İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

Yazılımda İsimlendirme Kuralları (Naming Convention)

Merhaba, bu yazımda Yazılımda İsimlendirme Kuralları (Naming Convention) 'dan bahsetmek istiyorum.  Eğer sizde projenizi geliştirirken kafanıza göre isimlendirme yapıyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum. Hem dünyaca bilinen isimlendirme kurallarından hem de benim proje geliştirirken kullandığım isimlendirme yöntemlerinden bahsedeceğim.

Yazılımda İsimlendirme Kuralları (Naming Convention)
+ - 0

Merhaba, bu yazımda Yazılımda İsimlendirme Kuralları (Naming Convention) ‘dan bahsetmek istiyorum.  Eğer sizde projenizi geliştirirken kafanıza göre isimlendirme yapıyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum. Hem dünyaca bilinen isimlendirme kurallarından hem de benim proje geliştirirken kullandığım isimlendirme yöntemlerinden bahsedeceğim.

Yazılımda İsimlendirme Kuralları (Naming Convention)

Tüm dünyada yazılım camiasında kabul görülmüş bir kaç isimlendirme yöntemi vardır. Bu yöntemler teknik olarak bir yazılım diline özel değildir. Tabi bu yazıda vereceğim bazı isimlendirme yöntemleri her yazılım diline uymayacaktır. Örneğin kebab-case isimlendirme kuralı aralarında tre kullanılmasını gerektirdiğinden en azından C# için geçerli bir isimlendirme kuralı değildir.

Bu yazıda bahsedeceğim isimlendirme kuralları şunlardır;

  1. camelCase
  2. snake_case
  3. kebab-case
  4. PascalCase
  5. SCREAMING_SNAKE_CASE
  6. HungarionCase
  7. Underscore_Case

1 – camelCase

camelCase yazım şekline bakarsanız zaten kuralın ne olduğunu anlayabilirsiniz. Kelimeler birleşik yazılır, ilk kelime hariç diğer kelimeler büyük harfle başlar ve kelimeler arasında bir karakter kullanılmayacak şekilde olan bir kuraldır.

Örneğin; thingsToDo, moviesWatched, placesToGo, yapilacakSeyler, izlenenFilmler, gidilecekYerler

 

2 – snake_case

snake_case yazım şekline bakarsanız zaten kuralın ne olduğunu anlayabilirsiniz. Kelimelerin hepsi küçük harfle yazılır ve kelime aralarına alt tre ( _ ) koyulur.

Örneğin; things_to_do, movies_watched, places_to_go, yapilacak_seyler, izlenen_filmler, gidilecek_yerler

 

3 – kebab-case

kebab-case yazım şekline bakarsanız zaten kuralın ne olduğunu anlayabilirsiniz. Kelimelerin hepsi küçük harfle yazılır ve aralara tre ( – ) atılır. Bu isimlendirme kuralı birçok yazılım dilinde kullanılmaz. CSS’te is ve class isimlendirmelerinde, HTML5’de data attiribute’lerinde (veri özellikleri) kullanılmaktadır. Esas çıkış noktasının Lisp olduğu söyleniyor.

Lisp Nedir?

Lisp, kullanımda olan en eski ve en güçlü programlama dillerinden biridir. John McCarthy’in 1958’de icat ettiği dilden türetilmiş birçok dile verilen genel ad olmakla birlikte, günümüzde çoğunlukla ANSI Common Lisp’in kısa adı olarak kullanılır. Diğer yaygın lehçeleri Emacs Lisp (elisp), Scheme, ve AutoCAD’in Autolisp’idir. Daha fazla bilgi için bu linke tıklayabilirsiniz.

Örneğin; things-to-do, movies-watched, places-to-go, yapilacak-seyler, izlenen-filmler, gidilecek-yerler

 

4 – PascalCase

PascalCase yazım şekline bakarsanız zaten kuralın ne olduğunu anlayabilirsiniz. Tüm kelimeler büyük harfle başlar ve kelime aralarında bir karakter kullanılmaz. camelCase isimlendirme kuralı ile benzemektedir. camelCase’de  sadece ilk kelimenin ilk harfi küçüktür.

Örneğin; ThingsToDo, MoviesWatched, PlacesToGo, YapilacakSeyler, IzlenenFilmler, GidilecekYerler

 

5 – SCREAMING_SNAKE_CASE

SCREAMING_SNAKE_CASEyazım şekline bakarsanız zaten kuralın ne olduğunu anlayabilirsiniz. Tüm harfler büyüktür ve kelime aralarına alt tre ( _ ) atılır. Bu isimlendirme kuralı genellikle sabit (Const) değişkenlerde kullanılır.

Örneğin; THINGS_TO_DO, MOVIES_WATCHED, PLACES_TO_GO, YAPILACAK_SEYLER, IZLENEN_FILMLER, GIDILECEK_YERLER

NOT: Screaming ‘in anlamı bağırmak, haykırmaktır. Sanal dünyada büyük harflerle yazmak bağırmak olarak algılanır bu sebeple bu isim verilmiştir. Özellikle birilerine mail yazarken, kısa mesaj atarken büyük harflerle yazmamaya özen gösterin. Karşı taraf, sizi kendisine bağırıyor olduğunuzu düşünebilir. Şahsen ben öyle düşünüyorum ve sinir oluyorum. Ayrıca kırmızı renkli yazılarda küfür, hakaret olarak algılanır. Bunlara dikkat edelim.

 

6 – HungarionCase

Yapı olarak PascalCase  isimlendirme kuralı gibidir ancak değişkenlerin başına değişkenin türünü belirten bir ifade ekledir.

Örneğin; lstThingsToDo, lstMoviesWatched, lstPlacesToGo, bIsActive, iDogumYili

Örnekteki lst = List<T>, b = Bool, i = int şeklindedir. List, Long türü ile çakışacağından tahminim lst şeklinde ifade ediliyor şeklindedir.

 

7 – Underscore_Case

Yapı olarak PascalCase  isimlendirme kuralı gibidir ancak kelimelerin arasında alt tre  ( _ ) kullanılır.

 

Tüm bunlara bakınca bende aslında tek bir isimlendirme kuralına uymadığımı fark ettim. Bir projede neredeyse yukarıdaki tüm isimlendirme yöntemlerini kullanıyorum. :D Sabit (Const) değişkenler kullanmam gerektiğinde onları her zaman kuralına uygun olarak büyük harfle yazıyorum. Bu şaşmaz.


Yazılımda İsimlendirme Kuralları (Naming Convention) yazımda bu kadardı arkadaşlar. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız. Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…

464. yazı bitti.

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)