Merhaba, Stimulsoft Report Nedir? Nasıl Kullanılır? yazısı ile raporlama konusuna değinmek istiyorum. ile Stimulsoft Report, Stimulsoft şirketine ait SQL tabanlı bir raporlama uygulamasıdır. Stimulsoft şirketinin birçok platform ve programlama diline desteği vardır. Bu yazımda benim kullandığım programlama dili olan C# ile kullanımına bakmaya çalışacağız. Bu konuda bir yazı serisi şeklinde devam edecektir…
Bu siteye giderek şirketin tüm ürünleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Stimulsoft Report Nedir? Nasıl Kullanılır?
Stimulsoft Report Nedir?
Stimulsoft Report SQL tabanlı bir raporlama uygulamasıdır dedik. Peki SQL Tabanlı sözünden ne anlamalıyız? Kısaca şöyle anlatayım. Bir rapor tasarımı yaparken datasource yani veri kaynağı için bir sql connection string ve ve sorgu bize yeter demektir. Biz sadece raporu tetikleriz ve Stimulsoft Report sql servere bağlanır ve verileri alır.
Birçok datasource desteklemektedir. Örneğin datasource olarak C# içerisinde hazırladığımız bir DataTable da Stimulsoft Report için datasource amacı ile kullanılabilir. Stimulsoft Report’a C# üzerinden parametreler göndererek sorguların hazırlanması ve istediğim tasarımda ekrana basılmasını sağlarım. Buna üretim raporu, fatura / irsaliye, ürün etiket basımı vs çok çeşitli şeyler için kullanabiliyoruz.
Nasıl Kullanılır?
Bu yazıda kullanımından daha doğrusu benim kullanım şeklimden bahsedeceğim. Nasıl kurulur? Nasıl elde edersiniz buna siz karar vereceksiniz. Çünkü bu uygulamanın fiyatı tuzlu. Ben deneme sürüm kurarak size anlatıyorum.
Kurulumu yaptığınızı düşünüyorum. Kurulum klasörüne gidip oradan aşağıdaki gibi Stimulsoft ile başlayan tüm DLL, PDB ve XML dosyalarını alıp kendi projenizin bin/debug klasörüne atın.
Bu işlemi yaptıktan sonra Visual Studio’dan Solition Explorer’a gelin ve Referances > Add Referances diyerek bu DLL dosyalarının hepsini projenize ekleyin.
Stimulsoft Report Boş Rapor Oluşturmak
Gördüğünüz gibi aslında DLL’lerin hepsi bu kadar. Tabi sizde bu şekilde sarı üçgenlerin olmaması lazım. DLL ‘leri başarı ile ekledikten sonra formumuza gelip using ‘leri ekliyoruz.
using Stimulsoft.Report; using Stimulsoft.Report.Dictionary; using Stimulsoft.Report.Export;
Şimdi yeni bir rapor dosyası oluşturma kodlarına bakalım. Kurulumu yaptığınızda rapor tasarımı yapacak bir uygulama da kuruluyor ama ben C# ile boş bir dosya açıp kaydetmeyi tercih ediyorum.
StiReport report = new StiReport(); report.ReportName = "Deneme.MRT"; report.Design(); if (MessageBox.Show("Rapor dosyasını kaydetmek istiyor musunuz?", "Onay Verin", MessageBoxButtons.YesNo, MessageBoxIcon.Question) == DialogResult.Yes) { report.Save("C:\\Rapor\\" + report.ReportName); report.Load("C:\\Rapor\\" + report.ReportName); report.Show(); }
Boş bir rapor tasarımı açıp, kaydetmek istersek kaydettik. Burada şöyle bir sıkıntı var. Rapor tasarımını açtığınızda sol üst kısımda kaydet butonuna tıkladığınızda veya CTRL+S yaptığınızda kaydetmiyor. Sadece yeni bir rapor üretip yukarıdaki gibi kullandığınızda sol üst kısımda kaydet butonuna tıkladığınızda veya CTRL+S yaptığınızda kaydetme diyalog ekranı çıkıyor. Güncelleme yapmak istediğiniz kayıt etmiyor. Yeni sürümlerde bu sorun var mı bilmiyorum. Benim şuan anlattığım sürüm 2016 sürümüdür. Kodlarda bir değişiklik olduğunu sanmıyorum.
