İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Ağ Sistemleri ve Yönetimi

Ağ Topolojileri – BUS RING ve Dahası – Ağ Yönetimi #2

Ağ Topolojileri – BUS RING ve Dahası – Ağ Yönetimi #2
+ - 0

Herkese merhaba, Ağ Topolojileri – BUS RING ve Dahası – Ağ Yönetimi #2 yazım ile ağ sistemleri ve yönetimi derslerime devam ediyorum. Bu dersimizde  Kısaca Ağ Topolojilerine göz atacağız. Ağ Topolojileri de ağların yerleşim şekillerine göre sınıflandırıldıkları bir türdür.  Eğer ağ çeşitlerinden bahsedeceksek bu ağ çeşitlerinden de bahsetmemek olmaz. Gelin topolojilere göre ağlar’ın ne olduklarını bakalım.

 

Ağ Topolojileri – BUS RING ve Dahası – Ağ Yönetimi #2

Ortak Yol Topolojisi (BUS) :

Bu çeşide otobüs anlamına gelen BUS adı verilmiştir. BUS denmesinin sebebi ise bir hata bağlı olan bilgisayarların görüntüsünün yol ve duraklar şeklinde görünmesidir. Bilgisayarların bağlı olduğu kablo tek hattır. Hattın İki ucu da sonlandırılar ile sonlandırılmıştır.  Bu ağ çeşidi artık kullanılmamakla birlikte CAT kablolar değil Koaksiyel yani anten kablosu dediğimiz kablolar ve BNC Konnektörler ile kurulmaktadır. Günümüzde BNC adaptöre sahip Ethernet kartı üretilmediği için bu ağın kurulması pek mümkün olmamaktadır. Omurga hatta bir sorun olursa ağ çöker.

Ağ Topolojileri – BUS RING ve Dahası

 

Halka Topolojisi (RING):

Bu çeşide halka adı verilen RING adı verilmiştir. Bu ismi almasının sebebi ise görüntüsünün çalışma şeklinin halka yapısında olmasından dolayıdır. BUS topolojisinde bilgisayarlar tek hat üzerinde yer almakla beraber hattın başlangıcı ve bitişi sonlandırılmıştır. Halkada ise sonlandırma olmadan ana hattın iki ucu birleştirilecek halka alır. İlk olarak IBM şirketi tarafından kullanılmıştır. Burada bir bilgisayar arızalanırsa tüm ağ çöker.

Ağ Topolojileri – BUS RING ve Dahası

 

Örgü Topolojisi (Mesh):

Bu ağ çeşidinde adı gibi tüm bilgisayarlar birbirleri birden fazla bağlantı kurmaktadır. Bilgisayardan sinyal tüm bağlara gider veya yönlendiriciler ile yönlendirilirler. Bu kadar fazla bağ içermesinin sebebi bağlardan bazılarının zarar görmesi halinde tüm ağın çökmesini engellemektir. Ancak diğer topolojilere göre kurulumu çok daha maliyetlidir çünkü çok fazla kablo kullanımı gerekmektedir. İki türlü Örgü Toplojisi vardır. Biri tam bağlı diğeri ile kısmen bağlı örgü topolojileridir. Kısmen bağlı topolojilerde tüm cihazlar birbirlerine aynı sayıda bağ ile balı değillerdir. Bir bakıma BUS ve RING topolojilerin iç içe geçmiş halleri gibidir diyebiliriz.

Örgü Topolojisi (Mesh)

 

Örgü Topolojisi (Mesh)

 

Yıldız Topolojisi (Star):

En en en popüler ağ topolojisidir. Burada cihazlar birbirlerine direk bağlı değillerdir. Tüm cihazlar Hub veya Switch gibi dağıtıcı cihazlarına bağlıdırlar. Tüm sinyaller bu anahtarlar üzerinden geçerek diğer bilgisayarlara ulaşırlar. Bir bilgisayarın bozulması ağı en ufak etkilemez. Günümüzde artık Hub cihazları üretilmemekte ve tercih edilmemektedir. 5, 8, 10, 12, 24, 48 portlu olarak switchler üretilmektedir ve ağın büyüklüğüne göre switch tercih edilir. Burada görüntüsel olarak yıldız olma şartı yoktur. Temel olarak tüm cihazların merkezi bir dağıtıcıya bağlanması koşulu vardır.

Yıldız Topolojisi (Star)

 

Ağaç Topolojisi (Tree):

Birden fazla BUS topolojisi düşünün. Biri ana omurga olma görevini üstlensin ve diğer BUS’larda ana omurgaya dikey olarak bağlansınlar. Omurga BUS ağacın gövdesi iken yan BUS’lar ağacın dalları gibidir.  Ağaç topolojisi diyebilmemiz için en az 3 seviye barındırmalıdır. Yani 3 BUS’un birleşimi olmalıdır.

Ağaç Topolojisi, tüm ağ topolojilerini içerebilir. Ana omurga dediğimiz hat CAT veya Fiberoptik kablo olabilir. Bu açıdan bakıldığında Ağaç Topolojileri, çevredeki tüm ağların kendisine bağlandığı bir topolojidir diyebilir. Örnek vermek vermek gerekirse evlerimizin içerisinde kadar gelen internet kabloları ile internete bağlanabiliyoruz. Yani biz aslında bir Ağaç Topolojisinin bir yaprağı gibiyiz.

Ağaç Topolojisi (Tree)

Bunların dışında Düz Hat (Line), Genişletilmiş Yıldız (Extended Star) ve Hiyerarşi (Hierarchical) Topolojilerini görebilirsiniz. Bunların yukardakilerle aşırı benzer olmasından dolayı anlatılmasına gerek görülmemiştir. Zaten adlarından kendilerini belli ediyorlar.


Bu yazıda bu kadar arkadaşlar. Bilgisayar üzerinde aldığım ilk eğitim olan Ağ Sistemleri ve Yönetimi (Lise) konusunda artık biraz göz atmak istiyorum. Böylece bilgilerimi tazelemiş olacağım. Hemde bana da yazacak yeni yazılar çıkmış oldu :)

Ağ Sistemleri kategorisindeki diğer yazılarım için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Github Profilim için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Ayrıca bu yazının PDF’ine buraya ve ya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın :)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)