Proje Sınıfları ve Proje Yönetimi Nedir?
Proje-Sınıfları-ve-Proje-Yönetimi-Nedir1
  1. Ana Sayfa
  2. Proje Yönetim Sistemleri

Proje Sınıfları ve Proje Yönetimi Nedir?

Proje Yönetimi Nedir? Proje yönetimi, hazırlanan projenin nihayete ermesi amacı ile gerekli olan tüm bilgi , beceri,  araçların ve tekniklerin projenin faaliyetleri üzerine uygulanmasıdır. Proje yönetimi, proje fikrinin ortaya atılmasından kapanış aşamasına kadar süren tüm süreci yönetmek anlamına gelir. 

+ - 0

Merhaba, Proje Sınıfları ve Proje Yönetimi Nedir? yazım ile Proje Yönetim Sistemleri konusunda devam ediyorum.  Tek seferde uzun bir yazı yazmak istemediğim için bu şekilde parça parça atacağım.  Uzun uzadıya yazılar genelde insanları sıktığı için kısa kısa hap bilgiler şeklinde olması bana daha mantıklı geliyor.  Neyse konumuza devam edelim.

Proje Sınıfları ve Proje Yönetimi Nedir?

Proje Sınıfları

Farklı şirketler, farklı ürünler, farklı amaçlar olduğunu biliyoruz. Bu durum düşünüldüğünde projelerinde sınıflandırmaları vardır. Projeleri aşağıdaki maddelere göre sınıflandırabiliriz

Bunlar;

  • Karmaşıklık Düzeyi
  • Teknoloji Düzeyi
  • Risk Düzeyi
  • Proje Süresi
  • Proje Bütçesi

Karmaşıklık düzeyi projeler: Bu tür projeler 

  • Çok Düşük, 
  • Düşük (Bir departman içinde yapılan montaj projeleri benzeri projeler), 
  • Orta (Sistemsel projeler) 
  • Yüksek (Array – Dizin Projeleri) olarak 4 grupta incelenebilir. 

Teknoloji Seviyesi: Tamamlanabilmeleri için gereken teknolojik bilgi seviyeleri; 

  • Pratik Bilgi Seviyesi
  • Mevcut Teknolojinin En İyisi
  • İleri Teknoloji
  • Yeni Geliştirilmek İstenen İleri Teknoloji
  • Buluşlar – İcatlar

Risk Seviyesi: 4 Seviyeye ayrılır

  • Çok Düşük
  • Düşük
  • Orta
  • Yüksek

Proje Süresi: 4 seviyeye ayrılır

  • Kısa (3 ay veya daha kısa bir süre)
  • Kısa-Orta (3 aydan daha uzun 9 aydan daha kısa bir süre)
  • Orta-Uzun (9 aydan daha uzun 18 aydan daha kısa bir süre)
  • Uzun (18 aydan daha uzun bir süre)

2007 yılında Robert K.Wysocki tarafından da benimsenmiş olan sınıflandırma genel olarak kabul görmüştür. Bu sınıflandırma şekli yukarıda da belirttiğim gibi karmaşıklık derecesi, teknoloji seviyesi, risk seviyesi ve proje süresi üzerindendir. Bu sınıflandırmalara göre projeler aşağıda gördüğünüz tablodaki gibi 4 ana grup altında gruplandırılmıştır.

Proje Sınıfları ve Proje Yönetimi Nedir

A Tipi Projeler: Ölçeği küçük olan projelerdir. Küçük olsa bile projenin tanımlanmaya ve kapsamının belirtilmesine ihtiyaç vardır. Mevcutta olan bir ürün veya hizmet içerisinde yapılacak ufak değişiklikleri kapsayabilir. 

B Tipi Projeler: Bu tipteki projelerde teknolojinin en iyisi kullanılır. Risk seviyesi diğer iki gruba göre daha düşüktür. Genelde birkaç farklı departmanın bir araya gelerek oluşturdukları 5, 6 kişilik gruplar ile yürütülürler. ISO 9000 kalite belgesi almak bir örnek verilebilir.

