İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. SQL

SQL Delete From – Veri Silme

SQL Delete From – Veri Silme
+ - 0

SQL Delete From – Veri Silme , yazım ile sql eğitim setimize devam ediyoruz. Bu dersimizde veritabanına kaydettiğimiz bir veriyi nasıl sileceğimizi göreceğiz. SQL işlemlerinde en basit ve kolay işlem budur ancak dikkatli yapılması gerekir. Sildiğiniz bir veriyi geri alamıyorsunuz. Gelin SQL Delete From – Veri Silme işlemini görelim.

SQL Delete From – Veri Silme

SQL Delete From – Veri Silme işlemi kısa bir işlem olduğundan dolayı bu dersimizde çok kısa olacaktır. Önceki derslerimizde bahsettiğim gibi yine sql query oluşturma yöntemi ile oluşturabilir. Ancak bu işlem için onu kullanmaya gerek yok çünkü delete komutunu yazarken kolon adlarına ihtiyacımız olmuyor. Sadece where şartı kısmında kolon adlarını kullanacağız.

PERSONEL_TANIMLARI tablomuz üzerinden bir delete sorgusu yazalım.

delete from PERSONEL_TANIMLARI WHERE per_Aktif = 0

En basit şekilde kullanımını böyle gösterebiliriz. Aktif kolonu 0 olanlar yani pasif yaptığımız tüm kayıtları silmek istediğimizi belirtmiş olduk. Burada dikkat etmeniz gereken kısım (ki update işleminde de dikkat etmelisiniz) where kısmı hayati önem taşımaktadır. Where şartını kullanmadan delete yazptığınızda tablodaki tüm kayıtları silersiniz ve bu işlemi geri alamazsınız. Bu sebeple yazdığınız şartlara dikkat edin ve gerekirse önce database backup alıp sonra çalıştırın.

İşlem basit olduğundan ki neredeyse hiç kullanmayacağımızdan bu dersi burada bitiriyorum. Kullanmaycağız dememdeki kasıt ben derslerimde çok az kullanacağım… Sizler sürekli kullanacak olsanız dahi çok derinlemesine incelenecek bir komut değildir.

Burada bir anımdan bahsetmek istiyorum. Önceki iş yerimde yeni başladığım sıralarda bir canlı ortamda yani çalışan sistem üzerinde veritabanı üzerinde bir update çalıştırmam gerekti. Siparişler tablosunda çalıştırdığım update komutunda ise yaklaşık on kalem içeren bir siparişin miktarlarını değiştirmem gerekiyordu. Ve ben bu update komutunu çalıştırmadan önce ne olur ne olmaz diye bir yedek aldım ve komutu çalıştırdım. Sonrasında çıkan mesajı görünce kalpten gidiyordum. 10 kayda işlem yapıldı demesi gereken yerde 28000+ kayda işlem yapıldı yazmıştı. Allah’tan yedek almıştım ki anında yedeği geri yükledim ve sorunu çözdüm.


SQL Delete From – Veri Silme dersimizde bu kadardı. Diğer derslerimizde görüşmek üzere…

Microsoft SQL Server & T-SQL Eğitim Seti ders listesi için tıklayınız.

Sağlıcakla ve Takipte Kalın. ?

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)