İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Üretim ve Yönetim Sistemleri

ERP Nedir? Enterprise Resource Planning [VIDEO]

ERP Nedir? Enterprise Resource Planning [VIDEO]
ERP Nedir Neden Kullanılmalıdır
+ - 0

Merhaba, ERP Nedir? Neden Kullanılmalıdır? yazım ile Yönetimsel Sistemler yazılarıma devam ediyorum.. Normalde bu konuları bu aşamalarda konuşmamız ve anlatmamız doğru olmaz ancak benim uzmanlık alanım bu yönlerde olduğundan dolayı vereceğim eğitimlerde bu yönde olacaktır. Yazılım sektöründe kazandığım deneyimler hep bu konular üzerinden olduğundan dolayı vereceğim derslerde bile bu konular ile ilgili örnekler olacaktır. Vereceğim hata çözüm dersleri de bu konular üzerinden olacaktır. Bu sebepler bu konular hakkında şimdiden fikir sahibi olmanızda yarar vardır. Çünkü vereceğim bazı örnekler size mantıksız gelebilir veya bunu nerede kullanacağım gibi sorular sorabilirsiniz.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

ERP Nedir? Neden Kullanılmalıdır?

erp nedir ne işe yarar

ERP Nedir? 

ERP nin açılımı kurumsal kaynak planlaması dır 

İşletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken iş gücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemleridir.

ERP sistemleri, bir işletmenin ürettiği tüm verileri ve işlemlerini bir araya getirmeye çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. ERP yazılımları işlem yapabilmek için sadece yüklü olduğu bilgisayarın yazılım ve donanımlarını değil diğer çevresel donanımları da kullanır. Gerektiği durumlarda makinaların sistemlerinden üretim ve işlem verilerini toplayarak merkezi veri tabanına kaydeder. ERP sistemleri girdi olarak aldıkları tüm verilerin saklanabildiği ilişkisel veri tabanları kullanır.

Kurumsal kaynak planlaması anlam olarak, işletmenin tüm kaynaklarının birleştirilip, verimli olarak kullanılması için tasarlanmış sistemlere denmektedir. ERP sistemleri, bir işletmenin iş alanına ya da ismine bakmadan, işletmenin tüm temel işlemlerini kendi yapısı altında toplayabilir. Aklınıza gelebilecek her türlü sektörde kullanılabilirler.

 

ERP Amacı Nedir?

ERP yazılımları birçok farklı yazılım kullanmak yerine tek bir yazılım kullanılmasını sağlar. Tüm veriler tek bir veri tabanında saklandığından dolayı en kapsamlı raporları hızlıca alma ve anlık olarak durum değerlendirme gücünü sağlar.

Bir ERP yazılımı, bünyesinde birbirleri ile ilişkili ama bağımsız olarak çalışabilen onlarca modülden oluşabilir. Bu modüller daima ilişki içerisinde olduklarından işletmeye giren hammaddenin ürün haline getirilip, satışına ve hatta satış sonrasında bile takip edilebilmesi ve geçmişinin izlenebilmesini sağlar.

 

ERP’nin en temel amacı,

  1. Müşteriden siparişlerin alınmasını,
  2. Alınan siparişin üretilmesi için hammaddesinin sipariş edilerek satın alınmasını,
  3. Alınan siparişin üretiminin nasıl ve ne zaman yapılacağının planlanmasını
  4. Makinaların, personellerin, hammaddenin ve sarf kaynakların plana uyarak kullanılmasını
  5. Alınan siparişin üretimini siparişte istendiği gibi ancak minimum maliyetlerle gerçekleştirmesinin sağlaması
  6. Üretimden siparişin doğru miktarda, zamanında, sağlam, temiz olarak çıkmasını ve müşteriye teslim edilmesini
  7. Müşterinin kendi üretimi esnasında, bizden satın aldığı üründe bir sorun yaşamadan kendi üretimini sağlayabilmesini
  8. Eğer sorun yaşarsa da verdiği geri bildirimle, o müşteriye üretilen ürünün geriye doğru hammaddesine kadar izlenebilirliğinin sağlaması
  9. Müşteriden gelen geri bildirimlerin incelenerek tespit edilen sorunun, üretimin hangi aşamasında ortaya çıktığının tespit edilmesini sağlaması

gerekmektedir.

ERP Neleri İçerir?

  • * Üretim:
    – Kapasite analizi
    – İş Emri yönetimi
    – Maliyet yönetimi
    – Üretim işlemleri
    – Üretim akışları
  • * Kalite Kontrol
  • * Tedarik Zinciri Yönetimi:
    – Satın alma
  • * Mali Yönetim:
  • * Proje Yönetimi:
    – Maliyet hesaplama
    – Süre ve harcama analizleri
    – Faaliyet yönetimi
  • * İnsan Kaynakları Yönetimi:
    – İnsan kaynakları
    – Maaş bordroları
    – Çalışanların çalışma süresi ve devamlılığı
  • * Müşteri İlişkileri Yönetimi:
    – Satış ve pazarlama

 


ERP Nedir? Neden Kullanılmalıdır? dersimiz de bu kadar dostlar. CRM ve MRP konularımızda var onları da farklı derslerde açıklayacağım.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diğer Programlama hakkındaki yazılarım için tıklayınız. Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…

Bu yazı 02.02.2022 Tarihinde Güncellenmiştir

Sağlıcakla ve takipte kalın. ;)

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)