İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji

Sibernetik İnternet Nedir? Sibernetik ve AI

Merhaba, bu Sibernetik İnternet Nedir? Sibernetik ve AI yazımda sibernetik bilim dalına tarihine ve aslında ne olduğuna değineceğiz.

Sibernetik İnternet Nedir? Sibernetik ve AI
+ - 2

Merhaba, Sibernetik İnternet Nedir? Sibernetik ve AI yazım bloğuma devam ediyorum. Programlama ile ilgili artık yazacak yazlar bulmakta zorlanıyorum. Bu sebeple artık farklı konularda da yazılar yazmaya çalışacağım. Bu yazımın konusu da Sibernetik İnternet Nedir? olacak.

Sibernetik İnternet Nedir? Sibernetik ve AI

Konuya başlamadan önce gelin sibernetik nedir? AI nedir? sorularına cevap verelim.

Sibernetik Nedir?

Sibernetik, (Yunanca kybernétes: “dümenci”) demektir. Biz bunu rehberlik birimi olarak tabir edebiliriz. Tüm canlılar ve cansızlardan oluşan kompleks sistemlerin denetimini ve yönetimini inceleyen bir dalıdır. Düzenli sistemlerin, yapılarının, sistemin sınırlarının ve olanaklarının araştırılmasına disiplinler arası bir yaklaşım içerir . Sibernetiğin tabi olduğu sistemler mekanik, fiziksel, biyolojik, entelektüel ve sosyal olabilir.

Sibernetik (Cybernetics): Sibernetik (Alm. Kybernetik, Fr. Cybernétique, Eng. Cybernetics), makinelerde ve canlılarda kontrol ve iletişim koşullarını ve yasalarını belirleyen bir bilim dalıdır. Canlı organizmalarda ve makinelerde kontrol ve iletişim ile ilgili bilimlerin karmaşıklığını ifade etmek için kullanılmıştır. Kökeni eski Yunanca ” Kubernetes ” ve Latince ” Gobernare ” ‘den gelir. Her iki kelime de “sevk ve idare” anlamına gelir. İlk olarak Fransız matematikçi ve fizikçi André-Marie Ampère tarafından kullanılmıştır.

Dışarıdan bir müdahele ve düzeltmeye gerek duymayan ve dünyanın gereksinimlerine göre kendisini sürekli yenileyen, güncelleyen ve büyüten ayrıca kendisine verilmiş olan görevleri harfiyen yerine getirmesini ve amaca göre çalışmasına devam etmesini sağlayan sistemlerin arasındaki haberleşmesi üzerine çalışılan bir bilim dalıdır. Bu sistemler yapay zeka ve biyolojik sistemler olabilir. Yani

Yani sibernetik, sistemler arasında duran ve onların haberleşmesini sağlayarak kendisine verilen görevleri yerine getiren bir ara sistemdir diyebiliriz.

12. yüzyılda Cizre’li fizikçi, robot ve matris ustası bilim insanı El-Cezeri, sibernetik alanın ilk isimlerindendir. Dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim adamı olan El Cizirî, “Mekanik Hareketlerden Mühendislikte Faydalanmayı İçeren Kitap” (El Câmi-u’l Beyn’el İlmî ve El-Amelî’en Nâfi fî Sınâ’ati’l Hiyel, Arapça: بَيْنْ اَلْعِلْمِ وَالْعَمَلِ اَلنَّافِعْ فِي صِناعَةُ الْحِيَلْ) adlı eserinde ortaya koydu. 50’den fazla cihazın kullanım esaslarını, yararlanma olanaklarını çizimlerle gösterdiği bu olağanüstü kitapta Cizirî, “Tatbikata çevrilmeyen her teknik ilmin, doğru ile yanlış arasında kalacağını” söyler. Bu kitabın orijinali günümüze kadar ulaşamadıysa da, bilinen 15 kopyasından 10’u Avrupa’nın farklı müzelerinde, 5 tanesi Topkapı ve Süleymaniye kütüphanelerinde yer almaktadır.

