1. Ana Sayfa
  2. İnternet

WhatsApp Sorunsalı Hakkında Konuşalım

WhatsApp Sorunsalı Hakkında Konuşalım
+ - 0

Merhabalar, bu yazımda WhatsApp Sorunsalı Hakkında Konuşalım istiyorum. Son günlerde WhatsApp kelimesini ne de çok duyduk değil mi? 4 ocakta yaptığı gizlilik sözleşmesi değişikliği açıklaması yüzünden hala bu kadar gündemde olması bence şaşırtıcı… Peki bu kadar şeyi tetikleyen açıklama tam olarak ne idi? Olayların bu kadar büyümesine neden olay asıl konu ne? Facebook verilerimizle ne yapmak istiyor? Verilerimizi kullanan sadece Facebook mu? Hadi bunlara biraz bakalım ve verilerimizin kullanılması ve paylaşılmasının sonuçlarına bakalım.

 

WhatsApp Sorunsalı Hakkında Konuşalım

WhatsApp Sorunsalı

Facebook, Whatsapp’taki kullanıcılarının, kullanıcı sözleşmesini güncelleyerek, verilerini Facebook ile paylaşmayı kabul etmeyenlerin 8 Şubat itibari ile WhatsApp’ı kullanamayacağını açıklamıştı. 8 Şubat tarihine kadar olan süre içerisinde her an WhatsApp’ı açtığınızda siz kabul etmeniz istenen bir uyarı daha doğrusu kullanıcı sözleşmesi ile karşılaşma ihtimaliniz var.

Eğer sözleşmeyi kabul ederseniz 8 Şubat’tan sonra da WhatsApp’ı kullanmaya devam edebileceksiniz. Ancak eğer kabul etmezseniz 8 Şubat günü WhatsApp’ı kullanabileceğiniz son gün olacak.

WhatsApp Sorunsalı

Öncelikle bir şeyi netleştirelim istiyorum. WhatsApp verilerimizi facebook.com ile değil Facebook şirketi ile paylaşacak. Bu aynı şey değil. Facebook şirketi Facebook.com ile aynı zamanda WhatsApp, İnstagram, Onavo, Oculus VR, LiveRail gibi şirketlerinde sahibidir.

Bu süreç başladığından beri bazıları akla hayale sığmayan komplo teorileri ile karşılaştım. Yok WhatsApp eşim ile aramızdaki konuşmaları ifşa edecek, yok verilerimizi dünyaya pazarlayacaklar vs. Arkadaşlar şunu bilmenizi isterim ki bu “verilerimizin kullanılması” yeni ortaya çıkan bir şey değil. Bu zamana kadar bu verilerimiz zaten mite gibi orada burada uçuşuyordu.

Facebook yaptığı bu hamle ile artık bu işi yasal bir kılıfa sokma çabasına girdi. Bu zamana kadar bu yoktu da (verilerin toplanması her zaman vardı) neden şimdi derseniz, Mark Zuckerberg’in aralık ayında geçirdiği mahkeme sürecinin bir sonucu olduğunu söyleyebilirim. Yani ben öyle düşünüyorum. Aşağıdaki 10 dakikalık videoda Türkçe altyazılı olarak Mark Zuckerberg’in bahsettiğim duruşmasını izleyebilirsiniz.

Mark Zuckerberg’in bu olay dolayısı ile canı çok sıkılmış olacak ki bu işi resmi olarak izinlere dökerek bir daha böyle bir durum yaşamak istemiyor gibi geliyor bana. Hatta belki bu değişikliğin milyonlarca insanı Facebook ürünlerinden uzaklaşmasına sebep olacağını tahmin edebiliyor olsa bile bunu yapmak istiyor olabilir. Kaldı ki Facebook yaşadığı ilk veri sorunu değil bu. Araştırırsanız bulabilirsiniz.

Bu kullanıcı sözleşmesi değişikliği ile artık verilerimiz paylaşılmasına resmi olarak izin vermiş olacağız. İzin vermiyorsak o zaman bizlere ücretsiz(!) olarak sunulan en iyi mesajlaşma uygulaması olarak bilinen WhatsApp’ı kullanamayacağız. Bu tercih bize bağlı.

Eğer Kabul Edersek Hangi Bilgiler Alınacak

  • Hesap bilgileri
  •  Mesajlar
  • Bağlantılar
  • Durum bilgisi
  • İşlem ve Ödeme Verileri
  • Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
  • Kullanım ve Kayıt Bilgileri
  • Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
  • Konum Bilgileri
  • Çerezler
  • Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler
  • Kullanıcı Şikayetleri
  • WhatsApp’taki İşletmeler
  • Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları
  • Üçüncü Taraf Hizmetleri

WhatsApp bu bilgilerimizi kendi diğer yan şirketleri arasında kullanabilecek. Kısacası WhatsApp üzerinde yaptığımız bütün hareketler oluyor.

