İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Ağ Sistemleri ve Yönetimi

Ağ Yönetim Çeşitleri – ISO Yönetim Modeli

ISO Nedir?: ISO 1946’da bütün teknik ve teknik dışı dallardaki gerekli standartların belirlenmesi noktasında gerekli çalışmaları yürütmek amacı ile Cenevre’de kurulmuş olan uluslararası bir teşkilattır.

Ağ Yönetim Çeşitleri – ISO Yönetim Modeli
Ağ Yönetim Çeşitleri - ISO Yönetim Modeli
+ - 0

Merhaba herkese, bu yazıda Ağ Yönetim Çeşitleri – ISO Yönetim Modeli konusundan bahsedeceğim. ISO (International Organization for Standardization) yani Uluslararası Standartlar Teşkilatı tarafından oluşturulan ağ yönetim modelinden bahsedeceğiz. ISO, bu modeli hazırlarken 5 kategori ile sınıflandırmıştır.

ISO Nedir?: ISO 1946’da bütün teknik ve teknik dışı dallardaki gerekli standartların belirlenmesi noktasında gerekli çalışmaları yürütmek amacı ile Cenevre’de kurulmuş olan uluslararası bir teşkilattır.

Ağ Yönetim Çeşitleri – ISO Yönetim Modeli

Ağ yöneticisi, yönetim tipine göre kendisine gerekli olan ağ yönetim aracı ile ağ hakkında tüm bilgileri toplamaktadır.  Herhangi problem çıkması gibi durumlarda önceki yazımızda bahsedilen araca göre gerekli önlemi almakta ve ağın olabildiğince sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.  ISO tarafından belirlenen bu beş kategori aşağıdaki gibidir.

  1. Hesaplama Yönetimi
  2. Yapılandırma Yönetimi
  3. Performans Yönetimi
  4. Güvenlik Yönetimi
  5. Hata Yönetimi

 

Hesaplama Yönetimi

Bütün ağ kaynaklarının, ağ cihazları ve kullanıcıları tarafından nasıl ne kadar kullanıldığı ile ilgili yönetimdir. Örnek vermek gerekirse bir ev kullanıcısının, internete girmek üzere bir ADSL temelli bir ağda sınırlı yani kotalı bir internet hizmetinden faydalanıyor olsun. İnternet hizmetinden faydalandıkça sınırın azalması yani kotanın dolması ve kotanın tamamen dolduktan sonra internet bağlantısının kesilmesi veya farklı ücretlendirme yapılması gibi konular bu hesaplama yönetiminin konu başlıkları arasında yer almaktadır.

 

Yapılandırma Yönetimi

Ağ yöneticisi, ağda yer alan tüm cihazların mevcut durumları ve gerekli yapılandırmaları konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Özellikle, IP adreslerini temel alarak çalışan yönlendiriciler, ağ sistemine bağlanmadan önce gerekli bütün yapılandırmalara sahip olmalıdır. Bütün bu gerekli yapılandırmalar ile yönlendiricilerin arayüzlerine bağlanan tüm alt ağların bilgisine sahip olmaktadır. Ayrıca ağın diğer tarafında yer alan yönlendiriciler ya da ağ hakkında gerekli tüm bilgilerine sahip olmaktadır. Ağ bağlantısı sağlandıktan sonra gerekli durumlarda yönetici tarafından gerekli yapılandırma değişiklikleri ile ağın sağlıklı çalışması sağlanmaktadır.

 

Performans Yönetimi

Asıl amacı, ağın etkinlik ve verimliliğin, çıkış gücü kavramlarının ele alınarak ölçülmesi, gerekli analizlerin yapılması, önemli raporların hazırlanması ve raporların detaylı kontrol edilmesine dayanmaktadır. Ölçümlerde ağda çalışan tüm bilgisayarlar arasındaki mevcut veri akışı esas alındığı halde, bazen ara cihazlar yani switchler ya da yönlendiricilerin performansı da hayati derecede önemli olmaktadır. Performans yönetiminde en önemli protokoller arasında Basit Ağ Yönetim Protokolü (SNMP–Simple Network Management Protocol) yer almaktadır.

 

Güvenlik Yönetimi

Ağa bağlantı yapan bütün kaynakların, izin verilen yazılımlarla ağa bağlantı sağlaması demektir. Dışarıdan yapılmaya çalışan yetkisiz girişler ve tüm ağa ya da ağa bağlı olan cihazlarına zarar verecek şekilde hazırlanan tüm yazılımların yasaklanması, etkisizleştirilmesi ya da pasif hale getirilmesi konusu, bu başlığın alanıdır.

 

Hata Yönetimi

Ağda yaşanan tüm hataları ve arızaları kısacası istenmeyen tüm durumların kaydedilmesi, gerekli raporların hazırlanması ve gerekli aksiyonların alınması için geliştirilmiştir. Bazı durumlarda performans yönetimi ile karıştırılmasına rağmen, hata yönetimi, anlık olarak yaşanan hata ve problem durumlarında devreye girerken, performans yönetimi uzun soluklu verilerle çalışan bir sistemdir. SNMP hata yönetimine de yardımcı olan bir protokoldür


Ağ Yönetim Çeşitleri – ISO Yönetim Modeli yazımda bu kadar arkadaşlar. Diğer yazılımızda görüşmek üzere…

Ağ Sistemleri kategorisindeki diğer yazılarım için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Github Profilim için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Ayrıca bu yazının PDF’ine buraya ve ya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Discord’a katılmayı unutmayın.

Sağlıcakla kalın :)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)