Artık şunu diyebilir miyiz? Sibernetik, neredeyse tüm sistemler arasında duran ve görevlerini yerine getiren bir sistemdir. Buna örnek olarak ise insan vücudunu örnek verebiliriz. Hava sıcaklığı yükseldiğinde yükselen vücut sıcaklığının terleme yolu ile aşağı çekilmesi ya da kan şekerinin yükseldiğinde insülin salgılanarak kandaki şeker seviyesinin düşürülmesi gibi…

Sibernetik hayatımızın her alanında yer edinmiş ve değeri kanıtlanmış bir bilim dalıdır.

Sibernetik İnternet Nedir?

Sibernetik kavramını öğrendiğimize göre, Sibernetik İnternet’in nasıl olması gerektiğine dair temel birkaç düşüncemiz oluşmaya başlamıştır.

Eğer elimizde olsaydı, ClickBait yani habere tıklanması için ilgi çekici yalan başlık kullanan içeriklerin karşımıza çıkmasını istemezdik değil mi? Yalan haberlerin karşımıza çıkmasını istemeyiz. Belki de Justin Beiber’den nefret ediyorsunuzdur ve onunla ilgili haberleri görmek istemiyorsunuzdur. İşte bunları sibernetik internet ile yapabilir hale geleceğiz. Nasıl olacağını elbette şimdide söylemek zor olacak ama şöyle bir senaryo yaşanabilir.

Bir sibernetik hizmeti satın alacağız ve  bu sibernetiğe görevler vereceğiz.

  • Aptal içerik, gönderi ve yorumları bana gösterme
  • Güvenilir olmayan kaynaklardan yayınlanan içerikleri bana gösterme
  • ClickBait içerikleri bana gösterme
  • Teknoloji ile ilgili son çıkan haberleri bana hemen bildir
  • Spor ile ilgili çıkan haberleri bana hemen bildir.
  • X sitesinden bana hiçbir şeyi gösterme

Düşünsenize böyle bir hizmet gerçek olsaydı ne kadar güzel olurdu değil mi? İnterneti açtığımızda görmek istediklerimizi görmek, görmek istemediklerimizin asla karşımıza çıkmaması… Harika olurdu…

 

Sibernetik ve AI

Bu noktaya kadar sibernetiğin ne olduğu anladık. AI yani yapay zeka‘nın ne olduğunu da zaten biliyoruzdur. Bilmeyenler şu yazıma göz atabilir.  Sibernetik sistemleri n etkili hale getirecek olan şey yapay zekadır. Yapay zeka, sizin ona öğretmediğiniz hiçbir şeyi yapamaz. Yapay zeka hayal kuramaz. Sadece ne öğrendiyse onu kullanır. Öğrendikleri üzerinden hesaplamalar yapabilir.  Bir resmi tanımlayabilir ama yeni bir resim hayal edemez. Bir müziği tanımlayabilir ama yeni bir müziği hayal edemez.

Örneğin bir yapay zekaya dünyadaki tüm müzikler ile eğitirseniz, üreteceği müzik en fazla öğrendiği tüm müziklerin bir kombinasyonu olabilir. Tamamen özgün ve benzersiz bir müzik üretemez. Yapay zeka adı da üzerinde olduğu gibi, insan zekasına yapay olarak ulaşabilme girişimidir. Yapılan yazılımlar insan düşünce şeklini kopyalamaya çalışmaktır.

Burada, Sibernetik ile Yapay Zeka arasındaki ilişki doğru orantılı bir ilişkidir. Yapay zeka geliştikçe sibernetik bilimi de gelişecektir ve sibernetik internet mümkün olabilecektir. Bu olana kadar bu görevi güvenlik cihazları devam ettirmeye çalışacaktır. :)


Sibernetik İnternet Nedir? Sibernetik ve AI yazımda bu kadar arkadaşlar. Diğer yazılarımda görüşmek üzere….

Teknoloji, Güvenlik, İnternet ve Yapay Zeka konusundaki diğer yazılarım için tıklayabilirsiniz.

Kaynakça: Wikipedia, Webkenti

467. yazı bitti.

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)

Yorumlar (2)

  1. Öncelikle kaynak belirtiğiniz için teşekkürler. Sitenizide çok faydalı bulduğumu ve takibe aldığımı belirtmek isterim. Başarılar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.