Bu kodlarla, verdiğimiz isimde boş bir rapor tasarım ekranı açıyor. Kaydetmek istediğimizde bize yol soruyor. İsterseniz o kaydetme diyalog penceresinden kayıt ederseniz isterseniz kaydetmeden çıkar, kodların devamındaki save metodu ile belirlediğiniz yola kayıt ederseniz. Merak etmeyin siz tasarım ekranından tüm kaydetme sorularna hayır desenizde kodlardaki soruya evet deyip report.Save(); metodunun çalışmasına izin verirseniz değişiklikleriniz kaydedilir.
Stimulsoft Report Raporu Açmak ve Göstermek
Şimdi mevcut bir raporumuzu nasıl çalıştırıp raporun hazırlanmasını sağladığımızı görelim. En temek haliyle mevcut bir raporu açma aşağıdaki gibidir.
StiReport report = new StiReport(); report.ReportName = "Deneme.MRT"; report.Load("C:\\Rapor\\" + report.ReportName); report.Show();
Stimulsoft Report Parametre Kullanmak
Bu kodlarla mevcut bir raporu direk açıyoruz. Bu senaryo da raporumuza bir parametre göndermemize gerek yok. Şimdi birde parametre göndererek yapalım.
StiReport report = new StiReport(); report.ReportName = "Deneme.MRT"; report.Load("C:\\Rapor\\" + report.ReportName); report["@RECno"] = 0; report.Show();
Araya bir satır daha ekledik. Burada, rapor dosyamızda RECno adında bir parametremiz olduğunu ve o parametrenin değerinin 0 olması gerektiğini söylemiş olduk. Büyük küçük harf fark etmektedir.
Stimulsoft Report Connection String Dışarıdan Göndermek
Birden fazla server ile çalışıyorsanız veya bir canlı sistemde bir test ortamında kontroller yapmanız gerekiyorsa rapor dosyasının datasource’nun connection string cümlesini de değiştirmeniz gerekir. Aşağıdaki kodlarla bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Uygulamanızın aktif olarak hangi connection string ile bağlandığını rapor dosyasına gönderebilirsiniz. Bu sayede, rapor dosyasındaki sorgular gönderilen connection string cümlesindeki servere veya database’e bağlanır.
StiReport report = new StiReport(); report.Dictionary.Databases.Clear(); report.Dictionary.Databases.Add(new StiSqlDatabase("MY_DataSource", "SQL Connection String")); report.ReportName = "Deneme.MRT"; report.Load("C:\\Rapor\\" + report.ReportName); report["@RECno"] = 0; report.Show();
Bu şekilde kodlarını vermiş olalım. Diğer dersimizde dizayn ekranından bahseceğiz.
Stimulsoft Report Nedir? Nasıl Kullanılır? yazımda bu kadar arkadaşlar. Bu dersimizde Stimulsoft Report’a C# ile nasıl bağlanılır? işlemini görmüş olduk. Diğer dersimizde bir rapor tasarımı yapıp sqlden veriler çekip göstereceğiz. Bu dersin PDF formatlarına buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.
C# Eğitim Seti sayfasına gitmek için tıklayınız. Hazırladığım projeleri yüklediğim Github Profilime buradan ulaşabilirsiniz… Hazırladığım içerikleri faydalı buluyorsanız yorum atarak ve yazılımla ilgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirseniz çok mutlu olurum.
Discord’a katılmayı unutmayın.
Sağlıcakla ve kodla kalın….
Telegram kanalınızda gördüm. Hemen buraya koşup inceledim. Bırak Türkçeyi İnternette doğru düzgün bir kaynak bile yok… Emeğinize sağlık…
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Telegram’a katıldığınız içinde teşekkürler. :) Stimulsoft hakkında bir kaç ders daha hazırlamaya çalışacağım.