Toplum Mühendisliği Nedir?. nihai zamanlarda aşırı sık duymaya başladığım bir konu olduğundan biraz araştırdım ve edindiğim bilgileri sizlerle de paylaşmak istedim. Toplum mühendisliği nedir sorusunun cevabı, insanlığın yerleşik hayata geçmesinden sonraki zamanlara kadar gitmektedir. Tabi o zamanki adı cemiyet mühendisliği olarak geçmiyordur lakin kullanıldığı kesin…
Toplum Mühendisliği Nedir?
Toplum mühendisliği aslında bir çeşit uygulamadır. Bir cemiyet geneline yada dar toplumlara kolaylıkla uygulanabilmektedir. yalnızca toplumlara karşı değiş kişilere karşı da kullanılabilmektedir. Bu uygulamanın temeli ise Zihin Mimarlığıdır. Daha kompleks bir ifade ile Toplumsal Psikolojik dimağ Mimarlığı’dır.
Toplum Mühendisliği, toplumun demografisinde, sosyal dokusunda, tarihten gelen yapısında değişiklik yapmak, tepkilerini, nefretlerini, isteklerini, sevgilerini, tutkularını ve kitlesel şekilde anlatım ettiklerini duygularını yönlendirebilmek, denetim altında tutabilmek, paralize edebilmek gibi yetileri içeren iştir. şöyle bir iş dalı yoktur. cemiyet mühendisliği, muhtelif iş dallarından oluşan bir ekip tarafından, finansal destek, koruma, iletişim ve diğer araçlar yardımı ile gerçekleştirilebilir. Daha aşırı askeri ve istihbari alanlarda kullanılan bir terimdir.
Toplum Mühendisliği, toplumun demografisinde, sosyal dokusunda, tarihten gelen yapısında değişiklik yapmak, tepkilerini, nefretlerini, isteklerini, sevgilerini, tutkularını ve kitlesel şekilde ifade ettiklerini duygularını yönlendirebilmek, kontrol altında tutabilmek, paralize edebilmek gibi yetileri içeren iştir. Böyle bir meslek dalı yoktur. Toplum mühendisliği, çeşitli meslek dallarından oluşan bir ekip tarafından, finansal destek, koruma, iletişim ve başka araçlar yardımı ile gerçekleştirilebilir. Daha çok askeri ve istihbari alanlarda kullanılan bir terimdir.
Neyi Amaçlamaktadır?
Pazarlama , eğitim yada dini konularda bir harekata başlanabilmesidir. Algı operasyonlarını buna misal verebiliriz.
Teknikleri Nelerdir?
Pazarlama, daimi tekrar, çocuklar, gençler, fakirler, ya da kadınlar gibi daha savunmasız guruplara yönelik propaganda ve organizasyonlar, alternatif veya rakip düşünceyi düşmanlaştıran zihinsel örgü ve bu bilincin şartlandırma yöntemleri ile yayılması kasem konusu olabilir.
İnsanlığa Verebileceği Zararlar Nelerdir?
Kişisel hayatta; Uzun süreli beyin yıkamanın dışsal faktörler olarak kişiler üzerinde algı, antisosyal karakter bozuklukları ve dissosiyatif bozukluklara yol açması,
Toplumsal hayatta; bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde ortaya çıkarılan bir düşüncenin gerçekleştirilmesi için yarı gerçek yarı senaryo bir hikayenin psikolojik savunma mekanizmalarını harekete geçirmesi sonucu toplumsal devinim olarak başkaldırı hareketleri ortaya çıkartılabilir.
Toplum Mühendisliğinin kökenine baktığımızda üzerinden çokta vakit geçmemiş bir olaya rastlıyoruz. 6-7 Eylül Olaylarını kastediyorum.
