İlginizi Çekebilir
Derin-Öğrenme
  1. Ana Sayfa
  2. Üretim ve Yönetim Sistemleri

ERP 3 Nedir? Enterprise Resource Planning 3 [VIDEO]

ERP 3 Nedir? Enterprise Resource Planning 3 [VIDEO]
ERP 3 Nedir Enterprise Resource Planning 3
+ - 0

Merhaba, ERP 3 Nedir? Enterprise Resource Planning 3 yazım ile Yönetimsel Sistemler yazılarıma devam ediyorum.. Bu ders C# eğitimleri sayfasında yerini alacaktır. Gelin ERP 3 Nedir? Enterprise Resource Planning 3 nedir ona biraz bakalım.

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

ERP 3 Nedir? Enterprise Resource Planning 3

ERP 3 Nedir?

Son zamanlarda yeni yeni hayatımıza girmeye başlayan ERP 3 sistemi ile müşteri ve tedarikçilerle çok daha etkin ve aktif bir iletişim görmekteyiz. Müşterilerin ve tedarikçilerin stok, üretim, crm ve birçok önemli ve operasyonel verilerinin eş zamanlı olarak sisteme bağlı şirketler tarafından izlenilebilmesi şirketlerin birbirleriyle ne kadar bütünleşik bir hale geldiğini göstermektedir.

ERP uygulamaları şirket içinde yürütülen tüm entegre modüllere deniyor. ERP2 ile de bu sisteme internet entegre olarak konu tedarikçi ve müşterilere uzandı. Bu da maliyet düşürme, tedarik zincirinin mümkün olan en etkin hale gelmesini ve işbirliği sağlaması ile çok daha hızlı, daha yenilikçi işletmeler yaratma özelliği ile ERP2 çözümleri, klasik ERP çözümlerinden daha da tercih edilir kıldı.

ERP3 ise birkaç seviye daha atlayarak ERP çözümüne yeni işlevsellikle ekleyerek tamamen internet tabanlı hale getiriyor.

İşletmeleri olduklarından çok daha interaktif daha proaktif kılan ERP3, gelecek yılların yeni kurumsal çözümü olarak kesinlikle iş ve yazılım dünyasına damgasını vuracak. Durum böyle olunca da ERP3 kurumsal yazılım çözümlerinin geldiği ve geleceği son nokta olarak görülüyor

Tanımı günümüzde sürekli değişiklilik gösteren internet, kullanıcıların da yönelimlerine göre zaman geçtikçe de değişmeye açık. Aşağıdaki üç kavram ERP3’ü ERP2’den ayırmaktadır.

  • Consolidation yani  Bütünleşik Fonksiyonellik
  • Customercentricity yani  Müşteri Odaklılık
  • Interoperability  yani Kurumlar ile Bireyler Arası İşbirliği ve Etkileşim

ERP3, İnternet tabanlı altyapısının sayesinde doğrudan ERP sistemleri üzerinden yönetilebilen B2B (İşletmeden işletmeye), B2C (işletmeden tüketiciye) portal fonksiyonlarını, sosyal medya yönetimi, video konferansların verilebilmesi, online anlık mesajlaşma, e-mail altyapısı, kurum içi forum ve kurum içi anket yönetimi gibi doğrudan veya dolaylı iletişim araç ve gereçlerini de işin içine katarak, işletmenin kendi ağı (ilişki içerisinde olduğu kurumlar ve kişiler) içerisindeki bayileri, müşterileri, tedarikçileri gibi elindeki mevcut tüm pazar bileşenleri ile yapılandırılmış bir diyalog ve bilgi paylaşımı içerisine sokmayı başarıyor.

Bu birleşik ve karmaşık yapı sayede işletmeler artık daha yenilikçi, daha interaktif, daha reaktif olabilecekler ve tüm iletişim yeteneklerini yükselterek ürünlerini ve hizmetlerini çok daha iyi bir şekilde pazara sunarak bunu satıp dağıtabilecekler.