C Tipi Projeler: Daha uzun ve daha karmaşık yapıları olan bir proje tipidir. Risk seviyeleri yükseltir ve sonuca başarı ile ulaşmak kesin değildir. Bu tip projelerin sonunda daha önce eşi görülmemiş ürünler ortaya çıkabilmektedir.

D Tipi Projeler: Gerçekleştirilmesi en güç projeledir. Bu tipteki projelerin sonucunda genellikle tüm insanlığa fayda sağlayabilecek niteliktedir. Bu gibi projelerde çok farklı sektör ve disiplinde yer alan kişi veya kuruluşların bir araya gelmesini gerektirebilmektedir. Ek olarak oldukça büyük bütçeli ve riskli projelerdir. Örnek vermek gerekirse, çöllerdeki güneş enerjisinin kullanılmasına yönelik geliştirilen Desertec Projesi D tipi bir projedir.

Projelerde karmaşıklık ve kapsam arttıkça projenin boyutu, kapsamların kontrolü, planlama ihtiyacı da artar. Aynı zamanda projelerde ihtiyaç duyulan teknoloji seviyesi de artış göstermektedir. 

Projelerde ihtiyaç duyulan teknoloji seviyesi arttıkça teknik yetkinliğin önemi, esnekliğin önemi, geliştirme ve test etme, teknik iletişim ve riskler de artar.

 

Proje Yönetimi Nedir?

Proje yönetimi, hazırlanan projenin nihayete ermesi amacı ile gerekli olan tüm bilgi , beceri,  araçların ve tekniklerin projenin faaliyetleri üzerine uygulanmasıdır.

Proje yönetimi, proje fikrinin ortaya atılmasından kapanış aşamasına kadar süren tüm süreci yönetmek anlamına gelir. 

1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Proje Yönetim Enstitüsü (PMI) bir proje yönetim derneği olarak kurulmuştur. PMI’nın proje yönetimi konusunda getirdiği yaklaşımlar ve yöntemler (metodoloji), Avrupa’ da ortaya çıkan IPMA (Uluslararası Proje Yönetim Derneği) ve İngiliz hükûmetince de kullanılan PRINCE2 gibi yaklaşım ve yöntemlere göre daha fazla tercih edilmektedir

Proje yönetimlerinde kullanılan metodoloji kesinlikle evrenseldir. Bu sistemler olması gereken genel özelliklere sahip oldukları için proje veya sektöre göre değişkenlik göstermeyecektir.

Projeler ayrıca işletme nezdinde farklı bir sınıflandırmaya tabi tutulabilir. Bu sınıflandırma ise şöyledir.

  • Uyum (Compliance)
  • Aciliyet (Yapılması Zorunlu – Must Do)
  • Operasyonel (Operational)
  • Stratejik (Strategic)

Uyum ve Aciliyet sınıflandırması içerisinde yer alan projelerin adından da anlaşılacağı üzere yapılması zorunlu olan projelerdir. Bu tarz projeler, bölgesindeki satışlarını arttıracak veya sağlanması gerekli olan standartların sağlanabilmesi için başlatılabilir.

Operasyonel projeler ise işletmenin hali hazırda yürütülen projeleri desteklemek amacı ile başlatılan projeler olabilir. Toplam Kalite Yönetimi (TQM: Total Quality Management) ve Toplam Üretken Bakım (TPM: Total Productive Maintenance) gibi projeler operasyonel projeler arasında sayabiliriz.

Stratejik projeler ise işletmenin uzun vadede ulaşmak istediği hedefe yönelik başlatılan projelerdir.


Proje Sınıfları ve Proje Yönetimi Nedir yazımda bu kadar arkadaşlar. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Proje Yönetim Sistemleri konusundaki tüm yazılarıma ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Discord’a katılmayı unutmayın.

Bu yazının PDF formatına buradan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın. :)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)