1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

C# DevExpress CalcEdit ve SpinEdit

Merhaba, C# DevExpress CalcEdit ve SpinEdit dersim ile C# eğitim setime devam ediyorum. Bu dersimizde DevExpress nesnelerine devam edeceğiz ve CalcEdit ve SpinEdit nesnelerine biraz bakacağız.

C# DevExpress CalcEdit ve SpinEdit
+ - 2

Merhaba, C# DevExpress CalcEdit ve SpinEdit dersim ile C# eğitim setime devam ediyorum. Bu dersimizde DevExpress nesnelerine devam edeceğiz ve CalcEdit ve SpinEdit nesnelerine biraz bakacağız.

C# DevExpress CalcEdit ve SpinEdit

SpinEdit nesnesini çok fazla kullanmasamda, CalcEdit en sık kullandığım ilk üç nesne arasına girebilir. Adında da anlayabileceğiniz gibi CalcEdit nesnesi temelde bir hesaplama yapabildiğimiz bir nesnedir. En basit tanımı ile de sadece sayı girebileceğimiz bir textbox olarak düşünebilirsiniz. Ama aşırı gelişmiş bir versiyonudur.

C# DevExpress CalcEdit

CalcEdit nesnesi sadece sayı girişlerine izin verilen bir nesnedir ve kendisine özel bir çok özel ayarı bulunmaktadır. Bu özelliklerden en büyüğü formatlama konusudur. Girilen sayıların nasıl görüneceğini formatlayabiliyoruz. Tam ve ondalıklı sayı formatının dışında para formatı da vardır. Para formatını seçtiğimizde sayının soluna para simgesi de eklenir gibi özellikleri vardır. Hepsine değineceğim.

devexpress calcedit

Tüm DevExpress nesnelerinde yukarıdaki görselde olduğu gibi sağ üst köşesinde bir ok vardır ve nesneye özel özelliklerin neredeyse tamamını bu ekrandan yönetebiliriz.

Text Edit Style kısmından, nesnenin yazı alanını kapatıp açabiliyorsunuz. Demiştik ya bir hesaplama yapma nesnesi diye, dilerseniz kullanıcıların hesaplama ekranını açıp sayı girmesini sağlayabilirsiniz. Hesaplama ekranı dediğim olay aşağıdaki görseldeki gibidir. Bildiğimiz bir hesap makinesidir.

devexpress calcedit 2

Change Editor Style kısmında veri girişi yapılabilen ve TextBox nesnesinden türetilen tüm nesneler yer almaktadır. CalcEdit eklediniz ama değiştirip TextEdit yapmak isterseniz buradan seçebilirsiniz. Ama tabi bunu tavsiye etmiyorum çünkü sorun yaşatıyor.

Precision, özelliği ise girilen sayıların hassasiyetini belirler. Yani eğer virgülden sonra 6 rakamdan fazla rakam girerseniz her zaman 6 karaktere yuvarlar. Örneğin 1,123456789 yazdınız, CalcEdit nesnesinden çıktığınızda 1,123457 ‘ye yuvarlar.

Value, özelliği hiçbir şey yazılmamış olsa bile içerisine yazılacak olan sayıdır.  Normalde boş gelir ama buraya bir sayı yazarsanız form açıldığında buraya yazdığınız sayı yazılı olarak gelir.

All Properties… kısmına geldiğinizde CalcEdit nesnesinin tüm özelliklerini ayarlayabileceğiniz bir ekran çıkar. Aşağıdaki ekran görüntülerinden görebilirsiniz.

devexpress calcedit 3

devexpress calcedit 4

devexpress calcedit 5

Change Mask kısmına geldiğinizde karşınıza aşağıdaki görsellerde olduğu bir ekran çıkacak.

devexpress calcedit mask 1devexpress calcedit mask 2

Mask Type kısmından istediğiniz tipi seçip maske uygulayabilirsiniz. Burada her tip altında yaklaşık onlarca maske tipi vardır. İşinize hangisi yarıyorsa kullanabilirsiniz. Biz burada Currency yani para formatını seçip bir görelim.

devexpress calcedit mask 3

Gördüğünüz gibi TL simgesini otomatik getiriyor. Dolar simgesi isterseniz aşağıdaki gibi bir kod ile bunu yapabilirsiniz.

         CultureInfo info = new CultureInfo("es-ES");
            info.NumberFormat.CurrencySymbol = "$"; // dolar karakteri yeirne ne yazarsanız o çıkar
            calcEdit1.Properties.Mask.Culture = info;

C# DevExpress CalcEdit ve SpinEdit2gibi…

C# DevExpress SpinEdit

Spin kelimesinin anlamı dönmek demek. Yani burada anlayacağımız şey oklarla yukarı aşağı şeklinde bir harekettir. SpinEdit’te işte bunu sağlıyor. En basit kullanımı sayısal olarak gün ay yıl girilmesini istediğiniz bir yerde kullanabilirsiniz.

devexpress spinedit

Görseldeki oklara tıkladığınızda sayılar arsında yukarı aşağı yapabiliyorsunuz.

Bu nesneye özel olarak SpinStyle, MaxValue, MinValue ve Increment  özelliklerine bakalım.

SpinStyle, özelliği ile yukarı aşağı olan okları sağa ve sola bakacak şekilde yönünü değiştirebilirsiniz.

MaxValue, özelliği ile çıkılabilecek veya yazılabilecek maksimum sayıyı belirtirsiniz.

MinValue, özelliği ile çıkılabilecek veya yazılabilecek minimum sayıyı belirtirsiniz.

Increment, özelliği ile oklara tıkladığınızda sayının kaçar kaçar artacağını belirlersiniz.


C# DevExpress CalcEdit ve SpinEdit yazımda bu kadar arkadaşlar.

Bana destek olmak isterseniz, iletişim sayfamda verdiğim sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız. Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz…

Bu yazı, sitemdeki 439. yazıdır…

Sağlıcakla ve takipte kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)

Yorumlar (2)

  1. 4 sene önce

    vs2019 community kurdum ve üzerinde devexpres 20.1.3 kurdum. Fakat toolbox gelmiyor çözemedim yardım eder misiniz?

    • Merhaba,
      Repair kullanmayı deneyebilirsiniz.
      Ek olark DevExpress sürüm 18’den sonrası .Net FrameWork 4.5.2 den aşağında çalışmıyor. Yani projenizin .Net FrameWork’ü 4.5.2 veya daha yüksek olmalıdır. Aksi halde projelerinizde devepxress kullanamazsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.