İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Ağ Sistemleri ve Yönetimi

Network Cihazları – Ağ Yönetimi #4

Network Cihazları – Ağ Yönetimi #4
Network Cihazları - Ağ Yönetimi #4
+ - 0

Selamlar Herkese, Network Cihazları – Ağ Yönetimi #4 yazım ile network konusuna devam ediyoruz. Tüm çevreler birimlerin bir araya gelmesi ile oluşan en büyük ağ yani internetin her yerden kullanılabilmesi için Anahtar (Switch),Yönlendirici (Router) gibi cihazların yardımı gerekmektedir. Ağ yöntemi de ağın yani ağı oluşturan tüm altyapı, cihaz ve yazılımların sorunsuz çalışmasını sağlama çalışmasıdır.

Bir nükleer santraldaki tüm çevresel cihazlardan toplanan verilerin bir ekrana doğru ve anlık olarak yansıtılabilmesi olsun, bir uçak kabinindeki tüm değerlerin panellere yansıtılması olsun ağ yönetiminin görevidir. Eğer bu veri aktarımlarında en ufak bir sorun bile gözden kaçarsa büyük bir soruna neden olabilir ve insanların yaşamlarına mal olabilir.

İnternetin atası olarak görülen ARPANET 27 Ekim 1980 yılında yaşadığı çökme nedeni ile 4 saat devre dışı kalmış ve ağ sisteminde ilk çökme olarak anılmıştır. O yıllardaki kullanıcı sayısının azlığı nedeni ile herhangi bir soruna sebep olmamıştır. Ancak günümüzde internet sisteminin tamamen çökmesi hayal bile edilemeyecek sorunlara neden olabilir. Yakın geçmişe bakıldığında Google, Youtube gibi popüler sistemlerin geçici olarak servis dışı kalması büyük tartışmalar sebep olabiliyor. Bu durum özellikle Google şirketi için devasa maddi kayıplar anlamına gelmektedir.

Bu durum göz önüne alındığında Ağ Yönetimi’nin öneminin hayati değerler taşıdığını söyleyebiliriz.

 

Network Cihazları – Ağ Yönetimi #4

Ağ sisteminin içerisinde birçok cihaz vardır. Bazı cihazlar sağlayıcı, bazı cihazlar tüketici ve bazı cihazlarda yardımcı cihazlardır. Örneğin bir modem sağlayıcı iken bir access point (AP) yardımcı cihazdır diyebiliriz. Tüketici ise tabi ki, bilgisayar ve diğer mobil (Tablet, Telefon vb. ) cihazlardır.

Bilgisayarlardan başlayalım. Bilgisayarlar kendi aralarında çeşitlenmektedir.

Network Cihazları – Bilgisayarlar ve Çeşitleri

Kuantum Bilgisayarlar: Günümüzde üzerine çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bilindik transistör temelli bilgisayar yapısından temel farkı veriyi ele alma biçimleridir. Günümüzde bildiğimiz işlemci içeren istisnasız tüm cihazlar transistör temellidir. Transistör temelli bütün işlemciler de veriyi 0 ve 1 olarak yani elektriğin varlığı ve yokluğu şeklinde işler.

Kuantum bilgisayarlar ise transistörlü kuzenlerinin aksine verileri kuantum bitleri (kübit) ile işler ve depolar. Kübitler aynı anda iki durumu da tutabilirler. Bu durumu hem ölü hem canlı olan Schrödinger’in kedisi gibi düşünebiliriz. Google, Sycamore adı verilen kuantum bilgisayarının, normal bilgisayarların 10.000 yılda çözebileceği bir problemi 3 dakika gibi sürede çözebildiğini iddia etmektedir.

Günümüzde kuantum bilgisayarları kullanımda olmasa da gelecekte daha sık karşılaşmaya başlayacağız.

Network Cihazları - kuantum pc

 

Süper Bilgisayarlar: Günümüzde en pahalı ve en güçlü bilgisayarlardır. Özel kurumlar ve büyük şirketler tarafından kullanılırlar. Bu bilgisayarlar genel olarak iki temel görevi vardır. Birincisi çok büyük miktarda işlem gerektiren durumlardır. Örneğin, gerçekçi bir uzay simülasyonunda çıkabilecek sorunların ve sonuçlarının hesaplanması gibi bir işlemin altından normal bilgisayarlar kalkamazlar. İkinci durum ise aynı anda çok fazla kişiye hizmet verilmesi gereken durumlardır. Örneğin google’ın kullanıcıların youtube ‘u sorunsuz ve hızlı bir şekilde kullanabilmesini sağlayan sistemde süper bilgisayarlar yer almaktadır.

