçilerinden oluşan büyük bir dernektir.

 

Modbus Ne İşe Yarar?

Modbus, tek kablo üzerinden veya Ethernet ağına bağlı birden fazla cihazla iletişimi desteklemektedir. Örneğin, aynı kabloya bağlı bir termometre ve nemi ölçen başka bir cihaz olabilir, her ikisi de ölçümleri aynı bilgisayara iletir. Ancak Modbus’a aynı anda sadece bir kişi bağlanıp sorgulama yapabilir.

Modbus, çoğunlukla elektrik enerjisi endüstrisinde Supervisory Control and Data Acquisition (Denetleyici Kontrol ve Veri Toplama) (SCADA) sistemlerinde bir Remote Terminal Unit (Uzak Terminal Birimine) (RTU) sahip bir tesis/sistem denetleme bilgisayarını bağlamak için kullanılır. Veri türlerinin çoğu, sürücü rölelerinde kullanılması nedeniyle Ladder Logic (Merdiven Mantığı) gibi fabrika cihazlarının endüstriyel kontrolünden adlandırılır: Tek bir fiziksel çıkışa Coil (Bobin) denir ve tek bir fiziksel girişe Discrete Input (Ayrık Giriş) veya Contact (Kontak) denir.

C# Modbus Bağlantısı Yapmak ve Veri Okumak TCP yazısına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Modbus Nedir Modbus Ne İşe Yarar yazım bu kadardı arkadaşlar. Yazıyı fazla uzatmak istemedim çünkü devamı giderek daha karmaşık hale geliyor. Amacım Modbus cihazının detaylarını anlatmak değil çünkü ben o bilgiye hakim değilim. Bilmediğim bir şeyi de biliyor gibi anlatamam elbette.

Sonraki derste benim modbus ‘tan gönderilen bilgiyi C# ile nasıl okuduğumu anlatmaya çalışacağım. O yazıda çok uzun bir yazı olmayacak. Bu yazıyı da C# kategorisine koydum çünkü amacı bir ön bilgi vermekti.

Diğer yazılarımda görüşmek üzere. Aşağıdaki linklerden eğitim seti sayfasına ve github projesine ulaşabilirsiniz. Bu yazının PDF haline buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.

C# Eğitim Seti sayfasına gitmek için tıklayınız.  Bu yazı serisi için özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz… Hazırladığım içerikleri faydalı buluyorsanız yorum atarak ve yazılımla ilgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirseniz çok mutlu olurum. Discord’a katılmayı unutmayın.

Sağlıcakla ve kodla kalın….

Yazı Kaynakları
Wikipedia
Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)