1. Ana Sayfa
  2. Ağ Sistemleri ve Yönetimi

Ağ Türleri – LAN WAN ve Dahası – Ağ Yönetimi #1

Ağ Türleri – LAN WAN ve Dahası – Ağ Yönetimi #1
Ağ Türleri - LAN WAN ve Dahası - Ağ Yönetimi #1
+ - 0

Ağ Türleri – LAN WAN ve Dahası – Ağ Yönetimi #1 yazım ile yeni yazı serimize başlıyoruz! Gün geçtikçe yayılan ve gelişen cihazların birbirleri ile iletişimde olmasını sağlamak artık elzem bir noktaya gelmiştir. Öyle ki artık birkaç saniyelik iletişim kaybı milyon dolarlık zarar ettirebilmektedir. Bu ve benzeri durumlarda farklı türlerde ağ türlerini ortaya çıkarmıştır. İsteklere ve kullanım amaçlarına göre kişi ve şirketlerin seçebileceği bir çok ağ türü vardır.

Doğal olarak eklenen PAN’ın haricinde LAN, WAN ve VPN en sık kullanılan ağ türleridir. Alt kısımda bu ağ türlerinin kısaltmalarını, İngilizce ve Türkçe olarak anlamlarını görebilirsiniz.

Ağ Türleri – LAN WAN ve Dahası – Ağ Yönetimi #1

  • BAN Body Area Network (Vücut Alan Ağı): Özellikle giyilebilir cihazların giderek çoğalması ve çeşitlenmesi dolayısı ile ortaya çıkmış yeni bir ağ türüdür. BAN, vücudumuza giydiğimiz bilgi işleme cihazlarının arasında kurulan ağa verilen addır. Bu cihazlar vücut içerisinde, deri altında ve giyilebilen tüm cihazları kapsamaktadır.
  • PAN Personal Area Network (Kişisel Alan Ağları): Özellikle akıllı cihazların ve ağdan çalışma özelliği olan cihazların yayınlaşması ile ortaya çıkan yeni bir ağ türüdür.
  • LAN Local Area Network (Yerel Alan Ağları): En az iki bilgisayarın birbirlerine bağlı olmasını gerektiren bir ağ türüdür. Bir internet kafe veya bir iş ofisi gibi ortamlarda kurulan temel ağlardır. Genellikle birkaç sunucu ve istemciler ile birlikte yazıcılar gibi cihazların ortak kullanımı amacı ile kurulur.
  • MAN Metropolitan Area Network (Şehirsel Alan Ağı): Bir şehri kapsayan genişlikte kurulan ağ türüdür. MAN’lar incelendiğinden çoğunlukla birkaç LAN’ın birbirlerine bağlanması ile kurulmaktadır. Bu gibi ağlarda LAN’lar arasındaki iletişimin sağlanabilmesi ve geçişlerin düzenlnemsi için routerlar kullanılır.
  • WAN Wide Area Network (Geniş Alan Ağı): MAN’lar veya LAN’ların birleşmesi ile oluşturulan aşırı büyüklükteki ağ türüdür. Şu anda kullandığımız İnternet WAN’a en iyi örnekdir.
  • VPN Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ): Birbirlerinden uzakta olan cihazların aynı ağdaymış gibi iletişim halinde olmalarını sağlayan ağ türüdür. Bu işi yapan yazılımlar sayesinde örneğin merkezi İstanbul’da olan bir şirketin, Ankara’daki deposunda kullanılan bilgisayara aynı ağdaymış gibi ulaşabilmesi ve o bilgisayarında İstanbul’daki sunucuya bağlanabilmesini bu ağ türü ile sağlayabiliriz.
  • CAN Campus Area Network (Kampüs Alan Ağı): Adı çok sık anılan bir ağ türü olmada da literatürde olan bir ağ türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi üniversitenin yerleşkeleri arasında kurabileceği ağdır.
  • SAN Storage Area Network (Depolama Alan Ağı): Verilerin ve yedek verilerinin depolanmasını kolaylaştırmak amacı ile kurulabilen bir ağ türüdür.

 


Bu yazıda bu kadar arkadaşlar. Bilgisayar üzerinde aldığım ilk eğitim olan Ağ Sistemleri ve Yönetimi (Lise) konusunda artık biraz göz atmak istiyorum. Böylece bilgilerimi tazelemiş olacağım. Hemde bana da yazacak yeni yazılar çıkmış oldu :)

Ağ Sistemleri kategorisindeki diğer yazılarım için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Ayrıca bu yazının PDF’ine buraya ve ya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın :)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)