1. Ana Sayfa
  2. Visual Studio

Visual Studio BreakPoint Kullanımı

Visual Studio BreakPoint Kullanımı
+ - 0

Visual Studio BreakPoint Kullanımı, yazım ile C# eğitim setime devam ediyorum. Bu ders aslında C# ile ilgili değil Visual Studio ile ilgilidir ama konumuz programlama olduğundan ve bende C# anlattığımdan bu dersimi C# eğitim setime katıyorum.

Visual Studio BreakPoint Kullanımı

BreakPoint anlam olarak kesme noktası demektir. Kullanım amacımız ise anlamı ile aynıdır.

Birçok kez projemizi test ederken çıkan hataların nasıl oluştuğunu bulamayız. Defalarca build etsek bile hatanın kaynağını tam olarak anlayamadığımız zamanlar olur. Böyle zamanlarda BreakPoint bizim yardımımıza koşar.

Visual Studio Kısayolları dersimde bu konudan bahsetmiştim.

Bulunduğumuz satıra BreakPoint atmak için F9 tuşunu kullanırız yada satırın başına tıklarız. Aşağıdaki görseldeki gibi.

Visual Studio BreakPoint

Görselde gördüğünüz açık giri alana tıklayarakda BreakPoint bırakabilirsiniz.

 

Şimdi gelelim kullanımına… Bir satıra BreakPoint attığımızda program o satıra geldiğinde durur. Visual studio öne gelir ve  o BreakPoint işaretlenir.

Visual Studio BreakPoint 2

Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi satır sarı renk ile işaretlenir ve brakpoint noktası üzerinde bir ok işareti belirir. Üzerinde olunan satır henüz işlenmemiş satırdır. Yani o satırdaki kodlar daha çalışmamış demektir.

Diğer satıra geçmek için bir kaç kısayolumuz daha var. Eğer breakpoint attığımız satır bir metod ise ve biz bu metodun içine girmesini istiyorsak F11 tuşuna basıyoruz. Bu şekilde metodun ya da class in içine girmesini istemiyorsak F10 tuşuna basarız. Elbette F10 tuşuna bastığımızda metodun içindeki kodlar çalışır. Normal bir çalışma hızı ile devam ettirildiğinden o kısmı atlıyor gibi görünür.

F5 tuşuna bastığımızda proje tekrar çalışmaya başlar ve proje devam eder. Tekrar bu breakpoint’e gelene kadar çalışır.

Olurda bu breakpoint kaldırmayı unutursanız problem etmenize gerek yok. Projeyi exe dosyası üzerinden çalıştırdığınızda projeler breakpointler de durmaz yani yok sayar.

 

Bu şekilde adım adım çalışan kodlarımızı takip edebiliriz. Değişkenlerimizin aldığı değerleri görebiliriz. Metodlarımızdan dönen değerleri görebiliriz. Bu işlem ile normalde hata çıkmaması gerektiğini düşündüğümüz yerlerden çıkan hataları ya da yanlış gelen bilgilerin neden yanlış geldiklerini tespit edebiliriz.

Visual Studio BreakPoint Kullanımı dersimizde bu kadardı arkadaşlar. Çok kullanışlı olan ve kullanılması gereken bir işlemdir.

Diğer derslerimizde görüşmek üzere….

C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız.

Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)