İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. SQL

SQL Delete Top n Kullanımı

Bu yazıda top komutu delete komutu ile birlikte nasıl kullanabiliriz ona bakacağız.

SQL Delete Top n Kullanımı
SQL Delete Top n Kullanımı
+ - 2

Merhaba,  SQL Delete Top n Kullanımı yazım ile SQL Eğitim Seti ‘ne yeni bir yazı ekliyorum. Bu yazıda top komutu delete komutu ile birlikte nasıl kullanabiliriz ona bakacağız. Gün geçmiyor ki yeni bir şeye ihtiyaç duyulmasın. Geçenlerde sadece bir kolondaki bilgisi mükerrer kayıtları sadece bir tanesi kalacak şekilde silmem gerekti. Yani bir kolonu aynı olan on tane kayıt var ise 9 tanesini silmem gerekiyordu. Benimde aklıma gelen ilk işlem top komutu vererek delete komutu çalıştırmak oldu. Daha önce hiç kullanmamıştım….

SQL Delete Top n Kullanımı

Daha önce hiç ihtiyaç duymadığım muhtemelen gelecekte de ihtiyacım olmayacak bir işlem aslında. Ama bu ihtiyaç sayesinde artık bu işlemin yapılabileceğini öğrenmiş oldum. Yani gelecekte yine benzer bir işlem gerektiğinde bu konuyu hatırlayacağım.

Giriş kısmında bahsettiğim konu şuydu. Bir uygulamamızda bir hata sonucu mükerrer kayıtlar oluşuyordu. Uygulama versiyonu çok eski olduğu için düzeltme yapamadık bu sebeple oluşan mükerrer kayıtları silebilmek için bir prosedür hazırlamamız gerekti ve prosedürü hazırlarken bu kayıtları bir tane kalacak şekilde temizlemem gerekiyordu. Tabi bu mükerrer kayıt dediğim durum sadece bir kolonu aynı oluyor. Neyse şimdi bu komutu nasıl kullanacağımıza bakalım.

DELETE TOP (top_value) 
FROM table
[WHERE conditions]

Burada önemli kısım parantezler arkadaşlar. Parantezleri koymazsanız hata veriyor.

 

delete top(5) from MyTable where Kolon = 'XX'

Örnekteki gibi bir kod yazdığınızda Kolon’daki veri XX olan ilk 5 kaydı silecektir. Eğer 6 tane var ise dolayısı ile bir tanesi kalacaktır.


SQL Delete Top n Kullanımı yazım bu kadardı arkadaşlar.

Microsoft SQL Server & T-SQL Eğitim Seti ders listesi için tıklayınız. Buradan C# Eğitim Setimde yayınladığım Github projeme ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu yazının PDF’ine buraya ve ya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bol kodlu günler. :)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)

Yorumlar (2)

  1. mustafabukulmez3446@gmail.com adresine iki defa e-posta gönderdim, geri geldi. Telegram kanalınızda yazmaya izin vermiyor. Size nasıl ulaşabilirim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.