İnternet tabanlı olma özelliği ile ERP3 sistemleri üzerinden bütün müşterileriniz, bayileriniz, tedarikçileriniz ve hatta tüm sahip oldunuz tüm pazar bileşenleri ile işbirliği yapma, iletişim kurma imkanını size sunuyor.

ERP3’ün İçerisinde Neler Var?

  • İşbirliği Araçları ve Platformları
  • Sosyal Medya Araçları ve Entegrasyonu
  • Özelleştirme Seçenekleri
  • Yeni Fonksiyon ve Yönetim Araçları
  • İç Süreç ve Operasyon Yönetimi
  • Eğitim Yönetimi Araçları
  • CRM ve Servis Yönetimi
  • Proje Yönetimi
  • İçerik Yönetimi
  • Dijital Arşiv Yönetimi
  • Fiziki Varlık Yönetimi
  • Anket ve Pazar Araştırmaları Yönetimi

 

İşbirliği Araçları ve Platformları – ERP3’ün en önemli özelliklerinden biri işletmeye sınırsız sayıda farklı web siteleri kurup tasarlama ve iç süreçler ile %100 entegre biçimde sistem üzerinden yönetme imkanı sunması.

Özellikle B2B ve B2C portallarını doğrudan ERP sistemi üzerinden yönetebilen şirketler tedarikçileri, bayileri ve müşterileri ile bu portallarında bilgi, belge paylaşımı yapabiliyor, ortak projeler yönetebiliyor, eğitimler verebiliyor, anlık iletişim kurabiliyor ve hizmet verebiliyor.

Bayi portali, tedarikçi portali, servis&destek portali, kurumsal veya bireysel müşteri portali, kariyer portali, proje portalları, müşteri fun klüpleri markalara veya ürünlere özel internet siteleri ile iş ağı süreçlerin bir parçası haline getirilebiliyor.

Sosyal Medya Araçları ve Entegrasyonu – Bugün kurumsal yazılım çözümlerinin geçmiş özelliklerinin yanında kullanıcılarını birbirleri ile tıpkı Facebook’ta veya başka sosyal ağlarda olduğu gibi iletişim ve etkileşim kurabilir hale getirmesi bekleniyor. Bu da ERP çözümüne güçlü bir intranet ve hatta kurum içi sosyal medya fonksiyonelliği eklenmesi demek. ERP3 kullanıcılarına bu ihtiyaçlarını giderecek fonksiyonlar sunabiliyor. Örneğin intranet içerisinde dijital doküman paylaşma, online mesajlaşma, forum modülü, video konferans, kurumsal literatür içerikleri oluşturma, toplu mesaj gönderme gibi fonksiyonlar yer alıyor.

ERP çözümünün içerisine kurumsal Twitter, Facebook sayfalarının widget’larının eklenmesi ile şirket tarafından anlık olarak takip edilebilir ve anında müdahale edilebilir hale getirilmesi de ERP3 konsepti içerisinde Sosyal medya entegrasyonu konusunda yapılan çalışmalar arasında.

Özelleştirme Seçenekleri – ERP çözümlerinin en çok şikayet edilen yönlerinden biri de kullanıcı dostu olmayan menü yapısı ve ara yüz tasarımları idi. ERP2 çözümlerinde bu konunun üzerine eğilen yazılım üreticileri ERP3 çözümlerinde işi bir adım öteye taşıyarak kullanıcılara kendi özel menülerini tasarlama, farklı menü tasarım opsiyonlarını seçme, ana sayfalarını drag&drop teknikler ile istedikleri gibi tasarlama, arayüz renklerini değiştirme, hızlı erişilen sayfalar listesi oluşturma gibi çok farklı seçenekler sunuyor. ERP3’e tüm bunları yapma imkanını ise tamamen Web tabanlı teknolojisi veriyor.

