İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Kültür

Code Smell Nedir? Bu Kadar Kötü Kokan Şey Nedir?

Code Smell Nedir? Bu Kadar Kötü Kokan Şey Nedir?
Code Smell Nedir Bu Kadar Kötü Kokan Şey Nedir
+ - 0

Merhaba. Bu yazımızda Code Smell Nedir? Bu Kadar Kötü Kokan Şey Nedir? konusunu inceleyeceğiz. Bu Terim, Kent Beck tarafından 1990’ların sonunda WardsWiki’de popüler hale getirildi. Terimin kullanımı, Martin Fowler tarafından yazılan 1999 tarihli Refactoring: Improving the Design of Existing Code kitabında yer aldıktan sonra arttı. Çevik programcılar tarafından da kullanılan bir terimdir.

 

Code Smell Nedir? Bu Kadar Kötü Kokan Şey Nedir?

Bilgisayar programcılığında, kod kokusu, bir programın kaynak kodunda muhtemelen daha derin bir sorunu gösteren herhangi bir özelliktir. Neyin kod kokusu olup olmadığını belirlemek özneldir ve dile, geliştiriciye ve geliştirme metodolojisine göre değişir.

Çoğu uygulama geliştiricisinin ve test uzmanının, özellikle karmaşık uygulamalarla veya büyük ekiplerle çalışırken sonunda karşılaştığı bir şey, kod kokusudur . Bunlar, bir uygulamanın temel kodunda, sonunda ciddi hatalara yol açabilecek ve bir uygulamanın performansını öldürebilecek bir sorun olduğuna dair somut ve gözlemlenebilir göstergelerdir.

NOT: CODE SMELL bir hata değildir. Kod yazım şeklinin kötülüğünden, kodun performans düşüklüğünden, kodun DRY olmamasından gibi durumlardan kaynaklanan kötü yazılmış kodlardir.

 

Code Smell için tipik örnekleri aşağıdakileri içerir:

  • yinelenen kod
  • ölü kod
  • uzun yöntemler
  • uzun parametre listesi
  • yorumlar
  • gereksiz ilkel değişkenler
  • veri kümeleri

 

code_smells

 

Bu Kadar Kötü Kokan Şey Nedir?

Özellikle “kötü kokan” kod, verimsiz, performans göstermeyen, karmaşık ve değiştirilmesi ve bakımı zor olabilir. Kod kokuları her zaman özellikle ciddi bir soruna işaret etmese de, bunları takip etmek genellikle kod kalitesinin düştüğünün, uygulama kaynaklarının tüketildiğinin ve hatta uygulamanın koduna gömülü kritik güvenlik açıklarının keşfedilmesine yol açar. En azından, ekiplerin kod üzerinde bazı derinlemesine testler gerçekleştirmesini gerektirir ve genellikle kodda düzeltici çalışma gerektiren bazı kritik alanları ortaya çıkarır.

Basitçe söylemek gerekirse, kod kokuları, zayıf veya yanlış yönlendirilmiş programlamanın bir sonucudur. Uygulama kodundaki bu sinyaller, genellikle doğrudan uygulama programcısı tarafından kodlama işlemi sırasında yapılan hatalara kadar izlenebilir. Tipik olarak, kod kokuları, kodun gerekli standartlara uygun olarak yazılmamasından kaynaklanır. Diğer durumlarda, projenin geliştirme standartlarını ve beklentilerini açıkça tanımlamak için gereken belgelerin eksik, hatalı veya mevcut olmadığı anlamına gelir.

Modüller arasındaki uygunsuz bağımlılıklar, yöntemlerin sınıflara yanlış atanması veya kod bölümlerinin gereksiz yere tekrarlanması gibi kod kokusuna neden olabilecek birçok durum vardır. Özellikle kokan kod, sonunda ciddi performans sorunlarına neden olabilir ve iş açısından kritik uygulamaların bakımını zorlaştırabilir.

Bununla birlikte, bir kod kokusunun gerçek bir hata olmadığını unutmayın; kodun derlenmesi ve beklendiği gibi çalışması muhtemeldir. Kod kokuları, yalnızca kod disiplini ve tasarım ilkelerinin olası ihlallerinin göstergeleridir. Bununla birlikte, bir kod kokusunun kaynağı zaman içinde art arda gelen sorunlara ve arızalara neden olabilir. Ayrıca, bir kod yeniden düzenleme çabasının uygun olduğunun iyi bir göstergesidir.

 

Yeniden Düzenleme ile Kod Kokularını Ortadan Kaldırma

Kod yeniden düzenleme, kod kokularını ortadan kaldırmanın ve iyi kod hijyeni sağlamanın en etkili yollarından biridir. Yeniden düzenleme, temel işlevselliğini değiştirmeden kodu daha temiz, daha özlü ve daha verimli hale getirmeye çalışan bir yeniden yapılandırma sürecidir. Düzenli yeniden düzenleme, kodun bir ekibin kurallarına uymasını ve tanımlanmış bir mimariyle hizalanmasını sağlamaya yardımcı olur.

Programcılar herhangi bir yeni kod eklemeden önce mevcut kodu temizlemek iyi bir uygulama olduğundan, kodu yeniden düzenlemek için en iyi zaman bir uygulamaya güncellemeler veya yeni özellikler eklemeden öncesidir. Kodu yeniden düzenlemek için bir başka iyi zaman, bir ekibin kodu üretime dağıtmasından sonradır. Ne de olsa, geliştiricilerin kendilerine yeni bir görev veya proje atanmadan önce kodu temizlemek için normalden daha fazla zamanları olacaktır.

 

 


Code Smell Nedir? Bu Kadar Kötü Kokan Şey Nedir? konusu bu kadardı arkadaşlar. Yazılımcılar arasında çok sık rastladığımız karma karışık, uzun, gereksiz ve okunması zor kodlar yazma davranışının yapılmamasına dair felsefi bir yaklaşımdır.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Üretim ve Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi konulu tüm yazılarım için tıklayabilirsiniz. Daha fazla Felsefi ve Kültür kategorisinden yazı görmek isterseniz bu bağlantılara tıklayabilirsiniz.

Discord sunucuma katılmayı unutmayın. :D

Teknoloji ve Kodla kalın ve karman çorman, gereksiz, okunamaya, uzun uzun kodlar yazmayın. :D

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)