1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

DevExpresse Giriş

DevExpresse Giriş
+ - 0

DevExpresse Giriş, dersimiz ile c sharp eğitimlerimize devam ediyoruz. DevExpress kısaca Visual Studio üzerine kurduğumuz ve kendine has nesneleri bizlere inanılmaz kolaylıklar sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse, bir textboxa sadece sayı girilmesini istiyorsak bir sürü kod yazmamız gerekiyor. Ancak DevExpress’te calcedit adındaki bir nesne bizi bunun kat be kat fazlasını sunuyor. Dilerseniz bu nesnelere biraz göz atalım. Ancak uzun anlatmaya kalkarsam on beş, yirmi dersi bulur bu yüzden kısa kısa özellikerine değinerek anlatacağım. Devexpresse giriş yapalım.

NOT: DevExpress kurulumunu anlatmayacağım ki zaten kurarken bir ayar yapmanız gerekmiyor. Next next diyip kuruyorsunuz.

İlerleyen derslerde de hep DevExpress nesnelerini kullanacağımdan sık kullandığım kodları de vereceğim. Önceki derslerimde de hep DevExpress nesneleri kullandım ancak yeri olmadığından onlardan bahsetmemiştim. Artık derslerimizde DevExpress nesnelerini de anlatarak devam edeceğim.

c# devexpress

DevExpresse Giriş

DevExpress nesneleri ile Windows nesneleri arasında elbette ki ortak özellikler vardır. Ancak maskeleme olsun diğer özellikleri olsun çok daha iyidir. Ayrıca DevExpress nesneleri için, DevExpress’in sunduğu skinler yani görünüşler de vardır. Mesela dark skin seçtiğinizde tüm DevExpress nesneleri koyu gri renklere bürünüyor. Bu şekilde yaklaşık otuz tane skin mevcuttur.

TextEdit

TextBox’a göre kat kat fazla özellik içerek standart metin giriş nesnesidir.

CalcEdit

TextBox’un sadece sayı girilebilir hale getirilmiş seklidir. Ayrıca sağ tarafındaki bir ok bulunur bu oka tıkladığınızda basit bir sayı giriş ekranı ve hesap makinesi açılır.

 

DateEdit

DateTimePicker’in görselliğinin düzeltilmiş halidir diyebiliriz. Çok fazla bir değişiklik yoktur.

 

ComboBoxEdit

DevExpress’in sevmediğim tek nesnesidir. Bence Windows combobox’una göre daha kötüdür. Çünkü bu combobox’a db den veri çekmek istediğinizde çok uğraşıyorsunuz. Ayrıca Windows nesnesinde iki ayar değiştirerek combobox içerisinde aramayı otomatik yaptırırken bu yaptırmıyor.

 

GridControl / GridView

İşte DevExpress’in en manyak nesnelerinden birisi budur. Hiç kod yazmadan sadece bir iki özelliği true yada false yaparak,

  1. Grid içerisinde arama yaptırabiliyorsunuz.
  2. İstediğiniz kolon için alt toplam gösterebiliyorsunuz.
  3. Grid üzerinden otomatik filtreleme yapabiliyorsunuz. Kendi özel filtrenizi yazabiliyorsunuz.
  4. Grid içerisinde grid yapabiliyor, detay gridinde de diğer tüm özellikleri kullanabiliyorsunuz.
  5. Sadece bir iki satır kod ile tüm kolonları veri tiplerine göre formatlayabiliyorsunuz, gibi, gibi

 

Pivot Grid

Sadece datasource’una bir datatable ataması yaparak pivot grid oluşturabiliyorsunuz.

 

MapControl

Form içerisinde map gösterebiliyorsunuz. (Ancak ben hiç kullanmadım.)

 

SplitContainerControl

Yatay yada Dikey olarak formu ikiye bölerek çalışma anında bu bölümlerin genişliklerini / yüksekliklerini ayarlayabiliyorsunuz.

 

PDFViewer

2016 Versiyonu gelen bu nesnenin ne işe yaradığı anlatmama gerek yok sanırım. :D

 

RibbonControl

Şüphesiz gridcontrol’den sonra en güzel nesnelerinden birisidir. Bu nesne bizi standart menüstrip nesnesinden kurtaran ve görsel olarak bir şölen sunan müthiş bir nesnedir. Diğer nesnelerin resimlerini atmadım ama bunu mutlaka atmam gerek. Aşağıda görebilirsiniz.

c# devexpress gridcontrol kullanımı

Ek olarak menüde gördüğünüz ikonlar da DevExpress’in kendi ikonlarıdır. Net sayısını bilmiyorum ama tahmini 250, 300 adet ikon bulunmaktakdır.

 

LookUpEdit

Şöyle düşünün, ComboBoxEdit ile GridControl birleşmiş. :D

 

CheckedComboBoxEdit

ComboBoxEdit içerisinde çok seçim yapmak isterseniz bu nesneyi kullanabilirsiniz. ComboBox’taki her item aslında bir checkbox’tur.

 

MemoEdit

Multiline textbox’a aynı görevi görür.

 

ChartControl

Öyle basit durduğuna bakmayın. Aradığınız tüm chart şekillerini içerisinde barındırmaktadır. Dilerseniz bir kaç işlem ile çalışma zamanında da bu chart kontrol şeklini değiştirebilirsiniz. Yani Çubuk görünümünü pasta dilimine yada çizgi görünümüne değiştirebilirsiniz.

Burada ek bir bilgi vereyim. Yine çok küçük bir işlem ile PivotGrid ile ChartControl’ü birleştirebiliyorsunuz. Şöyle anlatayım, PivotGrid’e bilgileri doldurdunuz. Gelen bilgileri seçtiğinizde ChartControl değerlerini seçtiğiniz değerlerden alabiliyor. Yani ChartControl’e hiç kod yazmadan veri gönderebilir, gönderdiğiniz verileri istediğiniz görünümde görebilirsiniz.

c# devexpress chart kullanımı

c# devexpress application menu

Burada belli başlı nesnelerden bahsettim, aslında ilk derslerden beri bahsettiğim erp tarzı bir programda kullanabileğimiz nesnelere yer vermeye çalıştım. Dediğim gibi tüm nesneleri tek tek incelemeye kalkasak çok fazla ders çıkar. Bu sebeple merak ettiğiniz nesneleri yorum kısmından yada mail atarak sorabilirsiniz.


DevExpresse Giriş, dersimizde bu kadar dostlar. Diğer c sharp derslerimizde görüşmek üzere.

C Sharp Eğitim Seti ve ERP Programlama ders listesi için tıklayınız. 

Takipte ve sağlıcakla kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)