Merhaba, Proje Yönetim Sistemleri Nedir? yazım ile yeni bir konuya başlıyorum. Proje Yönetim Sistemleri yazılarımda Proje yönetimi hakkında ve Agile (Çevik) Proje yönetimi gibi sistemler hakkında içerikler paylaşmaya çalışacağım.
Proje Yönetim Sistemleri Nedir?
Proje yönetimi özellikle yazılım sektöründe olmazsa olmaz konulardan biridir. Proje yönetimini kısaca açıklamak gerekirse bir işe nasıl başlanıp, kimlerle, ne kadar bir ücrete ve ne zaman biteceğini kararlaştırılması ve projenin bu belirlenen sınırlar içerisinde kalarak nihayete erdirilmesi olarak tarif edebiliriz.
Proje Yönetim Sistemleri Tarihi
Proje yönetiminin MÖ 2570 Giza piramitlerinin inşasında kullanıldığını biliyoruz. Piramit yapılırken firavunun, her cephe için bir yönetici atadığı bilinmektedir. Ayrıca Çin Seddi’nin inşasında da benzer şekilde İmparator Qin Shihuang’ın milyonlarca işçiyi yönettiği bilinmektedir.
Gantt şeması adı verdiğimiz zaman yönetim sistematiği 19717 Henry Gantt tarafından tavsiye edilmiştir. CPM (Critical Path Method) yani Kritik Yol Yöntemi ise 1957 yılında Dupont tarafından geliştirilen bir yöntemdir.
Miladdan önceki zamanlardan beri kullanılan proje yönetimi günümüzde giderek daha çok önemli bir noktaya gelmektedir. Özellikle şirketlerin planlarının eksiksiz yürütülmesi noktasında kritik önemi vardır.
Proje Yönetim Sistemleri Örnekleri
Örneğin BMW firması, ürettiği araçları müşterilerin istekleri üzerine geliştiriyor olması bir projedir. Geliştirilen bu proje sayesinde şirket, arz zincirini müşteriye kaydırarak, internet ortamından topladığı önerileri üretim birimine iletebilmiştir. Tabi bu isteklerin yapılabilmesi için gereken araştırma ve satın alma işlemleri de proje dahilinde yapılmıştır.
Farklı bir proje olarak oyuncak arabalar üreten bir firmanın yeni üretmek istedikleri modelleri fiziksel prototip modellerin üretilip onay alınması sürecini dijital ortama kaydırarak üretim onayını 14 haftadan 5 haftaya düşürebilmiştir. Şirketin ise bu proje sayesinde yılda 200.000.000$ ek gelir sağlayabildikleri tahmin edilmektedir
Görüldüğü üzere projeler sadece müşteriler için değil, şirketlerin kendi iç prosedürlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi noktasında da olabilmektedir.
Bir örnekte çalıştığım yerin bir müşterisi üzerinden vermek istiyorum. Bu şirketin projesi, üretim alanındaki her makine için bir bilgisayar koyarak ve makinalara bağlanan sensor ve benzeri cihazlar ile veriler toplayıp üretim takibini insandan olabildiğince izole ederek daha doğru ve hızlı bilgi edinebilmektir. Bu sayede tüketimlerini daha net görebilecek ve ürettikleri ürüne daha doğru fiyat biçerek şirketin elde ettiği geliri arttırma veya zarar veren ürünleri üretmeyi bırakmak amacı gütmektedir.
Proje Nedir?
Proje dediğimizde ilk bilmemiz gereken şey, proje sonucunda benzersiz bir ürünün üretmektir. Eğer projenin çıktısı benzersiz değilse bu işleme proje demek doğru olmayacaktır.
Proje, benzersiz ve özgün olan bir hizmetin veya ürünün üretilmesi amacı ile geçici olarak yürütülen tüm faaliyetlerin bir bütünü olan girişimdir.
Geçici diyoruz çünkü projelerin başlama ve bitiş zamanları olmak zorundadır.
İkinci bir tanımı ise aslında giriş kısmında kısaca bahsettiğim gibidir. Benzersiz bir ürünün üretilmesine başlamadan önce kimlerle, ne kadar bütçe ile ne zaman bitirileceği belirlenmiş olması ve bu karmaşık ve birbirleriyle bağlantılı olan faaliyetlerin bütününe proje denir.
Örnek olarak bir şirketin ISO kalite belgesi almak istemesi o şirket için bir projedir. Her ne kadar ISO kalite belgesi temelde aynı olsa da şirketin işleyişleri ve şartları aynı olamayacağı için ISO Kalite belgesinin içeriği farklı olacaktır.
Buraya kadar anlattıklarımızı maddeler halinde göstermek gerekirse;
- Her projenin sonucunda benzersiz bir ürün çıkmak zorundadır. Bir bina üretilmesi veya yeni bir araba üretilmesi olabilir.
- Geçici bir süre ile hazırlanırlar. Bu sebeple başlama ve bitiş süresi vardır.
- Projeye başlamadan önce bütçe ve hedefler belirlenir
- Projeler benzer olsa da faaliyetler tıpatıp aynı olamaz.
NOT: Başlama tarihi olan ama bitiş tarihi olmayan işlemlere organizasyon denir. Ne zaman biteceği belli değildir ve düzenli aralıklarla tekrarlanırlar ve çıktı olarak bir ürün vermek zorunda değildir.
Proje Yönetim Sistemleri Nedir? yazımda bu kadar arkadaşlar. Proje Yönetim sistemleri konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler güzel bir yazı serisi olacağını düşünüyorum. Bu yazı serisinin daha devamı gelecek ve uzun bir seri olacağına inanıyorum.
Gerek Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü okurken bu ders hakkında aldığım notlar olsun gerek BTK akademiden aldığım eğitimler olsun gerek de bu konu hakkında yaptığım araştırmalar olsun elde ettiğim bilgileri pekiştirmek ve notlarımı temize çekmek amacı ile yazı olarak siteme ekliyorum. Belki de birilerine bu konu hakkında fikirler verir.
Bu yazının PDF formatına buradan veya buradan ulaşabilirsiniz. Discord’a katılmayı unutmayın.
Diğer yazılarımızda görüşmek üzere.