İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. PHP

PHP PSR Nedir?

PHP PSR Nedir?
PHP PSR Nedir
+ - 1

PHP PSR Nedir? PHP PSR, PHP için yazılım geliştirme sürecinde kullanılacak kuralları ve best practice’leri belirlemek için oluşturulmuş bir seridir. Bu standartlar, PHP uygulamalarının kodunun okunabilirliğini, anlaşılabilirliğini ve uyumluluğunu arttırmak amacıyla tasarlanmıştır.

PHP PSR Nedir?

PHP PSR, PHP Standartlarına Katkıdaki Uyumlu (PHP Standards Recommendations) anlamına gelir. Bu standartlar, PHP kodunun yazım kurallarını, best practice’lerini ve yapısını belirler ve PHP uygulamalarının arasındaki uyumluluğu sağlar. Örneğin, PSR-1 belirtir ki, kod dosyaları UTF-8 karakter kodlaması ile yazılmalıdır ve PSR-2 belirtir ki, süslü parantez kullanımı kurallarını belirler. Bu standartlar, PHP uygulamalarının kodunun okunabilirliğini ve anlaşılabilirliğini arttırmak için tasarlanmıştır.

Bazı PSR Maddeleri

PSR-1, PHP kodunun temel yazım kurallarını belirler. Örneğin, kod dosyalarının UTF-8 karakter kodlaması ile yazılmasını, sınıf isimlerinin StudlyCaps formatında olmasını ve sınıfların içinde yer alan metotların camelCase formatında olmasını önerir.

PSR-2, daha detaylı bir şekilde kod yazım kurallarını belirler. Örneğin, süslü parantez kullanımı, satır uzunluğu, boşluk kullanımı gibi konuları düzenler. Ayrıca, PSR-2, PSR-1’in önerilerine ek olarak, tüm PHP kodlarının bir sınıf veya bir sınıf içindeki metotlar için yazılmasını önerir.

PSR-3, PHP uygulamaları için log yapısını belirler. Örneğin, log mesajlarının hangi seviyede olması gerektiğini, nasıl yazılması gerektiğini ve hangi bilgilerin log edilmesi gerektiğini belirler.

PSR-4, PHP uygulamaları için otomatik yükleme sistemini belirler. Örneğin, sınıf isimlerinin hangi dosya yolunda bulunması gerektiğini, otomatik yükleme işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğini belirler.

Bu standartlar, PHP uygulamalarının kodunun okunabilirliğini ve anlaşılabilirliğini arttırmak amacıyla tasarlanmıştır ve kullanılması önerilir.

 

Toplamda belirlenmiş 22 PSR maddesi yer almaktadır. Ancak bazı maddeler zamanda deprecated yani kullanımdan kaldırılmış durumdadır. Bunun sebebi sürekli gelişen yazılım teknolojisinin getirdiği yenilikler veya best practice’lerin değişmesidir.

Tüm PSR maddelerinde bu linkten ulaşabilirsiniz. Lütfen takiplerinizi bu verdiğim siteden yapınız.

 

NOT: Bu PHP PSR Nedir? yazısının büyük bir kısmı ChatGPT kullanılarak hazırlanmıştır. Elbette çıktısı mükemmel ve tek parça olmadığı için çok fazla düzenleme yapıyorum. Örneğin her paragrafı farklı prompt’larla alıyorum ve anlamsal olarak sıralıyorum. Başlıkları linkleri vs ekliyorum. Daha tek seferde mükemmel sonuç verecek kadar büyümedi.

Bundan sonra ChatGPT kullanırsam yazılarımda bunu belirteceğim.

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)

Yorumlar (1)

  1. hocam gayet açıklayıcı bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.