6-7 Eylül ile ilgili kısa bir bilgi vermek gerekirse;
6-7 Eylül Olayları veya İstanbul Pogromu (Yunanca: ΣεπτεμβριανάSeptemvriana, “Eylül Olayları”), İstanbul’da yaşayan Rum azınlığa karşı 6-7 Eylül 1955 ‘te gerçekleşen organize toplu saldırı. Gladio ‘nun Türk kolu olan Seferberlik Taktik Kurulu’nun yanı sıra Kontrgerilla ve günümüz Milli İstihbarat Teşkilatı ‘nın selefi olan Milli güvenlik Hizmeti tarafından planlanarak desteklendi. Bu olaylar, Türk medyasında çıkan ve Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk’ün Selanik, Yunanistan’da yer alan doğduğu evinin bombalandığı iddia edilen yalan haberlerle tetiklendi. Sonradan yakalanan bir Türk konsolosluk yetkilisi, bombayı olayları kışkırtmak için kurguladıklarını itiraf etti fakat Türk basını bunu görmezden gelerek bombanın Yunanlar tarafından atıldığını iddia etti
Tarihteki Örnekleri
Tarihte bilhassa 19. yüzyılda kitlenin doğuşu ve gelişmesi, kitle iletişiminin yaygınlaşması ile beraber kitle hareketlerinin ve dolayısıyla da kitleyi yönlendirici politik ve ideolojik söylemlerin geliştiğini görmekteyiz. Soğuk kavga döneminde ABD ve SSCB’nin başını çektiği iki kutuplu dünyada cemiyet mühendisliği muhtelif şekillerde ahit konusu olmuş şu da var ki her iki kutup da birbirlerini toplumlarını yanlış yönlendirmekle suçlamışlardır.
·Sovyetler Birliğinde, Çarlık Rusyasının toplumsal yapısı yerine yeni Sovyet kültürünü getirmek ve ülkü Sovyet vatandaşı adına kampanyalar düzenlenmiş ve bunun için gazeteler, kitaplar, filmler vs. kullanılmıştır. Bu uygulamaların benzerleri Kamboçya’da ve Çin’de Kültür Devrimi programında da uygulanmıştır.
·Aynı dönemlerde Amerika Birleşik Devletlerin’de de hükümetleri, insanları “özgür dünya” idealiyle ve demokrasi adına savaştığına inandırmış ve aydın çevrelerde komünist için bir av başlatılmış, kızıllarla işbirliği yaptığına inanılan kişilerin faaliyetleri engellenmiştir.
·Almanya’da Nazi yönetimi altındaki Joseph Göbbels yönetimi ile kamuoyu oluşturan yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler ileriki yıllardaki propaganda yöntemleri için de temel bir model haline gelmiştir.
Sonuç Olarak
Toplum Mühendisliği ‘nin aslında adından anlaşıldığı gibi güzel bir şey olmadığını çok net görebiliyoruz.. cemiyet mühendisliği, adına baktığımızda zararsız gibi görünse de öbür anlamları bulunan Zihin Mimarlığı kulağa hiçte güzel bir şeymiş gibi gelmiyor değil mi? Soğuk savaşın maksimum aka silahı bulunan hatta soğuk savaşların temelini oluşturan cemiyet mühendisliği, adeta zihinlere atılan bir atom bombası gibi tesir göstermektedir.
Zihinlere atılan bu atom bombasından etkilenmemenin bir tanecik yolu bilgi sahibi olmaktır. Bir insan ne kadar cahilse bu bomba etkisini o kadar süratli gösterir. En fena yanı ise bu çabuk etkilenmenin yanında çevrelerindeki insanlara da sıçratabilmeleridir.
Cahil olmak suç değildir. bilgisiz kalmak suçtur. İnsanlık suçudur.
Diğer Felsefi şeyler konulu yazılarım için tıklayabilirsiniz.
Toplum Mühendisliği Nedir yazımda bu kadar dostlar. Aman bu oyunlara dikkat edelim. Birilerinin kuklası haline gelmeyelim.
Sağlıcakla ve takipte kalın.