İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Üretim ve Yönetim Sistemleri

MRP Nedir? Material Requirements Planning [VIDEO]

MRP Nedir? Material Requirements Planning [VIDEO]
MRP Nedir Neden Kullanılmalıdır 2
+ - 0

Merhaba MRP Nedir? Neden Kullanılmalıdır? yazım ile Yönetimsel Sistemler yazılarıma devam ediyorum.. MRP bir işletme için en önemli sistemlerden birisidir. Belki de en önemlisi… MRP ‘nin açılımı “Malzeme İhtiyaç Planlaması” ‘dır. MRP, üretim süreçlerini yönetmek için kullanılan bir üretim planlama, zamanlama ve envanter kontrol sistemidir. Çoğu MRP sistemi yazılım tabanlıdır, ancak MRP‘yi elle de yapmak mümkündür. Şimdi MRP Nedir? Neden Kullanılır? ona bakalım…

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

MRP Nedir? Neden Kullanılmalıdır?

 

MRP (MPR 1) = Material Requirements Planning = Malzeme İhtiyaç Planlaması

 

mrp nedir ne işe yarar

Bir MRP sistemi üç amacı aynı anda bulmayı amaçlamaktadır:

  1. Malzemeleri, satın alma faaliyetlerini, üretimi ve teslimat programlarını planlayarak üretimin maksimum verimliliğe ulaşmasını sağlamak için etkili bir satın alma akışı sağlayabilmek.
  2. Mağazalarda, mümkün olan minimum düzeyde stoğu koruyarak envanter yatırımını en aza indirmek.
  3. Müşterinin tüm hizmetlerini düzenleyip geliştirmek

bir MRP Sistemi bu sorunlarla baş etmek için bir araçtır. Birkaç sorunun yanıtlarını sunar

  1. Hangi öğeler gerekiyor?
  2. Kaç taneye gerek var?
  3. Ne zaman zorlanıyorlar? …

MRP temelde;

  1. Yatırım Planlaması,
  2. Üretim Planlaması,
  3. Malzeme Zamanı ve Miktarı Belirleme
  4. Zaman Yönetimi
  5. Talebe Göre Arz Oluşturma Yetisi

Becerilerini karşılamalıdır.

mrp-nedir

Bir MRP sisteminin temel işlevleri şunlardır: Satın alma, Üretim ve teslim etme faaliyetlerini planlamaktır.

Şirketler, satın aldıkları malzemelerin çeşitlerini ve miktarlarını kontrol etmeli, hangi ürünlerin hangi miktarlarda üretileceğini planlamalı, mevcut ve gelecekteki müşteri taleplerini mümkün olan en düşük maliyetle karşılayabilmelerini sağlamalıdırlar. Bu alanlardan herhangi birinde kötü bir karar vermek şirketin para kaybetmesine neden olacaktır. Aşağıda birkaç örnek verilmiştir:

  1. Üretimde kullanılan bir stoğun yetersiz miktarda satın alınması, sipariş geç üretilmesine veya siparişin tamamlanması amacı ile daha kalitesiz muadilleri satın alınarak ile üretim devam ettirilip kaliteden ödün verilmesine sebep olabilir.
  2. Bir hammadde veya sık kullanılan bir ara mamulden aşırı derecede fazla satın alınması, şirketin aktif kaynaklarını pasif hale getirerek, acil eylemler gereken durumlarda şirketin hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Bu soruna ek olarak, fazlaca alınan stoğun doğru bir şekilde saklanabilmesi için tamamen gereksiz ek maliyetler doğurabilir.
  3. Siparişin üretimine yanlış zamana başlamak en kötü senaryo da siparişin teslim süreninin aşılmasına neden olabilir. İyi senaryoda ise üretim erken biter ve üretilen ürünün, teslim tarihine kadar sağlam ve temiz bir şekilde saklanması için ek maliyetler doğurabilir.

MRP, ERP sistemlerindeki en önemli bileşenlerden birisidir. Stok, Üretim, Satın Alma, Kalite Kontrol ve Müşteri İlişkileri ile direk bağlantısı vardır.

 

MRP Nedir?  – Bu konuyu küçük bir senaryo üzerinden örneklendirerek bitirelim.

Senaryomuz:

Bir ara mamül üreten bir fabrika düşünün. Soğutucuların içindeki bakır levhaları üreten bir fabrika olsun. Yani hem tedarik eden hem de tedarik edilen bir firmadayız. Hammadde ve katkı malzemeler alarak bir ürün üretiyorsunuz. Başka işletmelerde ürettiğiniz ürünü alıp başka bir üründe kullanıyor. Bir sipariş aldınız. Bu siparişe teslim tarihi (termin) ve fiyat verilmesi gerekiyor. Nasıl verilecek?

  1. Ürün için ham madde ve katkı malzemelerin stok miktarları yeterli mi?
  2. Hangi stoktan ne kadar miktarda lazım?
  3. Bu malzemeleri hangi tedarikçilerden alabilirsin?
  4. Kaç paraya alabilirsin?
  5. Bu malzemeler eline ne zaman ulaşacak?
  6. Elinde başka siparişler var mı?
  7. Elindeki siparişler, alacağın bu siparişi etkileyecek mi?
  8. Yeterli personelin ve makinan var mı?
  9. Personellerinin ve makinaların durumları nedir.?

Ve benzeri soruların cevabını hızlıca bulmalıyız ki teslim tarihini ve fiyatını verebilelim. Personel maaşlarından, mesailerinden, makinaların bakım/arıza durumlarına, ham madde ve yan malzemelerin fiyatlarından, doğalgaz ve elektrik gibi giderlere kadar bir çok kalem fiyatı etkileyecektir.

Ancak bu durumda en erken termini ve en ucuz fiyatı verebilirsin.

MRP sisteminin amacı tüm malzemelerin her zaman tam olmasını sağlamaktır. Ne çok fazla olacak ne çok az olacak. Malzemeler belirli bir seviyeye düştüğünde otomatik satınalma talebi açacak yada uyarı verecek. Ne lazımsa o alınacak.

  1. Stoklar düzgün olarak takip edilecek ve endişe kalmayacak
  2. Üretim sekteye uğramadan devam edecek.
  3. Gereksiz satın alma olmayacak. Her şey kararında alınacak.
  4. Acele iş yapılmayacak, kalite her zamanki gibi devam edebilecek.
  5. Müşteriye en erken tarih ve en ucuz fiyat verilecek.

 


MRP Nedir? Neden Kullanılmalıdır? yazımız bu kadar dostlar.

Diğer Programlama hakkındaki derslerim için tıklayınız.  Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yazı: 31.01.2022’de güncellenmiştir.

Sağlıcakla ve takipte kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)