Biraz daha açmak gerekirse, WhatsApp’ta yaptığınız bir işlem İnstagram ve Facebook.com gibi platformların herhangi bir üçüncü parti uygulaması ile veri olarak paylaşılabilecek.

Bu noktada Facebook bütün verilerimizin güvenliği de garanti ediyor. Hatta direk Mark Zuckerberg’in kendisi buna kefil oluyor. Verilerimizin paylaşılacağı bütün şirketler Facebook’un denetimi altında olacaklar yani bu şirketlerin verilerimiz ile neler yapabileceğine Facebook karar verecek(miş).

Tüm bunlar şu demek oluyor ki, Facebook bütün bu verilerimizi, bizimde onayımızı almış olarak diğer üçüncü taraf şirketlere nehir gibi akıtabilecek. Tabi karşılığında da kendisine nehir gibi de para akışı sağlayacak. Tabi bu veriler, WhatsApp ile bağlı olan diğer Google ve Apple gibi firmalar ile de paylaşılacak.

Peki Facebook Bu Verileri Ne İçin Topluyor?

Şirketin yaptığı açıklamaya göre;

  • Alt yapı servislerini iyileştirmek
  • Hizmetleri nasıl kullanıldığını anlamak
  • Emniyet Güvenlik gibi konular için. (Bunun içerisine Spam, Taciz ve Tehditler gibi sorunlar da giriyor)

Yine kullanıcıların hoşuna gidebilecek reklamlar, arkadaş önerileri gibi hizmetleri sunabilmek ki bunun anlamı ufak ufak bir sosyal medya platformu olmaya çalışacak gibi görünüyor.

Buraya kadar ki olan şeylerin heeepsi zaten yıllardır olan şeyler olduğunu da az çok biliyorsunuz. Sadece bizim ruhumuz duymadan sessiz sessiz yapılan tabiri caizse bu veri hırsızlığını Facebook kendisi için artık kanunen resmi hale getirilmiş oluyor.

WhatsApp Sorunsalı

Peki Çözüm Nedir?

Çözümü aslında çok basit. Kullanmamak.

 

Sadece Facebook Mu Peki?

Ben mi? Zaten bu bildirimin geleceğini bildiğimden dolayı okumadan kabul ettim. Benim verilerimi istediği firmaya satabilir. Zaten öncesinde benden izin almadan da satıyordu. En azından artık haber vermiş ve izin almış oldu. Peki neden okumadan kabul ettim birazda ona değinelim.

En baştan başlayalım. Facebook ürünlerine (Facebook, İnstagram, WhatsApp) değinmeyelim.

Ben bilgisayarımda Windows 10, Google Chrome, Google, Gmail, Youtube kullanıyorum. Telefonumda Android yine Google Chrome, Gmail kullanıyorum.

Bu saydığım uygulamalardan Windows hariç hepsi Google şirketine ait değil mi? Bilgisayarda olduğunuzda bir arama yapmak istediğinizde google’ı açıyorsunuz, mail geldiğinde gmail’i açıyorsunuz, bir şey izlemek istediğinizde youtube’u açıyorsunuz. Bunları yaparken de Windows kullanıyorsunuz. Telefonda olduğunuzda tamamen Google’ın elindesiniz. Çünkü Android işletim sistemi de Google’e ait.

Şimdi sizi düşünmeye davet ediyorum.

Evinizde, iş yerinizde ve her boş vaktinizde bir ortamdayken ya da tek başınızayken yaptıklarınız Google tarafından takip ve kayıt ediliyor. Yani internette yaptıklarınızı bir Allah, bir siz ve bir Google biliyor diyebiliriz. Hani bir arkadaşınızla biraz ayakkabı, biraz telefon konuşursunuz da ardından Google’i açıp benim siteme geldiğinizde sağda solda hep ayakkabı ve telefon reklamları görüyorsunuz değil mi?

Sevgilinizle baş başayken, sevgiliniz size hediye almıyorsunuz diye trip atıyor ve google’da pırlanta yüzük, kolye, çiçek vs reklamları görüyorsunuz. Hiç aklınıza bile gelmiyor değil mi o anda neden olduğu… Hatta şaşırıyorsunuz ne alaka diye…

Peki. Şunla hiç karşılaştınız mı?

Almayı düşündüğünüz şeyin reklamlarının karşınıza çıkması… Diyelim ki şöyle ayda bir iki kere belirli bir şeyler arıyorsunuz. Bir süre sonra aynı zamanlar yaklaştığında aramasını yapmayı düşündüğünüz şeyin reklamları ile karşılaşıyorsunuz.

