İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Wordpress

Otomatik WordPress Güncellemeleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Otomatik WordPress Güncellemeleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Otomatik-WordPress-Güncellemeleri-Nasıl-Devre-Dışı-Bırakılır
+ - 0

Merhabalar, bu yazımızda Otomatik WordPress Güncellemeleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır? konusuna bakacağız. Otomatik güncellemelerin yararları ve zararları hakkında konuşalım.

 

Otomatik WordPress Güncellemeleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Hiç durduk yere sitenizin çöktüğünü gördünüz mü? Öyleyse, WordPress otomatik güncellemesinin suçlu olduğunu görünce şaşırmış olabilirsiniz.

Bir WordPress kullanıcısı, WordPress’teki otomatik güncellemeleri devre dışı bırakarak bu sorunu önleyebilir. Bu, siteniz üzerinde daha fazla kontrol sağlayarak güncellemeleri uyumluluk açısından test etmenize ve potansiyel olarak istenmeyen özellik değişikliklerinden kaçınmanıza olanak tanır. Elbette bu, potansiyel güvenlik açıklarını kapatmak için WordPress’i en son sürüme manuel olarak güncellemeniz gerektiği anlamına da gelir.

Otomatik WordPress Güncellemelerini Neden Devre Dışı Bırakmalıyız?

Genel olarak konuşursak, WordPress’teki otomatik güncellemeler iyi bir şeydir ve çoğu kullanıcının, özellikle bir güvenlik güncellemesi için bunları etkin bırakmasını tavsiye ederim. Bununla birlikte, otomatik güncellemelerin bir kısmını veya tamamını devre dışı bırakmanın bir WordPress kullanıcısı için faydalı olabileceği bazı durumlar vardır.

WordPress otomatik güncellemelerini devre dışı bırakmanın ana nedeni, bazen bir web sitesini bozabilmeleridir.

Kaldı ki eklenti yazarları, kendi eklentilerini her eklenti ve tema kombinasyonuyla test edemezler. WordPress’in belirli bir WordPress sürümü için oluşturulmuş araçlarınız varsa veya başka eklentilere güveniyorsanız, bir WordPress güncellemesi diğerleriyle uyumluluk sorunlarına neden olabilir. Nadir durumlarda bu, tüm web sitesini çökerten veya görev açısından kritik işlevleri devre dışı bırakan bir zincirleme reaksiyona neden olabilir.

WordPress otomatik güncellemeleriyle ilgili bir başka olası sorun, istenmeyen yeni özellik değişiklikleridir. Eskiden Gutenberg olarak bilinen WordPress Blok Düzenleyici’nin lansmanını hatırlarsanız , muhtemelen onu çevreleyen tartışmaları da hatırlarsınız. Pek çok önceden bildirime rağmen, birçok kullanıcı hazırlıklı olmadıkları için iş akışlarında kesintiler yaşadı.

Bu nedenlerden dolayı, siteniz işinizin hayati bir parçasıysa, genel olarak en iyi uygulama , güncellemeleri yayındaki sitenize uygulamadan önce gözden geçirmek ve test etmektir.

 

WordPress Güncellemelerini Devre Dışı Bırakmanın Artıları ve Eksileri

İlerlemeden önce, otomatik güncellemeyi devre dışı bıraktığınızda hem avantajların hem de dezavantajların olduğunu bilmek önemlidir. En önemli hususları daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

Güncellemeleri Devre Dışı Bırakmanın Artıları

  • Web sitenizdeki değişiklikler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olursunuz.
  • Tüm eklentilerinizin ve temalarınızın yeni güncellemelerle çalıştığından emin olarak site hatalarından ve bozuk işlevselliklerden kaçınabilirsiniz.
  • Yaptığınız manuel değişikliklerin üzerine yazılan tema ve otomatik eklenti güncellemeleri hakkında endişelenmenize gerek yok.

Güncellemeleri Devre Dışı Bırakmanın Eksileri

  • Web sitenizi savunmasız bırakarak önemli güvenlik güncellemelerini kaçırabilirsiniz.
  • Özellikle güncel tutulması gereken birden çok siteniz varsa, güncellemeleri manuel olarak incelemek ve uygulamak zaman alabilir .

