1. Ana Sayfa
  2. PHP

PHP Diline Başlarken Bilmemiz Gerekenler

PHP Diline Başlarken Bilmemiz Gerekenler
PHP Diline Başlarken Bilmemiz Gerekenler
+ - 0

Herkese merhaba, PHP ile projeler geliştirmeye başladıktan sonra neden bu konu hakkında da yazmayayım dedim. PHP Diline Başlarken Bilmemiz Gerekenler yazım ile PHP konulu ilk yazım sizlerle. Her ne kadar C# kadar iyi bilmiyor olsam da hiçbirimiz bir şeyi doğarken öğrenmiyoruz. İki ticari proje çıkardıktan sonra PHP ‘de biraz kendime güvenim geldiği için ve burası için içerik sıkıntısı çektiğim bu günler güzel oldu. Gelin PHP Diline Başlarken Bilmemiz Gerekenler nasıl oluyormuş görelim.

 

PHP Diline Başlarken Bilmemiz Gerekenler

Bu yazıda PHP dilinde uygulamalar geliştirmeye başlamadan önce bilmemiz gerekenlere kısaca değinelim.

PHP yazmaya başlamadan önce WAMP Server veya XAMPP Server gibi (ben WAMP Server kurdum) sunucu paket uygulamaları kurmamız gerekiyor. Tabi isterseniz PHP, Apache ve Mysql yazılımlarını tek tek de kurabilirsiniz ama bence uğraşmaya gerek yok.

WAMP Server’i kurduğunuzda Apache, PHP, MySQL, PHPMyAdmin, Adminer ve MariaDB  yazılımlarının hepsini paket olarak kuruyor. O yüzden diyorum işte tek tek uğraşmayın diye. Tabi karar sizin. Şimdi bu yazılımları tanıyalım.

Bu yazılımları uzun uzun anlatmayacağım. Bizim ne işimize yarıyorlar onlardan bahsedip diğer yazıma geçeceğim. Detaylı bilgileri kendi sitelerinden ulaşabilirsiniz. Linklerini bırakacağım.

Apache Nedir?

Apache bir web sunucusu yazılımıdır. Dünyadaki bütün web sitelerinin neredeyse yarısı Apache sayesinde çalışabilmektedir. Apache Software Foundation tarafından geliştirilmiştir. Açık kaynaklı, platform bağımsız ve ücretsizdir.

PHP Nedir?  

PHP açılımı Hypertext Preprocessor’dur. HTML kodlarının arasında eklenebilen, oldukça popüler, açık kaynaklı bir betik dilidir. HTML sayfalarının (uzantısı PHP olması gerekiyor) arasına PHP kodlarını yazarak HTML ve CSS ile birlikte yazılım geliştirmesi yapılabilir. Ancak kodları derleyecek bir sunucu olmadan yazılan kodların çıktısı değil kendileri gösterilir.

MySQL Nedir?

Çok hızlı, çok iş parçacıklı, çok kullanıcılı, açık kaynaklı ve ücretsiz olarak sunulan (ücretli versiyonları da vardır. ) bir veri tabanı yazılımıdır. Oracle, Oracle Corporation ve/veya bağlı kuruluşlarının tescilli ticari markasıdır.

MariaDB Nedir?

MySQL açık kaynak klonundan üretilmiş GNU Genel Kamu Lisansı altında ücretsiz olarak dağıtılan ve topluluğu tarafından geliştirilen bir veri tabanı yazılımıdır. MySQL’in ilk geliştiricileri tarafından geliştirilmiştir. En önemli özelliği MySQL ile %100 yer değiştirebilmesdir.

PHPMyAdmin Nedir?

İnternet üzerinden MYSQL veri tabanını yönetmek amacı PHP dili ile yazılmış ücretsiz bir yazılımdır.

Adminer Nedir?

PHPMyAdmin’in alternatifidir. PHPMyAdmin’den daha iyi olduğunu iddia etmektedir. (Ben hiç kullanmadım. Bir fikrim yok.)

 

Dediğim gibi ben WAMP Server’i kurduğumda tüm bu yazılımlar kurulmuş oldu. Siz diler tek tek kurun, diler WAMP veya XAMPP (başka var mı bilmiyorum) kurarak yola devam edebilirsiniz.

Hadi ilk PHP kodumuzu yazalım.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <title>Example</title>
    </head>
    <body>
        <?php
            echo "Hello World! I'm a PHP script!";
        ?>
    </body>
</html>

 


PHP Diline Başlarken Bilmemiz Gerekenler yazım da bu kadardı. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere. PHP derslerinde verdiğim kodları, github’da C# tarafında yaptığım dersler uygulaması gibi bir şey yaparım. Görüşürüz.

PHP Dersleri için başlattığım repoya bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Hello World kodları burada… :) Tüm PHP yazılarım için tıklayabilirsiniz. Discord’a katılmayı unutmayın.

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)