Network Cihazları - Ağ Yönetimi #4

Kişisel bilgisayarlar: Evde ofiste kullanılan standart bilgisayarlardır.

pc

Taşınabilir bilgisayarlar: Günümüzde akıllı cep telefonları bile bilgisayar sayılabileceğini düşünürsek cep telefonları, tabletler, tablet bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar bu gruba girer.

laptop

 

Ethernet (Ağ) Kartları

Ethernet kartı olarak da bilinir. Kablolu ve kablosuz türleri vardır. Bilgisayarlarda genellikle RJ-45 uyumlu kartlar yer alır. Ancak son gerek estetik gerek incelik amaçlı olsun zamanlarda çıkan laptoplarda RJ-45 portu uyumlu Ethernet kartları olmuyor.

Kablolu Ethernet kartlarının koaksiyel kablo uyumluları artık üretilmiyor. UTP + RJ-45 jack uyumlu olanlar en sık kullanılanları olmasına karşın fiber optik uyumlu Ethernet kartlarının da üretimi giderek artmaktadır.

Ağ kartlarının en belirgin özellikleri onlara verilen benzersiz MAC adresleridir.

Bağlantı türleri,  Kablolu için koaksiyel, utp ve fiberoptik, kablosuz için Wi-Fi, Uydu Net, GSM olarak söyleyebiliriz.

ethernet kartı kablosuz ethernet kartı

 

Repeater (Tekrarlayıcı), Bridge (Köprü), Switche (Anahtar) Network Cihazları

Tekrarlayıcı cihazlar, kendilerine gelen sinyalleri güçlendirerek iletimine devam edilmesini sağlayan cihazlardır. En temel türleri ise kablolu sistemlerde Switch’ler, kablosuz sistemlerde ise Access Point’lerdir (AP). Günümüzde üretilen özellikle AP’ler kendi özel arayüzlerine sahiptirler ve bu sayede güvenlik açıklıkları olmadan tekrarlarma ve köprüleme yapabilmektedirler.

Çift Ethernet kartı olan bilgisayarlar bile gerektiği durumlarda tekrarlayıcı olarak kullanılabilmektedir.

Direk tekrarlayıcı olarak anılan cihazlar (Repeater, Hub ve Switch(eski ve düşük modeller)) birinci katmanda çalıştıkları için güvenlik açıkları vardır. Günümüzde artık programlanabilir switchler’in üretilmesi ile bu güvenlik açıkları giderilebilmektedir.

Güvenliğin önemli olduğu yerlerde programlanabilir switchler kullanılarak mac adresli iletimler yapılabilir. Farklı ip bloklarına sahip ağların birbirleri ile haberleşmesi sağlanabilir. Sadece izin verilen IP’lerin ağa erişmesine izin verilebilir.

access point Network Cihazları - Ağ Yönetimi #4a

 

Router (Yönlendiriciler) Cihazlar

Yönlendiriciler TCP/IP Modelinin üçüncü katmanında çalışan cihazlardır. Yönlendiricilerin temel görevi, kendisine gelen veri paketlerinin küresel internete bağlı olan diğer bilgisayarlara iletilmesini sağlamaktır.

İnternet, düşündüğünüzde milyarlarca cihazın yer aldığı dünya çapında bir ağdır. Böylesine büyük bir ağda örneğin, bilgisayarımızdan youtube’a girebilmemiz için kat tane yönlendiriciden geçmemiz gerekebileceğini hayal etmeye çalışın. Yönlendiriciler olmadan internet var olamaz diyebiliriz.

Her an ağa katılan yeni cihazlar oldukça yeni bağlantı yolları gerekir. Her an ağdan çıkan cihazlar içinde açılan yolların kapatılması gerekir. İşte bu bilgilerin hepsi çeşitli algoritmalar ile üretilen ve routerlar arasında paylaşılan Yönlendirme Tablolarında yazmaktadır.

Yönlendiriciler, içlerindeki Yönlendirme Tabloları ile kendisine gelen paketi hedefe gönderecek en hızlı ve en verimli yolu seçecek algoritmalara da sahiptirler.

İnterneti bir şehir olarak düşünürsek routerlar bu şehirdeki otobüs duraklarıdır diyebiliriz. İnterneti bir beyin olarak düşünürsek, routerlar nöronlardır diyebiliriz.

 


Network Cihazları – Ağ Yönetimi #4 yazımda bu kadar arkadaşlar. Diğer yazılımızda görüşmek üzere…

Ağ Sistemleri kategorisindeki diğer yazılarım için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Github Profilim için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Ayrıca bu yazının PDF’ine buraya ve ya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın :)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)