Merhaba, Çok Kriterli Eleme Metotları ve Proje Paydaşları yazım ile proje yönetimi yazılarıma devam ediyorum. Proje yönetimi özellikle yazılım geliştirme konusunda önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Projelerin zamanında ve belirlenen bütçe içerisinde tamamlanması şirketler için başarı göstergesidir.
Çok Kriterli Eleme Metotları ve Proje Paydaşları
Çok Kriterli Eleme Metotları
İşletmeler sadece finansal geri dönüşü olan projeler seçmek yerine, kensi stratejik hedeflerine yönelik projelere girilmeleri gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse işletmenin müşterilerinin bağımlılığını arttırmak amacı ile sosyal projeler başlatabilirler. Kurum kimliklerini geliştirecek ve marka değeri üretecek projeler başlatabilirler.
Hatta gelecek nesillerin kullanacağı bir ürünün teknolojik liderliğini elde edecek projeler bile başlatabilirler.
İşletmeler bu gibi projeler ile portföy yönetimi yaparken bu modelden yararlanırlar. Bu modeller içerisinde de en yaygın olarak kullanılanı da Kontol Listesi Modeli’dir.
Bu modelde projelerin değerlendirilmesi amacı ile işletmenin kendi stratejik plan ve hedefleri ile güçlü bağlar kurabilecekleri listeler hazırlarlar. Bu modelin sağladığı en büyük avantaj, farklı kapsamlara sahip olan projelerin de bu model ile değerlendirilebilmesidir. Aşağıdaki görselde örnek bir tablo görebilirsiniz.
Yaygın olarak kullanılan diğer çok kriterli eleme modeli ise Çoklu-Ağırlılı Skorlama Modelidir. Bu modelde projeleri değerlendirmek için çok sayıda kriter kullanılır ve bu kriterlerin her birine bir ağırlık verilir. Bu ağırlık işletmenin önceliklerine göre değişiklik gösterecektir. Örneğin müşterinin markaya olan bağımlılığını arttırma kriterinin ağırlığı 10 puan iken, ürünün işletmenin geneline bir katkısının olup olmaması durumunun ağırlığı 2 olabilir.
Bu şekilde kriterlere için belirlenen ağırlıklar, kriterlere 10 üzerinden verilen puanlar ile çarpılır ve sonunda bu çarpımların sonuçları toplanarak, projenin notu belirlenir. Diğer tüm projelerde bu şekilde puanlanarak bir liste çıkarılır. En yüksek puana sahip olan projelere öncelik verilir. Aşağıdaki görselde yer alan tabloyu inceleyebilirsiniz.
Proje Yönetiminin Süreçleri ve İşlevleri
Proje yönetiminde, başlangıçta her ne kadar bilgi ve deneyim eksikliği olsa projede ortaya çıkabileek olumsuzluklar ve aksilikler önceden öngörülebilmektedir. Proje başlangıcından sonuna kadar, süreçlerin planlanması, yürütülmesi, izlenmesi ve denetlenmesi gerekmektedir.
Proje Yönetiminin Parametreleri
6 adet parametre vardır. Bunla aşağıdaki listede yer aldığı gibidir.
- Kapsam
- Kalite
- Zaman
- Kaynaklar
- Maliyet
- Risk
Kapsam: Projede nelerin yapılır nelerin yapılmayacağının belirlendiği parametredir.
Kalite: İki aşamada takip edilir. İlk olarak süreçlerin kalitesi takip edilir. İkinci olarak ortaya çıkan ürünün kalitesinin parametresidir
Zaman: Projenin ne zaman başlayıp ne zaman biteceği belirlenir. Projenin boyutuna göre iç süreçlerin de zamanlarının parametresidir.
Kaynaklar: Proje içerisinde kullanılan her şeydir. Personel, ekipman, mekanlar gibi bütün unsurları kapsayan parametredir.
Maliyet: Projenin önemli bir parçasıdır. Projenin gerçekleştirilebilmesi için gereken harcamaları parametresidir.
Risk: Projenin devamında yaşanabilecek tüm zorluklar ve kısıtların proje üzerindeki etkisini değerlendirme parametresidir.
Projenin Paydaşları
Projenin yürütülmesindeki faaliyetlerden elde edilecek sonuçlardan etkilenecek olan kişiler projeye kaynak olarak katkıda bulunacak kişi veya işletmeler projenin paydaşları olarak bilinir. Proje paydaşları, projeye tanımlama sırasında belirlenmelidir ve paydaşlara bildirilmelidir.
Projenin ortak hedeflerinin, beklentilerin ve sağlanması beklenen katkıların altına paydaşlardan imza alınması gerekir. Alınan bu imzalar ilerde yaşanabilecek potansiyel sorun ve uyumsuzlukların önlemek açısından faydalı olacaktır.
Çok Kriterli Eleme Metotları ve Proje Paydaşları yazımda bu kadar arkadaşlar. Bu kategoride yazılar gelmeye devam edecektir.
Proje Yönetim Sistemleri konusundaki tüm yazılarıma ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Bu yazının PDF formatına buradan veya buradan ulaşabilirsiniz.
Discord’a katılmayı unutmayın.
Sağlıcakla kalın. :)