İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. SQL

SQL Other Functions – Diğer Fonksiyonlar

SQL Other Functions – Diğer Fonksiyonlar
+ - 0

SQL Other Functions – Diğer Fonksiyonlar, dersi ile sql eğitim setime devam ediyorum. Bu kısımda kullandığımız birçok fonksiyon vardır. Cast(), Convert, Isnull() gibi sık sık kullandığım fonksiyonların neredeyse hepsi bu kısımda. SQL Other Functions – Diğer Fonksiyonlar dersimize geçelim ve bu fonksiyonları öğrenelim.

 

SQL Other Functions – Diğer Fonksiyonlar

1 – SQL CAST()

Cast ile convert benzer işleri yaparlar. Kullanımları da benzerdir. Bu cast komutunu en çok uygulamalarda gridview üzerinde seçim alanı oluşması (chechkbox) için şu şekilde kullanırım. Yani Sanal kolon da oluşturabiliriz.

SELECT CAST(0 as BIT) , * from [ALINAN_ADISYON]

C# programlama da ben devexpress kullandığımdan böyle bir sorguyu gridview’e atadığımda sorgudaki cast bana grid üzerinde chechkbox göstermektedir.

Sorguda gördüğünüz 0 yerine kolon adı yazarsanız convert işlemi yapmış olursunuz.

 

2 – SQL CONVERT()

Convert işlemi yapan fonksiyondur. iki parametre alır. Veri tipi ve kolon adı…

SELECT CONVERT(nvarchar(50) , Kasa_Masa_Sip_Adet) from [ALINAN_ADISYON]

Kasa_Masa_Sip_Adet kolonunu nvarchar(50) türüne dönüştürdü.

 

3 – IDENT_CURRENT()

Parametre olarak tablo adı alır. Bağlantı yada işleme bakılmaksızın o tablodaki son identity i verir.

SELECT IDENT_CURRENT(CARI_HESAPLARI)

 

 

4 – SQL ISNULL()

Bir nevi convert işlemi diyebiliriz. Ancak sadece NULL değerleri convert edebilir. Yazdığınız sorgu sonucunda baktınız ki null değerler var. Orada Null görünmesini istemiyorsanız, yada sorguda null değerler olması projelerinizde hatalara yol açıyorsa;

SELECT  isnull(Cari_Telefon_2,'') from CARI_HESAPLARI

şeklinde bir kullanım ile null ise ( ‘ ‘ ) yani boşluk yap diyebiliyoruz. Ayrıca kolon int ise 0, tarih ise herhangi bir tarih yazabilirsiniz. Yani kolonun veri tipine dikkat etmelisiniz.

 

5 – SQL NEWID()

Son zamanlarda sık sık karşıma çıkmaya başladı. NewID fonksiyonu bize bir GUID (Global Unique Idendifier) oluşturur. Öncelikle GUID nedir ona bir değinelim.

GUID nedir?

GUID (veya UUID), ‘Globally Unique Identifier’ (veya ‘Evrensel Benzersiz Tanımlayıcı’) için bir kısaltmadır. Kaynakları tanımlamak için kullanılan 128 bitlik bir tam sayıdır. GUID terimi genellikle Microsoft teknolojileriyle çalışan geliştiriciler tarafından kullanılırken UUID her yerde kullanılır.

Microsoft’a göre : GUID’ler arayüzler, yönetici giriş noktası vektörleri (EPV’ler) ve sınıf nesneleri gibi nesneleri tanımlar. Bir GUID, 8 onaltılık basamaktan oluşan bir gruptan oluşan 128 bitlik bir değer, ardından her biri 4 onaltılık basamaktan oluşan üç grup ve bunu takiben 12 onaltılık basamaktan oluşan bir gruptur. Aşağıdaki örnek GUID, GUID: 6B29FC40-CA47-1067-B31D-00DD010662DA’daki onaltılık basamak gruplarını gösterir.

GUID ne kadar eşsizdir?

128-bit yeterli büyüklükte ve nesil algoritma, saniyede 1.000.000.000 GUID üretilirse, bir kopyanın olasılığı sadece% 50 olacak kadar benzersizdir. Ya da Dünya üzerindeki her insan 600.000.000 GUID ürettiyse, yalnızca% 50’lik bir kopya olasılığı olur.

GUID’ler nasıl kullanılır?

GUID’ler C #, Java ve C ++ gibi kurumsal yazılım geliştirmede veritabanı anahtarları, bileşen tanımlayıcıları veya hemen hemen her yerde gerçekten benzersiz bir tanımlayıcı olarak kullanılır. GUID’ler COM programlamadaki tüm arabirimleri ve nesneleri tanımlamak için de kullanılır.

Teknik bilgileri de verdikten sonra kullanımına geçelim

SELECT NEWID()

Her çalıştığında farklı bir GUID üretir.

 

6 – SQL SCOPE_IDENTITY()

Bir sorgudan sonra kullanılır. Tabloya yapılan en son insert’in ID ‘sini döner. (Identity kolonu var ise).

SELECT SCOPE_IDENTITY() from CARI_HESAPLARI

 

Bu bölümde anlatacağım fonksiyonlar da bu kadar dostlar.  Diğerleri hiç kullanmadığım yada hiç  işime yaramayan fonksiyonlar olduğundan anlatma gereği görmedim. Çok merak ediyor ve öğrenmek istiyorsanız Buradan yada Buradan ulaşabilirsiniz.


SQL Other Functions – Diğer Fonksiyonlar, dersimizde bu kadardı dostlar. Diğer derslerimizde görüşmek üzere.

Microsoft SQL Server & T-SQL Eğitim Seti ders listesi için tıklayınız.

Sağlıcakla ve Takipte Kalın. ?

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)