Merhabalar, Ağ Yönetim Araçları – Ağ Takip Yöntemleri yazım ile ağ sistemleri ve yönetimleri yazılarımıza devam ediyorum. Bir ağ yöneticisinin hangi araçları kullandığını ve ağ izlemek için kullandığı yöntemlerin ne olduğuna bakacağız.
Ağ Yönetim Araçları – Ağ Takip Yöntemleri
Ağ yönetim sisteminde en temel amaç, ağın ne kadar büyük olduğu önemli olmaksızın, gereken kontrolleri ve takipleri yaparak ağın en sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamaktır. Ağı oluşturan bileşenlerden bir veya daha fazlasının doğu çalışmaması, tüm ağ için sorun yaratabilmekle beraber işlevselliği düşürebilmektedir. Ağ yöneticileri bazı yöntemler ve araçlar kullanarak ağı sürekli olarak takip ederler. Aşağıda bir ağ yöneticisinin temel görevleri olarak söyleyebileceğimiz işlemleri görebilirsiniz.
1 – Ağ kartının arızasını belirlemek: Ağ kartında bir sorun çıkması, eğer bir ağ cihazında ise o cihazın ağ bağlantısının tamamen kesilmesi ya da iletim kapasitesinin azalması eğer yönlendiricide ise o ara yüze bağlı ağa gerekli yönlendirmelerin yapılamaması anlamına gelebilir.
Sunucu bilgisayar ya da yönlendiricilerde ortaya çıkabilen bu sorunlar ağın aksamasına ve gerekli hizmetlerin verilememesine sebep olmaktadır. Ağ yöneticileri belirli yazılımlarla ağı, ağ kartına iletilen paketleri kontrol ederek izlerler. Ağ paketlerinde sorunlar çıkmaya başlaması, iletilmesi gereken süreden daha geç iletilmesi, ağ kartının arızalanmasının yakın zamanda olabileceğinin sinyali olarak yorumlanabilmektedir
2 – Sistemi İzlemek: Ağ yöneticisi, sisteme bağlı olarak çalışan bütün cihazların etkinliklerini periyodik olarak izlemektedir. Kullanıcıların bilgisi dışında kapalı olmaması gereken durumlarda kapanmaya başlamış cihazlara karşı acil önlem almak, cihazın tekrar faaliyete girmesini ve faal kalmasını sağlamak ya da arızalanmış ise tamir ve bakımının yapılması ya da yenisi ile değiştirilmesi gibi işlemler gerçekleştirilmelidir.
3 – Kaynak Dağılımı için Ağ Trafiğini İzlemek: Sunuculardaki ortak paylaşım alanları gibi kaynakları ortak kullanan ağlarda, kullanabilmesi gereken kaynakları kullanabilmek için yeterli kaynağa sahip olmak istemektedirler. Bir ağda veya ağlar arasındaki veri trafiğin aşırı derecede artması, ağın kapasitesinin çok üzerine çıkılması durumunda, tıkanıklığa (congestion) yol açabilir ve iletilmesi gereken veri paketlerinde kayıplar oluşmaktadır.
Bir yönlendiriciye kapasitesi yani işlemci gücünü aşan sayıda çok fazla paket gelebilir. Bu durumda bu paketlerin bir kısmı yönlendirici hafızasında işlenmek üzere saklanmaktadır. Hafıza da dolduktan sonra gelen bütün veri paketlerin alınamayacağı için bu veri paketleri kaybolmaktadır. Kaybolan paketlerin göndericiden yeniden gönderilmesi gerektiğinden bu da negatif sonuçlar doğurmaktadır.
Yönlendirme tablolarındaki hızlı değişiklikleri belirlemek: Yönlendiriciler, belirli algoritmalar kullanarak veri paketlerinin yönlendirileceği en uygun yolları hesaplarlar. Hesaplanan bu bilgileri de yönlendirme tablolarında tutmaktadırlar. Aynı zaman da bu yönlendirme tabloların sürekli olarak güncellendiği ve ağın yaşayan bir sisteme benzetilebildiğini söyleyebiliriz.
Yönlendirme tablolarında yaşanan çok hızlı ve seri değişimler, bir ağ ortamının veya birçok cihazın kısa sürede devre dışı kalması sonucunda gerçekleşebilmektedir. Ağ yöneticisi, yönlendirme tablolarında yaşanan bu ani değişiklikleri izleyerek, arızalı ortamların onarımı ile ilgili işlemleri yapmaktadır
4 – İstatistiklerin İzlenmesi: Veri paketlerinin ağ ortamında ilerleyişi sırasında toplanarak elde edilen istatistikler yöneticiler için çok önemli değerlerdir. Bu istatistikler servislerin kullanım oran ve imkânlarını, hatların çıkış gücü, paket ulaşımındaki süreler, varış bilgileri, paketin hasarlı mı yoksa sağlam bir şekilde iletilip iletilmediği vb. değerlerdir. Bu verileri kullanarak ağ yöneticisi, ağ ve ağın performansı hakkında kesin bilgilere sahip olmaktadır. Normal seyrin dışındaki ani değişiklikler ve ya zamanla yükselmeye veya düşmeye başlayan grafiklerdeki değişimler gelecekte yaşanabilecek sorunların habercileri olabilmektedir.
5 – Ağa izinsiz girişleri tespit etmek: Ağ ortamında izinsiz olarak yapılan girişler hem ağa hem de ağ içerisinde bulunan bütün cihazlara saldırı niteliğindedir. Ağ yöneticileri, bu tür kötücül ve zararlı durumlarda gerekli önlemleri almalıdır. Ağlara yapılan saldırıların büyük çoğunluğu da ağı dinleyerek verileri okumaya çalışmak ve kullanmak amacı gütmektedir.
Ağ Yönetim Araçları – Ağ Takip Yöntemleri yazımda bu kadar arkadaşlar. Diğer yazılımızda görüşmek üzere…
Ağ Sistemleri kategorisindeki diğer yazılarım için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Github Profilim için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Ayrıca bu yazının PDF’ine buraya ve ya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Discord’a katılmayı unutmayın.
Sağlıcakla kalın :)
I read your post. It is very informative and helpful to me. I admire the message valuable information you provided in your article.
Hello,
Thank you for kind comment. I’m happy for this article are helpful.