Visual Studio Nedir? Visual studio bir çok programlama dilini kullanarak programlar yada web siteleri ve son sürümlerinde mobil uygulamalar yapabileceğimiz bir IDE’dir . Microsoft’un ürünlerinden biri olan visual studio’yu bilmeyen yazılımcı yoktur. Hem ücretli hemde ücretsiz olan sürümleri vardır. Ücretsiz sürümlerini de kullanarak rahatlıkla projelerini geliştirebilirsiniz. Ücretsiz sürümüne Visual Studio Community denmektedir. Program yazımı sırasında herhangi bir sınırlama yapmamaktadır. (watermark vs.) Ayrıca Visual Studio diğer IDE’ler arasında en üstün intellisense desteği vermektedir.
Intellisense
İntellisense bir kod tamamlama özelliğidir. Siz kodları yazmaya başlarken kodl tamamlama önerileri sunar. C# üzerinden bir örnek vereyim. Örneğin bir mesaj kutusu gösteren kodu yazacaksınız siz daha “mes” yazdığınızda size MessageBox’u gösterir ve siz kalan karakterleri yazmadan kodu tamamlarsınız yada MessageBox yazıp sonuna nokta koyduğunuzda size sadece MessageBox’un devamına yazılacak kodları gösterecektir. Aşağıdaki görselde nasıl olduğunu görebilirsiniz.
IDE
Bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde program geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür. Kısacası program yazabildiğimiz programlardır.
Yazılım nedir?
Yazılım, bilgisayarlara farklı işler yaptırabilen komutların tümüdür.Yüzlerce kullanım şekilleri vardır. Photoshop, Visual Studio, AutoCad, Solidoworks, Office, HalfLife, FarCry, Dota 2 gibi oyunlarda ve hatta MacOs, Windows, Android işletim sistemleri bile birer yazılımdır.
Bazı yazılımlar da vardır ki sistemi oluşturan donanımların çalışabilirliğini etkilemektedir. Bunlara driver (sürücü) denir. Örneğin ekran kartınız var. Sadece anakarta takarak ekran kartının faydasını göremezsiniz. İlla ki o kartı sistem yazılımına yani işletim sisteme tanıtmamız gerekmektedir. Bu tanıtımdan sonra işletim sistemi bu kartı nasıl kullanacağını öğrenmiş olur.
Aynı zamanda web siteleri ve telefon uygulamaları da birer yazılımdır. Çalışma şekilleri farklı olsa bile tamamnına genel olarak yazılım diyebiliriz. Günümüzde yazılımın içine girmediği nredeyse hiçbir şey kalmadı. Buzdolapları fırınlar, televizyonlar. Nereyse tüm elektronik cihazlarda bir yazılım bulunmaktadır.
Yazılımcılar
Yazılımcılar ise bu yazılımları hazırlayan kişilere denir. Aynı zamanda bir meslektir. Yukarıda anlattıklarımıza bakarak yazılımın da kendi içinde onlarca dala ayrıldığını ve her birinin birer uzmanlık alanları olduğunu anlamışsınızdır.
Tabi ki tüm yazılımları visual studio ile yazamayız. Birçoğunun kendi özel programları bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Java için eclipse, android için adroid studio, oyunlar için unity vs. vs.
Hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsanız o ilgili IDE’leri kullanırsınız.
Benim uzmanlık alanım C# üzerine olduğundan dolayı benim için en iyi IDE visual studio’dur. Siz hangi alanlara yönelecekseniz, o alan için en iyi ideyi birkaç deneme ile bulursunuz. Visual Studio kurulumu basit bir işlem olduğundan dolayı anlatma gereği görmedim. Kaldı ki benim düşüncem kendiniz kurarak öğrenmenizdir. En fazla birkaç hatalı kurulumdan sonra başarırsınız.
Ama dediğim gibi Visual Studio kurulumu zor değildir. Yani SQL Server gibi kurulum esnasında ayarlar yapmanıza gerek yoktur. Kendi her şeyi hallediyor. ?
Visual Studio ile şu anda aşağıdaki işleri yapabilirsiniz.
C# ile masaüstü programları yapabilirsiniz.
Mobil uygulamalar geliştirebilirsiniz.
Azure için bulut uygulamaları yapabilirsiniz
Web uygulamaları yapabilirsiniz. (Web Form, MVC5)
Ayrıca C, C++, C#, .NET, Visual Basic, Java Script, Phyton, HTML, CSS, F# , Fossil, M gibi programlama dillerini de desteklemektedir.
Visual Studio 2015 itibari ile projelerinizi Githup ile bağlayabilir ve senkronize bir şekilde çalışabilirsiniz.
Ek Bilgi: C dilleri yanlarıdaki (+) plus’lara göre öğrenme açısından zordan kolaya sıralıdır. C en zoru, C++ biraz daha kolay, C# en kolayıdır. Buradaki diyez(#) ++++ anlamına gelir. Yani dört artının birleşimi olarak düşünün. :D
Visual Studio Nedir? yazımda bu kadar dostlar. Bu yazıyı biraz geç yazdım ama olsun. :) Programlama ile ilgili dersler bittiğinde eğitim seti olarak tüm yazıları aşama aşama tek sayfaya da vereceğim. Bu düşüncem ile arada eksik kalan dersleri de yazacağım.
Programlama hakkındaki diğer yazılarım için tıklayınız.
Sağlıcakla ve Takipte kalın. ;)