Merhaba Yazılımcı Kime Denir? C# ve .Net Framework Kısaca Nedir? yazım ile size geniş kapsamlı olarak hazırladığım eğitim setinin haberini vermek istiyorum. Geniş kapsamlı bir eğitim seti hazırlıyorum. Standartlar gereği de en temelden anlatmaya başlamak gerekiyor. Bazı videoları buraya da atacağım ama geneli Udemy üzerinde olacak. Takipte Kalın. :)
Yazılım ve Yazılımcı Kime Denir?
Tarih boyunca insanlar her işi daha kolay hale getirmenin yollarını aramıştır. Tabi ne kadar kolaylaşırsa kolaylaşsın asla yetmemektedir. Bugüne kadar pek çok programlama dili geliştirilmiştir. Bazıları tarihte kaybolup gitmiştir. Bazıları aşırı sevenleri ya da projelere karşı duyulan duygusal bağlardan dolayı ısrarla kullanılmaya devam edilmektedir.
Bazı programlama dilleri de neredeyse üretildiği gibi popüler hale gelmiş ve tüm dünyada kabul görmüştür. Ama sonuç olarak barizdir ki yazılım sektörü ve programlama dilleri sürekli gelişim ve değişim içerisindedir. Unutmamalısınız ki programlama dilleri birer araçtan ibarettir ve araçlara sevgi bağı duymamız veya fanboy/fangirl olmamız doğru değildir.
Sizler birer yazılımcı olma yolunda ilerlemeye karar vermiş kişilersiniz. Bir yerden başlayacaksınız elbet ama asla bir programa dilinin bağımlısı olmayın. Zamanı geldiğinde başka dilleri öğrenmeye açık olun. Çünkü yazılımcılık kod yazmaktan ibaret değildir. Öğrenen herkes kod yazabilir ama herkes yazılımcı olamaz.
Yazılımcı Kime Denir?
Yazılımcı, bir sorunu görüp, o sorunun kaynağına kadar inebilen, o sorunu ortadan kaldırmak ve tekrarlanmasını engellemek amacı ile kod yazma becerilerini etkin bir şekilde kullanabilen ve bunu her sorunda özverili bir şekilde tekrar edebilen kişilere denir.
Bir projeye başladığınızda atmak istediğiniz her adıma bir sorunla karşılaşacaksınız. Sorunlar her zaman orada sizi bekliyor olacak. İşte o sorunları çözebildiğiniz kadar yazılımcısınız. O yüzden herkes bir şeyler yapan kodlar yazabilir ama herkes sorunları çözen kodlar yazamaz.
Bazı programlama dilleri belirli bir hedef için üretilmiştir ama zamanla gelişerek genel olarak kullanılan hala gelmiştir. Yani farklı platformlar için yazılımlar üretilebilir hale gelmiştir. Bazı yazılımlar ise genel olarak üretilmiştir ama zamanla kullanım alanları daralarak belirli platformlara özel halde kalmışlardır.
C# ve NET Framework Kısaca Nedir?
C# Nedir?
En popüler programlama dilleri arasında C++, C#, Java, Phyton ve PHP gibi diller yer almaktadır.
C#, Anders Heljsberg ve ekibi tarafından, C++ ve Visual Basic dillerindeki tutarsızlıkları gidermek amacı ile Microsoft’un .NET platformunda kullanılmak için geliştirilmiş olan nesne yönelimli bir programlama dilidir. C# dili güçlü nesne yaklaşımlı yapısı ile Microsoft .NET platformunun temelini oluşturur.
C# yapısı itibari ile atalarından çok daha kolay, esnek ve taşınabilir olması yönüyle ön plana çıkmaktadır. Bu kolaylığı temsilen 4 tane + işaretinin birleşimi olarak diyez işareti (#) ile ifade edilir.
Nesne yönelimli programlamanın ne olduğuna gelirsek de kısaca kullanılacak nesnelerin önceden sınıflar halinde tanımlanmış olmalarıdır diyebiliriz.. Tanımlanan bu nesneler geliştirme esnasında kullanılmaktadır. Temelde de bu şekilde yapılan programlamaya da nesne yönelimli programla denmektedir.
Bizde uygulamalarımızı geliştirirken önce kendi nesnelerimizi tanımlayacak ve geliştirme aşamasında kullanacağız.
.NET Framework Nedir?
C# ve .Net Framework tek bir kavram olarak algılanmamalıdır. Bu iki kavram birbirlerinden tamamen farklı amaçlar için geliştirilmiştir. C#, nesne yönelimli bir programlama dilidir.
.Net Framework ise C# kodlarının yazılabilmesi için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır.
Yani kısaca .Net Framework olmadan C# uygulamaları yazmamız mümkün değildir. Çünkü C# programlama dilinde kullandığımız tüm kodlar .Net Framework içerisinde yer almaktadır.
.NET Framework sistemi dahilinde geliştirilmemiş hiçbir yazılım Windows işletim sisteminde çalışmayacaktır.
Bu yazımızda bu kadardı. Diğer derslerde görüşmek üzere…
Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz… C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız.
Discord’a katılmayı unutmayın.
Sağlıcakla ve kodla kalın….