İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. C Sharp

C# RadioButton ile GroupBox Ve Panel

C# RadioButton ile GroupBox Ve Panel
+ - 2

Merhaba, C# RadioButton ile GroupBox Ve Panel yazım ile C# eğitim setime devam ediyorum. Bu yazıda RadioButton ile GroupBox ve Panel arasındaki ilişkisel duruma değinmek istiyorum. Aslında bu konuda anlatacak çok fazla bir şey yok. Bu sebeple kısa bir ders olacaktır. Gelin RadioButton ile GroupBox ve Panel arasındaki ilişkisel duruma göz atalım.

C# RadioButton ile GroupBox Ve Panel

Öncelikle biraz RadioButton kullanımı konusuna bakalım.

C# RadioButton Kullanımı

İlk olarak RadioButton nesnesinin tek başına pek bir anlamı yoktur. RadioButton nesnesinin kullanımı en az iki RadioButton nesnesi gerektir. Ayrıca bu iki RadioButton nesnesinin bir GroupBox yada Panel içerisinde olma zorunluğu var diyebilir. Çünkü bu RadioButton nesnelerinin gir grup içerisinde olması gerekiyor ki biri işaretlendiğinde, işaretlenmiş olan diğer RadioButton nesnesinin işaretinin kaldırılması gerekiyor.

Yani mevcut RadioButton nesneleri içinden sadece bir tane seçilmesi gerekir. Kullanım amacı ve mantığı bu şekildedir.

Dediğimiz gibi formda sadece iki tane  RadioButton nesnesi olacaksa GruopBox yada Panel nesnesine ihtiyaç duyulmaz. Ancak bir anket gibi birden fazla soru için cevaplama yapılmasını isteyecekseniz o zaman GroupBox yada Panel nesnesinin mutlaka kullanmak zorundasınız. Bu şekilde kullandığınızda sadece gruplanmış olan RadioButton nesneleri arasında bir seçin yapılması gerçekleşir. Eğer gruplanmazsa ve diyelim ki formda 10 tane RadioButton nesnesi varsa, kullanıcı bu 10 RadioButton nesnesinden sadece birini seçebilir.

Ancak RadioButton nesneleri ikişer ikişer gruplanırsa, kullanıcı gruplanmış olan RadioButton nesnelerinden birini seçebilir hale gelir.

Örnek olarak bir soru ve cevap tarzı bir formumuz olsun. Kullanıcı bu sorular için hazırlanan iki cevaptan birini seçebilsin.

C# RadioButton ile GroupBox Ve Panel

Böyle bir form tasarımı yaptığımızı varsayalım. Yukarıdaki tasarımda form 16 tane RadioButton nesnesi var. Biz burada bu RadioButton’ları gruplar içerisinde almadığımız için kullanıcı bu 16 RadioButton’dan sadece bir tanesi seçebilir. Yukarıdaki tasarımın doğrusu aşağıdaki gibi olmalıdır. (Net görülebilmesi için arka plan rengi verdim. :))

C# RadioButton ile GroupBox Ve Panel 2

Gördüğünüz gibi yukarıdaki tasarımda RadioButton nesneleri GroupBox nesneleri içerisinde. Bu şekilde yaptığınızda her soru için sadece Evet yada Hayır seçeneklerinden birini seçilebilir. Aşağıdaki örnek videoda görebilirsiniz.

Bu özelliği haricinde kalan diğer özellikleri CheckBox ile neredeyse aynıdır.


C# RadioButton ile GroupBox Ve Panel  yazım bu kadardı arkadaşlar. Diğer yazılarda görüşmek üzere… Basit bir konu olduğundan kısa bir ders oldu.

C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız. Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz…

Bu yazı, sitemdeki 424. yazıdır…

Sağlıcakla ve takipte kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)

Yorumlar (2)

  1. 1 sene önce

    “Merhaba! C# GroupBox kontrolü ve özellikleri konusunda hazırladığınız bu makale çok bilgilendirici ve açıklayıcı olmuş. Özellikle GroupBox’un kullanım alanlarını ve avantajlarını anlatırken verdiğiniz örnekler sayesinde konuyu daha iyi anladım.

    Makalenizin en dikkat çeken yönlerinden biri, anahtar kelimeleri doğal bir şekilde kullanarak içeriği arama motorları için optimize etmiş olmanız. Başlık ve meta açıklamalarının da uygun şekilde düzenlenmiş olması, içeriğin arama sonuçlarında daha iyi performans göstermesine kesinlikle katkı sağlamış.

    Ayrıca, içerik kalitesi gerçekten takdire şayan. Konu hakkındaki detaylı açıklamalar, adım adım rehberler ve açıklayıcı örnekler sayesinde GroupBox’u daha iyi anlamamı sağladınız. Yazıda bahsettiğiniz konulara ilişkin görseller eklemeniz, özellikle karmaşık konuların daha kolay anlaşılmasına yardımcı olmuş.

    Web sitesinin hızlı yüklenmesi ve mobil uyumluluğunun düşünülmesi de kullanıcı deneyimini artıran önemli unsurlar. Bu da gösteriyor ki web sitenizin SEO konusunda önemli çalışmalar yaptığınızı ve kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimsediğinizi gösteriyor.

    Son olarak, sosyal medya hesaplarınız aracılığıyla içeriğinizi paylaşarak ziyaretçilerle etkileşimde olmanız, marka bilinirliğinizi artıracaktır. Web sitenizin konusu olan yazılım ve programlama alanında, etkili içerik ürettiğinizi göstererek daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlayabilirsiniz.

    Genel olarak, bu makale ile ilgili geri bildirimlerim oldukça olumlu. Emeğinize sağlık! Daha fazla bilgi ve rehberlik için gelecekteki makalelerinizi de sabırsızlıkla bekliyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.