Merhaba bu yazımda 2. Sanayi Devrimi – Endüstri 2.0 Nedir? konusuna bakacağız. Endüstri 1.0 yazısı ile yeni bir kategoriye yani yazı serisine başladığımı söylemiştim. Aslında bu ve devamı gelecek yazılar, udemy kursum için hazırladığım metinlerdir. Kursu hazır ederken bu yazıları da siteme eklemek istedim.
Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
2. Sanayi Devrimi – Endüstri 2.0
2. Sanayi Devrimi – Endüstri 2.0
İmalattaki bir sonraki faz, İkinci Sanayi Devrimi (Endüstri 2.0) olarak bilinen 1871 ve 1914 arasındaki dönemdir. İnsanların ve fikirlerin daha hızlı transferine izin veren geniş demiryolu ve telgraf ağlarının bir sonucu olarak elektriğin tanıtılması ve fabrikaların modern üretim hatları geliştirmesini sağladı.
Bu devrime ana katkı, elektrik enerjisiyle çalışan makinelerin geliştirilmesiydi. Elektrik enerjisi zaten birincil güç kaynağı olarak kullanılıyordu. Elektrikli makinelerin çalıştırılması ve bakımı, nispeten verimsiz ve kaynaklara aç olan su ve buhar bazlı makinelerin aksine hem maliyet hem de çaba açısından daha verimliydi. İlk montaj hattı da bu dönemde inşa edildi ve seri üretim sürecini daha da kolaylaştırdı. Montaj hattı kullanarak malların seri üretimi standart bir uygulama haline geldi.
Kısaca Endüstri 2.0, 19. yüzyılda elektrik ve montaj hattı üretiminin keşfiyle başlamış oldu. Üretkenliğin arttığı büyük bir ekonomik büyüme dönemiydi, ancak aynı zamanda Endüstri 2.0’ın en kötü yanı, birçok fabrika işçisinin yerini makineler aldığından işsizliğin artmasıydı.
İlk montaj hattının patenti 1901 yılında Oldsmobile otomobil üreticisi Ransom E. Olds tarafından alındı. Yöntemi, şirketinin günde 20 birim üretmesine izin verdi ve bu da sonunda üretimini bir yılda yüzde 500 artırdı. Sonuç olarak, Oldsmobile daha fazla araç üretiyor ve aynı zamanda fiyatların ciddi şekilde düşmesini sağlıyordu.
Olds tarafından kullanılan yöntem, kendi sistemini yaratan Henry Ford’a da model oldu. Ford, artık otomotiv seri üretiminin yanı sıra montaj hattının gerçek babası olarak kabul ediliyor.
Henry Ford (1863-1947), kendi seri üretim fikrini Chicago’daki bir mezbahadan aldı. Domuzlar taşıma bantlarına asıldı ve her kasap, hayvanı kesme görevinin yalnızca bir kısmını gerçekleştirdi. Henry Ford, bu ilkeleri otomobil üretimine taşıdı ve bu süreçte büyük ölçüde değiştirdi. Buna da daha sonra Fordizm adı verildi.
Önceleri bir istasyon bütün bir otomobili monte ederken, şimdi araçlar konveyör bant üzerinde kısmi basamaklarda üretildi – önemli ölçüde daha hızlı ve daha düşük maliyet ile büyük başarı elde edildi.
Bu çağ ayrıca, Endüstri 1.0’da tanıtılan endüstri kültürünün, üretim tesislerinin verimliliğini artırmak için yönetim programına evrimini de gördü.
İş bölümü, tam zamanında üretim ve yalın üretim ilkeleri gibi çeşitli üretim yönetimi teknikleri, kaliteyi ve çıktıyı iyileştiren temel süreçleri rafine etti. Amerikalı makine mühendisi Fredrick Taylor, işçiyi, işyeri tekniklerini ve kaynakların optimal dağılımını optimize etme yaklaşımını tanıttı.
2. Sanayi Devrimi – Endüstri 2.0 Nedir? yazımda bu kadardı. Diğer yazılarda görüşmek üzere….
Discord’a katılmayı unutmayın. Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…