İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. SQL

SQL Create Table – Tablo Oluşturma – Kodsuz

SQL Create Table – Tablo Oluşturma – Kodsuz
+ - 0

SQL Create Table – Tablo Oluşturma , yazımız ile sql eğitim setimize devam ediyoruz. Bu yazımızda sql tablo oluşturmayı göreceğiz. Bu derste kodsuz nasıl tablo açılır bunları göreceğiz.  Gelin SQL Create Table – Tablo Oluşturma işlemini görelim.

SQL Create Table – Tablo Oluşturma

Management Studio’yu açıyoruz. Databases klasörüne girip yeni oluşturduğumuz veritabanına çift tıklıyoruz. Buradan da Tables klasörü üzerinde sağ tık yapıp Table…  diyoruz.

sql create table

Sonrasında karşımıza tablo oluşturma ekranı gelecektir.

sql create table 2

Column Name kolon adı yazacağımız kısımdır.

Data Type,  kolonon veri tipini belirtir. Ondalık sayı tutacak isek (örneğin para) Float seçeriz.

  1. Nvarchar(50) = Metin alanıdır. Parantez içerisinde yazan sayı ise bu alanın maksimim kaç karakter alacağını belirtir. Şuan max 50 karakter alır.
  2. Int = Sayı alanıdır. Buraya sadece sayısal değerler yazabilirsiniz.
  3. Float, Decimal, Real = Ondalıklı sayı alanıdır. Buraya sadece ondaklıklı sayılar değerler yazabilirsiniz. (Örneğin para)
  4. DateTime = Tarih ve saat alaınıdır. Burada sadece tarih ve saat yazabilirsiniz. Saat göndermezseniz saat kısmı 00:00:00 olarak gider.
  5. Bit = Boolean yani mantıksal alandır. Buraya sadece 0 ve 1 yazabilirsiniz. Sıfır false , Bir true demektir.
  6. Money = Parasal alandır. Burada sadece parasal verileri yazmalısınız. Float ile aynı özellikleri vardır.

İlk aşamada yukarıda verdiğim veri tiplerini kullanacağız. Daha farklı veri tipleri kullanmamız gerektiğinde ilgili dersin içerisinde açıklaması ile veririm.

Allow Null, bu kısım işaretli ise o kolondaki veriler boş yani NULL olabilir demektir. İşaretli değilse bu alanlar asla boş olamaz. Kayıt esnasında boş değer gönderilirse hata alırsınız.

 

Kolonları Oluşturma

Ekleyeceğimiz ilk kolon ID kolonu olmalıdır. Ben ID yerine RECno yani kayıtno yazarım. Bu sizin tercihinize kalmış bir durumdur. Ancak bu ikisinden birini kullanmanız daha iyidir.

Kolon adlarında bir belirleyici kullanmanız kompleks sorgularda işinize çok yarayacaktır. Mesela tek sorgu içerisinde 5 farklı tablodan veri çekmeniz gerektiğinde Her tabloda ID kolonun adı aynı  olması sizi büyük bir karışıklığa sokacaktır.

sql create table 3

RECno kolonunu oluşturduktan sonra, RECno kolonunu Primary Key olarak ayarlıyoruz.  Primary key olarak ayarladığımız kolon otomatik olarak Boş Olamaz şeklinde düzenleniyor. Yani primary key kolonu asla boş olamaz.

Primary Key‘de bir tabloda bir alanı yani bir sütunu eşsiz bir değer yapmaya yarar. Tek farkı her tabloda sadece bir tane Primary Key özelliğine sahip sütun bulunmasıdır.

Primary key olan stunumuz asla boş olamayacağından, her kayıt ekleme işleminde bu alana bir değer göndermemiz gerekiyor ve bu değerler UNIQE yani BENZERSİZ olmak zorundadır. Primary key stununda aynı değer iki kere yazılamaz. Bu durum için bu kolonumuzu bir de IDENTITY olarak ayarlayacağız. Bu işlemi yaptığımızda bu kolondaki sayılar otomatik olarak artacaktır.

Tablo oluşturma ekranında Column Properties alanına geliyoruz ve buradaki Identity Specification özelliğini buluyoruz. Bu özelliğe çift tıklattığımızda alt özellikleri açılacaktır. Alt özelliklerden de (Is Identity) yazan alt özelliğe çift tıklatıyoruz ve aktif ediyoruz.

sql idenditity

(Is İdentity) kısmını aktif ettiğimizde Increment ve seed kısımları da aktif oluyor. Artık bu kolonumuz Bir’den başlayarak birer birer otomatik artacaktır ve bu alana müdahele edilemeyecektir. Yani bir ekleme yada güncelleme işleminde yanlışlıkla da olsa değiştiremezsiniz.

Tabloyu Oluşturma

Şimdi tablomuza kolonlarımızı ekleyelim.

sql create table

Gördüğünüz gibi ben kolonlarımı ekledim. TC ve Telefon max 11 karakter olacağından dolayı bu alanlar için 11 karakterlik bir yer ayırdık. Doğum tarihi içinde datetime seçtik.

Son olarak CTRL+S yada üst menüden kaydet butonuna tıklayarak tablomuza bir isim verelim.

yeni tablo oluşturma

Ok dediğimizde tablomuz oluşacaktır.

 

Şimdiiii! Az önce ne demiştim. Kolon isimlerine bir belirleyici koymamız gerek demiştim değil mi? Bu belirleyiciler bu kolonun hangi tabloya ait olduğunu anlamamızı sağlayacaktır. Tablomuz personel tanımları olduğundan dolayı, tüm kolonların başına per_ eki getirdim. Bu genelde tablo isminin ilk 3 harfi olur. Personeller hakkında birden fazla tablonuz var ise ona göre farklı belirleyiciler kullanmanız faydalı olacaktır. Ben genelde 3 karakter kullanırım. Ancak tablo sayınız çok fazla olacak ise dört karakter gerekiyorsa beş karakter de kullanabilirsiniz. Bu ileride içinden çıkılmaz bir hale düşmenizi engelleyecektir.


SQL Create Table – Tablo Oluşturma , yazımızda bu kadar dostlar. Kod ile oluşturmayı daha ders daha fazla uzamaması için bir sonraki dersimde vermeyi uygun gördüm.

Diğer derslerimizde görüşmek üzere.

Microsoft SQL Server & T-SQL Eğitim Seti ders listesi için tıklayınız.

Kod ile tablo nasıl oluşturulur dersim için tıklayabilirsiniz.

Sağlıcakla ve Takipte Kalın. ?

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)