Yani Google sizin davranış biçiminizi bile kayıt altına alıyor. Zamanla da Google sizi sizden daha iyi tanır hale geliyor. Bırakın konuştuğunuz şeylerin reklamlarını göstermeyi, düşüncelerinizi tahmin etmeye çalışarak davranışlarınızı takip ediyor.

Şimdi tekrar düşünün. Hangisi daha korkunç?

Hangisinin daha korkunç olduğuna da siz karar verin. Ben bunları bildiğim halde kullanıyorum. Eğer siz verilerinizin kopyalanması ve bir yerlerde saklanmasını istemiyorsanız bilgisayar, internet ve akıllı telefon kullanmamanız gerekiyor. Kullandığınız süre boyunca bilgileriniz toplanmaya devam edecek.

Bu Facebook olur, Google olur, Apple olur ya da Windows olur… Belki bir firma daha çıkar ve o da toplamaya başlar. Biz izin verelim ya da vermeyelim. Verilerimiz her zaman bir yerlerde toplanacak ve saklanacak.

Ha bu arada, farklı bir chat uygulamasına geçmeniz pek bir şey değiştirmeyecek. Ha signal, ha bip ha diğerleri… Hepsi de bilgilerinizi toplayacak, saklayacak ve WhatsApp sorunsalı yüzünden herkesin dilinde pelesenk olan “whatsapp konuşmalarımızı okuyor, dinliyor” şeysini yapacak. Şunu da anlamanızı istiyorum. Siz mesajlarınızı okuma / dinleme olayını aşağıda olan görseldeki gibi bir şey mi sanıyorsunuz? Alakası bile yok…

Biri Bizi Dinliyor. Mu Acaba?

WhatsApp bizi dinliyor

Kimse, sizin sohbetinizle ilgilenmiyor. Şirketlerin ilgilendiği şey sohbetinizde en çok neyden bahsediyorsunuz? En çok neyi istiyorsunuz? En çok ne hakkında konuşuyorsunuz? Hangi saatlerde aktifsiniz? Aynı anda kaç kişi ile sohbet ediyorsunuz? Sohbet ettiğiniz kişilerin ve sizin nerede olduğunuz? vs. şeylerdir. Yani size ürünlerini nasıl satabilirler? Sizleri nasıl tavlayabilirler onun derdindeler. Kitlelerin genel ruh halleri, istekleri, arzuları gibi bilgiler şirketlerin işine yarayan bilgilerdir.

Örneğin coca cola reklamları nasıl da hep içimizi ısıtır değil mi? Bize hep sıcak gelirler. Reklamı izlerken bile ister istemez yüzümüzde bir gülümseme belirir. Bunun sebebi reklamın  doğal güzelliği mi yoksa coca cola şirketinin Türk’lerin genel ruhsal durumunu bildikleri için kendini bize yakın hissettirecek, coca cola dendiğinde kafamızda olumlu düşünlerin oluşmasını sağlayacak reklamlar yapabilmesinden mi? Siz o reklamların “hadi şöyle bir reklam çekelim” diye çekildiğimi düşünüyorsunuz yoksa? Kesinlikle hayır. Bizden çeşitli yollarla toplanan veriler üzerinden yapılan analizler sayesinde bu şirketler hangi bölgelere nasıl reklam kampanyaları yürüteceklerine karar veriyorlar. Yani coca cola sizin kankanızla yaptığınız konuşmadan çok o konuşma sırasındaki ruh halinizle ilgileniyor. Hayallerinizle, gelecek planlarınızla ilgileniyorlar ki size bir ürünü nasıl satacaklarının formülü yazabilsinler.

Neyse bu reklam konusundan da belki farklı bir yazı da bahsederiz.

Sonuçta yıllaaaaardır yapılan şeyler değişmedi. Değişen şey WhatsApp’ında diğer şirketler gibi bu zamana kadar izin gözetmeksizin yaptığı bir şeyi kanuni hale getirme çabası. Kısacası artık verilerin satılması noktasında hırsız olarak anılmak değil, “ama o izin verdi” savunmasını yapabilmek istiyor.

Bizler Facebook’un babasının oğlu değiliz ki dünyanın en iyileri arasına gösterilen ve bence hakkı da olan bir uygulamayı ücretsiz kullanıyor olalım. Bu dünyada bedava öğle yemeği hiçbir yerde yok.

WhatsApp Sorunsalı hakkında bu kadar konuşmak sanırım yeterli olmuştur.

Sağlıcakla kalın…

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)