Yeni Fonksiyon ve Yönetim Araçları – Proje Yönetimi / İçerik Yönetimi / Web Tasarım Aracı / Fiziki Varlık Yönetimi / Servis Destek Yönetimi / Anket ve Pazar Araştırmaları modüllerinin tüm yönetimsel işleri.

İç Süreç ve Operasyon Yönetimi Araçları – ERP3’ün ERP2’den ayrılan en önemli özelliklerinden biri de şirketin bütününü kapsayacak şekilde genişletilmiş iç süreç ve operasyon yönetimi araçları. ERP3 şirketlere sınırlarını genişletmenin yanı sıra tüm süreçlerini bütünlüklü (konsolide) bir yapıda tek bir yazılım kullanarak yönetme imkanı da sunuyor. Bu araçlar birkaç başlık altında toplanabiliyor.

CRM ve Servis Yönetimi – ERP3’ün en çok eğildiği konu olan müşteri odaklılık özellikle prospecting yani potansiyel müşteri kitlesini oluşturma çalışmalarından satış sonrası servis hizmetlerinin takibine çok geniş kapsamda müşteri yaşam döngüsü araçlarını içeriyor. Müşteri ile e-mail, internet portalleri ve sosyal medya üzerinden içerik paylaşma, müşteriye web siteleri veya e-mailingler üzerinde anketler yapma, tüm toplanan bilgilere göre müşteriyi segmente etme, bu segmentlere uygun online ve off-line kampanyalar tasarlama, ürün önerme, özel fiyatlar promosyonlar yapma, fırsatları takip etme, aktif satış gücünü yönetme ve planlama, internet üzerinden satış ve sipariş, satış sonrası kapsamlı bakım ve servis fonksiyonları üzerinden müşteri ile ilişkiyi devam ettirme, şikayet yönetimi, ürün iade yönetimi ve müşteriye çapraz ve dikey satış fırsatları planlama… bunların hepsi ERP3’ün içerisinde mevcut. Üstelik en ince detayına kadar raporlanabilir halde.

Proje Yönetimi– Proje Yönetimi fonksiyonları, özellikle proje bazlı üretim yapan veya işleri tamamen projeler ile yöneten işletmeler için ERP çözümlerindeki en büyük eksiklerden biri oldu bugüne kadar. Farklı proje yönetimi yazılımlarında projelerini yöneten şirketler bu çözümlerini ERP veya back office uygulamaları ile doğrudan entegre edemedikleri için zaman, finansman, iş gücü gibi kaynaklarını etkin yönetemediler. Projelerin planlanan ve gerçekleşen rakamlarını anlık olarak takip edemediler. Dahası birlikte proje yürüttükleri tedarikçi, taşeron veya herhangi bir 3. Parti şirketi bu sürece entegre etmeleri çok zor oldu. ERP3’ün içerisinde yer alan proje yönetimi internet tabanlılığın getirdiği bir nimet olarak projelerin tüm paydaşlarını bir araya getirip bir arada iş yaptırma yeteneğine sahip. Tam bir işbirliği platformu. Ayrıca proje yönetiminin finans, insan kaynakları, ürün yönetimi, üretim yönetimi gibi diğer fonksiyonlar ile %100 entegre olması tüm operasyonları proje bazlı yönetme yeteneği sağlamanın yanı sıra işletmeye projelerini %100 real-time verilerle yönetme imkanı veriyor.

İçerik Yönetimi – Sınırsız sayıda B2B ve B2C portal yaratmaya imkan sağlayan ERP3 çözümleri doğal olarak bu portal ve internet sitelerini yaratacak ve yaşatacak içerik yönetimi, web tasarım araçları gibi fonksiyonları da içeriyor. Başlı başına intranet fonksiyonelliğine sahip ERP3 içerik yönetimi yukarıda bahsettiğimiz interaktif ve paylaşımcı kullanıcı grubunun yaratılmasına da hizmet ediyor. Web sitelerinize imajlar, hareketli banner’lar, içerikler ekleyebiliyorsunuz. Tasarım objeleri sayesinde Web üzerinden satış, B2B portal üzerinden sipariş işlemlerini tamamen ERP fonksiyonları ve stok, fatura, finans, ürün yönetimi gibi modüller ile entegre biçimde kullanabiliyorsunuz.

