Merhabalar, uzun zamandır Python öğrenmeye başlamayı planlıyordum ancak bir başlayamamıştım. Python Yapay Zeka Günlüğü #1 – Variables – Değişkenler yazım ile artık başlıyorum. Corona Virüsü sebebi ile izole olduğumuz bu günlerin yeni bir şeyler öğrenmek için büyük bir fırsat olarak gördüm ve bahaneleri bir elimin tersi ile bir kenara iterek derslere başladım. Bu yazı serisi bir eğitim seti değildir. Daha yeni öğrenmeye başladığım bir konu hakkında eğitim veriyorum demek büyük bir ukalalık olacaktır. Bu sebeple öğrendiğim şeyleri pekiştirebilmek ve her zaman elimin altında olabilmesi için kişisel sitemde adım adım yayınlayacağım.
C# programlama dilinde belirli bir düzeye gelmiş biri olarak, python konusunda çok büyük zorluklar çekeceğimi düşünmüyorum. Zaten bir programlama diline hakim olan birinin yeni bir programa dilini öğrenmesi, hiç bilmeyen birine göre çok daha kolay olduğu zaten bilindik bir şeydir. Bu durum yabancı diller içinde geçerlidir. Örneğin İngilizce öğrenmiş bir Türk’ün 2. bir yabancı dili öğrenmesi ilk yabancı dilini öğrenirken zorlandığı kadar zorlanmayacaktır.
Python öğrenmek istememdeki amacım aslında yapay zeka konusuna giriş yapmak içindir. Yani bu Python Günlüğü yazı serim bayağı uzun sürecektir. Çünkü çalışan bir yapay zeka uygulaması yapana kadar ki geçen tüm süreci adım adım yazacağım.
Neyse giriş kısmını daha fazla uzatmak istemiyorum. Bu yüzden yazıma geçiyorum. Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi bu seri öğrenme sürecinde tuttuğum bir günlüktür.
Python öğrenme sürecimde Anaconda – Spyder IDE‘sini kullanıyorum. Bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz.
Yazacağım şeylerde Spyder IDE‘si üzerinden olacaktır. Çünkü kullanılan kısayolları da yazacağım. Kısayollar IDE’lere göre değişlik gösterebilmektedir.
Python Yapay Zeka Günlüğü #1 – Variables – Değişkenler
Bir programa dilinin temeli değişkenlerdir. Her programlama diline göre değişiklik gösterebilen önemli bir konudur.
var1 = 10 #integer var2 = 15 #integer gun = "pazartesi" # string var3 = 10.5 # double
Değişken tanımlamaları bu şekilde oluyor. Tanımlanan değişkene atanan değere göre tipi algılanıyor. C#’ta olduğu gibi değişken tipi ile birlikte tanımlanmıyor.
# %%
Bu tanım kodları bölmek için bir ayraç olarak kullanılıyor. Buna Section (Bölüm) deniyor. SHIFT + ENTER tuşu ile sadece bir Section içindeki kodlar çalıştırılabiliyor.
Variables – Strings (str)
# %% # Strings #Section (Bölüm) s = "bugün günlerden pazartesi" variable_type = type(s) # str = string print(s) # ekrana yazdırma var1 = "ankara" var2 = "istanbul" var3 = var1+var2 print(var3) var4 = "100" var5 = "200" var6 = var4 + var5 print(var6) uzunluk = len(var6) # değişkenin karakter sayısını buluyor. print(len(var6)) print(uzunluk) # ekrana yazdırma yapıyor print(var6[0]) print(var6[5])
Type() fonksiyonu, parametre olarak gönderilen değişkenin tipini veriyor.
Print() fonksiyonu ise parametre olarak gönderilen değişkeni ekrana yazdırıyor. (Spyder’de Console ekranına)
Len() fonksiyonu parametre olarak gönderilen değişkenin karakter sayısını veriyor.
NOT: Bu fonksiyonlar python built in functions olarak geçmektedir. Yani önceden tanımlanmış fonksiyonlar
Bir String değişken ile String değişken toplanırsa uç uca ekleniyorlar ancak diğer işlemler hata veriyor.
Bir String değişken ile İnt değişken toplandığında TypeError hatası alınırken, çarpım işleminde, int değeri kadar string değeri yan yana yazılıyor.
Örneğin;
var4 = "100" var5 = 10 var6 = var4 * var5 print(var6)
Bu kodlar çalıştırıldığında çıkan sonuç şöyledir; ‘100100100100100100100100100100’
“100” String değeri 10 kere yan yana yazılıyor.
Variables – Integer (int)
# %% Numbers #integer, double integer_deneme1 = -50 integer_deneme2 = 25 float_deneme3 = -25.50 float_deneme4 = 30.75 var1= integer_deneme1 + float_deneme3 print(var1) print(3+'3') # TypeError veriyor. bir string ile int toplanamaz. print('5'*5) # 5 tane "5" string'ini yan yana yazıyor. "55555"
Bu kısımda anlatılacak çok fazla bir şey yok aslında. Yukarıda yazdıklarımla aynı şeyler.
float ve double python dilinde pek farklı görülmüyor. Ondalıklı sayıları ifade ediyorlar.
Python Yapay Zeka Günlüğü #1 – Variables – Değişkenler yazım bu kadardı. Konuları bitirdikçe buraya yazı olarak ekleyeceğim. Hatalarım var ise bilen arkadaşlar düzeltebilirler. Bende dersi düzenlerim.
Diğer yazılarımda görüşmek üzere… Buraya tıklayarak tüm Python yazılarıma ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla ve Takipte kalın. :)