 

Otomatik Güncellemeler Nasıl Devre Dışı Bırakılır: Eklentisiz

Dosyalarınıza birkaç kod parçacığı ekleyerek WordPress temel dosyaları, eklentileri ve temaları için otomatik güncellemeleri kapatabilirsiniz. İşte nasıl başlayacağınız.

 

Adım 1: wp-config Dosyanıza Kod Ekleyin

WordPress çekirdeği için otomatik güncellemeleri kapatmak için, wp-config.php dosyanıza aşağıdaki kodu eklemeniz yeterlidir:

define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', false );

 

Dosyaya erişmek için bir Dosya Aktarım Protokolü (FTP) çözümü (ücretsiz FileZilla istemcisini öneririz) veya web barındırıcınızın cPanel’indeki dosya yöneticisini kullanmanız gerekir .

Otomatik WordPress Güncellemeleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır

Sitenizin dosyalarına erişiminiz olduğunda, wp-config.php dosyasını app > public konumuna giderek bulabilirsiniz . Dosyayı açın ve kod parçacığını yukarıdaki görseldeki gibi konuma yapıştırın. Artık WordPress güncellemeleri otomatik olarak yüklemeyecek. Ancak bu yalnızca WordPress çekirdek güncellemeleri için geçerlidir. Eklentiler ve temalar için güncellemeleri de devre dışı bırakmak istiyorsanız bir sonraki adıma geçin.

 

2. Adım: Filtre Kodu Ekleyerek Otomatik Güncellemeleri Devre Dışı Bırakın : Tema ve Eklenti Güncellemelerini Devre Dışı Bırakmak

Eklentilerinizin ve temalarınızın otomatik olarak güncellenmesini durdurmak için temanızın functions.php dosyasına bir kod satırı eklemeniz gerekir. Bunun için bir dosya tarayıcısına veya FTP istemcisine ihtiyacınız yok – bu dosyaya WordPress panonuza giderek ve Görünüm > Tema Düzenleyici’ye giderek erişebilirsiniz :

Temanızı seçin ve sağdaki listeden function.php dosyasını açın. Ardından, otomatik eklenti güncellemelerini devre dışı bırakmak için dosyanın en altına aşağıdaki kodu ekleyin:

add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_false' );

Tema güncellemelerini kapatmak için şu kodu kullanın:

add_filter( 'auto_update_theme', '__return_false' )

Hem temanız hem de kullandığınız herhangi bir eklenti için bunları kapatmak istiyorsanız, iki satırı da eklemeniz yeterlidir:

tema ve eklenti güncellemesi engelleme

Artık WordPress çekirdeği, temaları ve eklentileri için otomatik güncellemeleri kapattınız. Sizin için çalışan bir güncelleme çözümü oluşturmak için bunları istediğiniz herhangi bir kombinasyonda karıştırabilir ve eşleştirebilirsiniz.

 

Otomatik Güncellemeler Nasıl Devre Dışı Bırakılır: Bir Eklenti İle

WordPress esnek değilse hiçbir şey değildir. Bu nedenle, güncellemeleri devre dışı bırakmak için kod yerine bir eklenti kullanmayı tercih ederseniz, şanslısınız demektir. Tek yapmanız gereken bir güncelleme yöneticisi eklentisi kurup etkinleştirmek ve tercihlerinizi yapılandırmak.

1. Adım: Bir Güncelleme Yöneticisi Eklentisi İndirin

Güncellemeleri yönetmenize yardımcı olacak bir dizi WordPress eklentisi vardır, ancak Easy Updates Manager’ı öneririm:

Şahsen genellikle bu eklentiyi kullanıyorum.

Bu çözüm, temel dosyalar, temalar ve eklentiler dahil olmak üzere WordPress sitenizin tamamı için güncellemeleri kolayca yönetmenizi sağlar. Ayrıca, WordPress çoklu site kurulumlarıyla da çalışır .

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra aşağıdaki görselde yer alan konumdan ayarlara giderek istediğiniz ayarları yapabilirsiniz.

Ayarlarının detaylarına girmiyorum çünkü gerçekten basit bir eklenti. Ayarları gördüğünüzde hemen anlayacağınıza inanıyorum.

 


Otomatik WordPress Güncellemeleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır? yazımız da bu kadardı arkadaşlar. Diğer wordpress ve php yazılarımızda görüşmek üzere…

 

Discord sunucuma katılmayı unutmayın. :D

Teknoloji ve Kodla kalın.

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)