Dijital Arşiv Yönetimi – Bilginin çoğalması eş orantılı olarak belgelerin de yönetilemeyecek kadar çoğalması anlamına geliyor. Artık her işletme dokümanlarını dijital ortamda saklamak, tasniflemek ve istendiğinde erişilebilir kılmak istiyor. ERP3 çözümlerinin içerisinde dijital arşiv ve dokümantasyon yönetimi fonksiyonları çözümün ayrılmaz bir parçası olarak konumlandırılmış durumda.

Fiziki Varlık Yönetimi – Bugüne kadar ERP çözümlerinin içerisindeki muhasebe modüllerinin sadece yasal kayıt tutma zorunluluğuna cevap üretmek için geliştirilmiş “Sabit Kıymet Yönetimi” fonksiyonları işletmelerin klimadan motorlu araçlara, bilgisayardan binalara farklı fiziki varlıklarının satın alma, leasing, sigortalatma, bakım yapma, özellikle IT varlıklarının tüm bileşenleri ile kayıt altına alma gibi ihtiyaçlarına çözüm olamıyordu. ERP3 işletmelere ellerindeki fiziki varlıkları tüm yönlerden kayıt altına alma ve bakımlarını periyodik olarak yönetme imkanı vermesi ile yine ERP ve ERP2 çözümlerinden farklılaşıyor.

Eğitim Yönetimi – Hızla bilgi üreten işletmelerin en önemli sorunlarından biri de bu bilgiyi çalışanları, iş ortakları veya müşterileri ile paylaşmak. ERP3’ün içerisindeki online eğitim araçları doğrudan sistem üzerinden yönetilen portallerde farklı hedef gruplara süreli, ölçülebilen, online eğitimler verme imkanı da sunuyor.

Anket ve Pazar Araştırmaları – Müşteri ihtiyaç ve beklentilerini belirlemek için kullanılan anket yönetimi, ERP3’ün kapsama alanındaki CRM fonksiyonları içerisinde özel bir yere sahip. Sistem üzerinde tasarlanıp, doğrudan internet, e-mail, mobile cihazlar, sosyal medya gibi farklı kanallardan yayına açılan anketler ile işletmenin dışındaki dünyanın görüşleri işinizin bir parçası haline geliyor. Bu anketler, özel raporlama araçları sayesinde satıştan, pazarlamaya, üretimden fiyatlamaya pek çok operasyonda yönlendirici rol oynuyor.

 


ERP 3 Nedir? Enterprise Resource Planning 3 yazımda bu kadardı. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere.

Derslerime özel olarak hazırladığım Github Projeme buradan ulaşabilirsiniz…  C Sharp Eğitim Seti eğitimi sayfasına gitmek için tıklayınız.

Discord sunucuma katılmayı unutmayın. :D

Bu konuları içeren udemy kursum için hazırladığım timeline sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Tüm Üretim ve Yönetim Sistemleri kategorisine ait yazılara da bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla ve kodla kalın….

Bu yazıya tepkiniz ne oldu?

Yazar Hakkında

Lise Ağ Sistemleri ve Yönetimi bölümü, üniversite Bilgisayar Programcılığı bölümü Ön Lisans, Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans öğrenimi aldım. Askerlik görevimi tamamladım. Uzmanlık alanım; C# ve SQL Programlama dilleri ile müşteri odaklı, kullanıcı dostu ERP ve CRM gibi sistemleri geliştirmektir. Ayrıca şuanda PHP ve MYSQL alanında projeler geliştirmekteyim. C++, Phyton, Xamarin, MVC gibi konuları öğrenmek ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. Discord için: https://discord.gg/FBxZeHu9

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. :)